Fotens anatomi och vanliga fotproblem

Fötterna har ett stort antal ben, muskler och leder som stabiliserar människokroppen och tillåter rörelse. Vi ska förklara dessa i detalj.
Fotens anatomi och vanliga fotproblem
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2023

Alla organ, element och system i människokroppen fungerar i fullständig harmoni. De nedre extremiteterna är viktiga för kroppens mobilisering, rörelse och stöd. Är du intresserad av att ta reda på allt om fotens anatomi? Läs vidare!

Fötterna är ansvariga för att ge stöd, dämpning och balans när man går, springer och utövar olika fysiska aktiviteter som kräver mobilisering.

Den är uppdelad i bakfoten, mellanfoten och framfoten.

Sprickor, liktornar och vårtor är några av de vanligaste fotproblemen. Ålder, övervikt och felaktiga skor är de främsta orsakerna till dessa tillstånd. I de flesta fall kan tillstånden lösas med medicinsk hjälp.

Låt oss ta reda på vad fötter verkligen är!

Fötterna är ändan på de nedre extremiteterna, ansvariga för att stödja hela vikten av människokroppen och möjliggöra rörelse. De är en komplex och motståndskraftig anatomisk design, och de är den huvudsakliga kontaktpunkten med den omgivande miljön.

Detta organ fungerar i koordination och harmoni med resten av de nedre extremiteterna för att underlätta gång, löpning, klättring och stöd när du står. Trots vad vi kanske tror, även när vi står, har vi flera aktiva muskler, ligament och senor som stöder oss.

Funktioner

Den mänskliga fotens huvudsakliga funktion är att fungera som en bas för stöd och balans för hela kroppen. Likaså deltar fötterna, tillsammans med ryggraden och benen, i att upprätthålla kroppen i en upprätt ställning när du går och när du intar andra ställningar, som sittande eller stående.

Utöver detta ger de stabilitet genom att anpassa sig till olika golvytor. Deras dynamiska dämpningskapacitet gör det möjligt att dra fördel av stötarna när du går och att återanvända den energi som produceras för att koordinera kontinuerlig rörelse. Av denna anledning kan onormala positioner av foten vid rörelse leda till olika tillstånd, såsom dislokationer eller frakturer.

Deras känsliga innervation är utformad för att ge information om fördelningen av laster, stress och tryck i varje steg och position. Liksom händerna kan de urskilja föremål, texturer och temperaturförändringar.

Den mänskliga fotens allmänna anatomi

Ur en anatomisk och funktionell synvinkel är foten en mekanisk struktur som består av 26 ben, 33 leder, 19 muskler och mer än 100 ligament och senor. Ett sant “konstverk”. Den är uppdelad topografiskt i 3 segment och har distinkta egenskaper i plantarområdet.

Framfoten, mellanfoten och bakfoten är de delar som utgör den mänskliga fotens anatomi. Varje segment består av flera ben, muskler och speciella leder som vi kommer att beskriva nedan.

En fot.
Fötterna har nära kontakt med den yttre miljön och har funktionen att stödja oss, samt att låta oss röra på oss.

Framfoten

Det är den mest distala delen av foten, även kallad framfotssektionen. På denna nivå hittar vi mellanfoten och sektionen som bildar tårna.

Totalt finns det 5 mellanfotsben per fot och 3 sektioner för varje tå, med undantag för stortån som bara har 2 sektioner. Dess huvudsakliga funktion är att ge impuls och dynamik när du går.

Mellanfoten

Detta är mittensektionen av den mänskliga fotens anatomi, som består av 5 medelstora ben. Dessa ben sitter mellan vristbenen och tåbenen De leder mot de 3 kilformade benen som bildar plantarbågen. Dess grundläggande funktion är att dämpa och det är känsligt för skador.

Bakfoten

Detta är den bakre delen av foten och här sitter de två största benen. Dessa är ansvariga för att bilda fotleden och förena foten med resten av benet. Denna sektion tillåter fotledens rörelser och underlättar fördelningen av belastning.

Fotsulan

Detta är fotens yta som kommer i kontakt med marken. Den består av en tjockare epidermis än resten av foten, särskilt i stödområdena.

Till skillnad från huden i resten av kroppen har sulan ett överflöd av svettkörtlar och nästan inga melanocyter eller talgkörtlar. Överdriven svettning kan skapa dålig lukt.

På liknande sätt har denna del av fotens anatomi flera ligament och benelement som bildar plantarvalvet, stödda av de mediala, laterala och tvärgående bågarna.

