Fyra alternativa behandlingar mot snarkning

Vissa hälsoproblem eller levnadsvanor kan göra att man snarkar. I denna artikel kan du läsa om alternativa behandlingar som kan hjälpa dig att sluta snarka.
Fyra alternativa behandlingar mot snarkning
Sergio Alonso Castrillejo

Granskad och godkänd av apotekaren Sergio Alonso Castrillejo.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Den som snarkar vill gärna hitta ultimata behandlingar mot snarkning – och det vill också gärna den som försöker sova bredvid snarkaren! Dessutom kan dagligt snarkande vara relaterat till andra hälsoproblem, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar eller sjukdomar i andningsvägarna. 

I denna artikel ska vi dela med oss av några alternativa behandlingar för snarkningar, där man har studerat effekterna. Dock kan metoderna i vissa fall vara baserade på anekdotisk data. Behandlingarna kan ändå hjälpa till att minska på snarkandet och därmed kan man undvika mer invasiva metoder.

Behandlingar mot snarkning

Att man snarkar beror på att det finns ett motstånd i luftens passage till lungorna. Det är också ett symptom på problem med andningsvägarna. När snarkningarna blir svåra, anses det vara en sömnstörning.

I många år har den sista utvägen varit operation, där man ger elektrisk stimulering i andningsmusklerna i de övre luftvägarna.

En CPAP-maskin mot snarkning

En kvinna med cpap-maskin som behandling mot snarkningar.
En CPAP-maskin används i fall av obstruktiv sömnapné, för att ge bättre luftflöde under sömnen.

En CPAP (continuous positive airway pressure) föreskrivs av läkare för att behandla sömnapné och därmed också kontrollera snarkningar.

Maskinen använder sig av lufttryck för att pressa ner tungan och öppna halsen så att luften kan passera enklare. Dock kan denna maskin också orsaka bieffekter.

Den här artikeln kanske intresserar dig: Symptom och behandlingar för sömnapné

Alternativa behandlingar mot snarkning

1. En kost med låg salthalt

Till att börja med föreslår experten en kost med låg salthalt, som innehåller rikligt med naturliga urindrivande ämnen. Det finns dock inte särskilt omfattande forskning på detta ämne. Anledningen till att detta kan hjälpa är för att det minskar på vätskorna i kroppen, något som associeras med sömnapné.

När du lägger dig, samlas vätskan från benen uppe vid halsen. Därför kan man minska på snarkningarna genom att försöka minska på ansamlingen av vätska i kroppen. Av denna anledning föreslår experterna följande riktlinjer:

  • Ta bort salt ur din kost.
  • Smaksätt istället med kryddor, örter, vitlök, lök, citron och så vidare.
  • Ät inte hel- eller halvfabrikat som till exempel färdiga såser, soppor, korvar, kallskuret, konserver, sojasås, ost och så vidare.
  • Ät mera frukt, grönsaker och sallad.

2. Ät ingefära, gurkmeja och vitlök mot snarkning

Ingefärapulver som behandling för att sluta snarka.
Att använda naturliga ämnen med antiinflammatoriska egenskaper kan hjälpa till att minska inflammationer och hjälpa dig att sluta snarka.

Härnäst föreslår vi tre medicinalväxter med antiinflammatoriska egenskaper: ingefära, gurkmeja och vitlök. Om du konsumerar dessa regelbundet kan de minska inflammationer i luftvägarna som gör att man snarkar mindre.

Du kan endera inkludera dessa livsmedel i din kost eller ta dem som kosttillskott. Dessutom är de antioxidanter och renande botemedel som kommer att förbättra din hälsa rent allmänt.

3. Magnesium mot snarkning

Det tredje alternativet för att sluta snarka är att ta magnesiumtillskott. Denna mineral har visat sig vara effektiv för att bland annat balansera nervsystemet, minska inflammation och förbättra sömnkvaliteten.

Du bör dock komplettera med förbättringar i din kost och livsstil för att se resultat. Dessutom ska du endast ta tillskott efter att ha konsulterat en läkare. 

4. Hypnoterapi

En kvinna testar hypnoterapi som behandling mot snarkning
Man har forskat om huruvida vissa typer av terapi som till exempel hypnos skulle kunna vara ett möjligt hjälpmedel både mot snarkningar såväl som de underliggande orsakerna.

Hypnoterapi är en form av psykoterapi som använder guidad avslappning och koncentrationsmetoder. Tills nyligen har det använts som en alternativ behandling för alkoholism, rökning och viktnedgång.

Det finns dock en undersökning som visar att denna hypnosteknik kan hjälpa människor att sluta snarka. Detta visade man genom att använda hypnos och där man med tiden lyckades minska på intensiteten och varaktigheten på snarkningarna.

Ineffektiva behandlingar mot snarkning

Idag kan du hitta många olika maskiner eller produkter som lovar att de kan bota snarkande enkelt och naturligt. Dessa behandlingar är väldigt lockande eftersom de utlovar snabba resultat och ofta till låga priser. Dock finns det inga bevis för att de har någon effekt. 

Några av dessa produkter är:

  • Anti-snark-armband med elektroder.
  • Avsvällande nässpray, något som kan funka men bara om snarkningarna orsakas av nästäppa som beror på förkylning.
  • Tejp man placerar på näsan för att öppna luftvägarna, något som påverkar lokalt men inte i gomseglet. Därför associerar vi dessa också mest med nästäppa.

Nu känner du till några naturliga alternativ för att motverka snarkningar. Att göra förändringar i din kost kan också visa sig hjälpa, tillsammans med att du kan testa hypnoterapi och tar magnesiumtillskott. Dessutom måste du tänka på att försöka undvika övervikt och låta bli att röka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.