Fotens anatomi: Benen som utgör foten

Benen som utgör foten är talus, calcaneus, naviculare, cuboideum, 3 cuneiformeben, 5 metatarsalben och 14 phalanger. Vart och ett har specifika egenskaper och funktioner:

 • Calcaneus: Detta är det största benet i foten. Det är det första som får stötar när du går, och ger dämpning.
 • Talus: Detta är det näst största benet i foten. Den artikulerar på en lägre nivå med calcaneus och högre upp med tibia och fibula och bildar fotleden.
 • Naviculare: Detta är ett ben med en halvmåneform som förenar tarsens ben med mellanfotens ben, vilket ger stabilitet. Den fäster muskeln tibialis posterior.
 • Cuboideum: Detta är ett kubformat ben på sidan av foten. Dess funktion är att överföra ankelns dynamik till resten av foten.
 • Cuneiforme: Dessa är 3 kilformade ben, ansvariga för att bilda metatarsalleden i förening med cuboideum.
 • Metarsalben: Dessa är 5 långsträckta ben, vars huvud bildar basen av tårna och kommer i direkt kontakt med marken. Det första metaralbenet är det största och är nyckelbenet när du går.
 • Phalanger: Människofoten har 14 phalanger, 2 i stortån (proximala och distala) och 3 i resten av tårna (proximala, mittersta och distala).

Baserat på tårnas längd kan foten ha 3 klassiska former: fyrkantig, grekisk eller egyptisk.

Du kanske är intresserad av att läsa: Tips för att ta hand om händer och fötter

Fotens anatomi: Fotmuskler

De inneboende dynamiska delarna av foten klassificeras i ryggmuskler och plantarmuskler. Ryggmusklerna är extensor digitorum brevis och extensor hallucis brevis på stortån. Plantarmusklerna är grupperade i fyra lager:

 • Första lagret: Bildas av musklerna abduktor pollicis, flexor digitorum brevis och abduktor digiti minimi.
 • Andra lagret: Detta inkluderar quadratus plantaris och lumbrical-muskler.
 • Tredje lagret: Detta är ett ganska tätt lager, bestående av adductor pollicis, flexor pollicis brevis, flexor digitorum brevis på femte tån och opponens på femte tån.
 • Fjärde lagret: Detta inkluderar rygg- och plantarmusklerna interosseous.

Vanliga fotproblem

Fötterna är utsatta för olika tillstånd som ett resultat av dagliga aktiviteter, felaktiga skor, fetma, diabetes och åldrande. Några av de vanligaste fotproblemen är följande:

 • Knölar: Dessa är hårda och smärtsamma utbuktningar i tåleden.
 • Förhårdnader är områden av förtjockad hud, som beror på friktion och tryck på foten.
 • Vårtor är hårda, grova skador som bildas på fotsulan och hälen. Studier visar att dessa uppstår av humant papillomvirus (HPV).
 • Fotsvamp: Detta är en svampinfektion i foten som trivs i fukt. Det uppstår vanligtvis med klåda, rodnad, sprickor och avflagnande hud.
 • Inåtväxande tånaglar: Detta är tillväxten av nageln bortom kanterna, och som penetrerar huden på tårna. Detta tillstånd orsakar smärta och stort obehag.
 • Klotår: Tårna intar en kloposition på grund av långvarig användning av tighta skor. Det kan också bero på sjukdomar som diabetes, reumatoid artrit och hjärnskador.
Två fötter.
Tår kan ändra sin form på grund av kroniska patologier, såsom artrit, bunions eller artros.

Fotvård

För att bevara fotens hälsa måste vi ta hänsyn till tre faktorer: hygien, skor och träning. Några rekommendationer för effektiv vård är följande:

 • Tvätta dagligen med ljummet vatten och neutral tvål
 • Torka mycket väl efter bad och undvik fukt
 • Massage med fuktgivande krämer
 • Exfoliera en gång i veckan med en pimpsten
 • Klipp naglarna rakt; undvik att ge dem en rundad form
 • Använd ventilerande bomullsstrumpor
 • Bär mjuka, bekväma skor
 • Undvik långvarig användning av höga klackar eller smala skor

Samtidigt är det tillrådligt att träna övningar för att hålla dina fötter friska. Så är fallet att gå på sand eller gräs barfota för att förbättra flexibiliteten. Gå också emellanåt på tå, gör fotledsrotationer och plocka upp föremål med fötterna.

Fotens anatomi är en komplex struktur och nyckel till mobilisering

Fotens anatomi inkluderar ett brett utbud av ben-, muskel- och ledsystem som fungerar som ett sorts spakar i rörelse och som fördelar belastning när du står. Förändringar i foten äventyrar dess funktionalitet, vilket påverkar gång och balans. Kontakta en specialist om du har funderingar om detta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fustero I. Cuidado de los pies. Offarm. 2007; 26(2): 66-72.
 • Viladot A. Anatomía funcional y biomecánica del tobillo y el pie. Revista Española de Reumatología. 2003; 30(9):469-377.
 • López-Giménez M. Tratamiento eficiente de 5 casos de verrugas plantares recalcitrantes con imiquimod 5%. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2013;104(7):640-642.
 • McNutt EJ, Zipfel B, DeSilva JM. The evolution of the human foot. Evol Anthropol. 2018 Sep;27(5):197-217.
 • Phillips RD. The normal foot. J Am Podiatr Med Assoc. 2000 Jul-Aug;90(7):342-5.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.