Förlossningsdepression: Tecken och behandling
Även om det är en mycket spännande tid för familjen när det kommer en ny bebis i livet, så kan detta medföra att en del mammor känner sig överväldigade av en oförklarlig och intensiv känsla av nedstämdhet som håller i sig många dagar. I den här artikeln ska vi prata om hur man känner igen tecken på förlossningsdepression.
Enligt en studie från Lunds universitet så drabbar den här sortens depression mellan 8-15% av svenska mammor. Tillståndet påverkas inte av huruvida graviditeten var planerad eller ej. Möjligen kan det plötsliga fallet av hormonnivåerna som kroppen upplever efter att barnet är fött spela en avgörande roll för de symptom som uppstår. Men det är inte den enda orsaken.
Det största problemet för den som lider av förlossningsdepression är vanligen att man får stå ut med omgivningens och familjens fördomar mot tillståndet. Även om det är ett vanligt förekommande tillstånd, finns det fortfarande många som inte tycker det är viktigt eller som inte vill ta sig tid att förstå problemet. Av denna anledning är det många kvinnor som undertrycker sina känslor för att de åtminstone ska verka glada och lyckliga. Låt oss dyka djupare i ämnet.
Vad är förlossningsdepression?
Förlossningsdepression är en affektiv störning som vanligtvis dyker upp efter att man har fött barn, eller upp till två, tre månader senare. Den kännetecknas av extrem ledsenhet, en känsla av både fysisk och mental utmattning, ångest och en generell känsla av nedstämdhet som kan hålla i sig från några veckor till flera månader.
Vid en första anblick kan förlossningsdepression förväxlas med nedstämdhet som kan komma efter förlossningen. Men skillnaden är att vid en förlossningsdepression är tecknen och symptomen mera intensiva och bestående. Dessutom kan symptomen påverka kvinnans förmåga att ta hand om sin bebis och utföra vardagliga sysslor.
Det händer också att kvinnan ofta tycker det är svårt att skapa ett emotionellt band med sitt barn, och att hon upplever tankar om hur värdelös hon är för att hon inte är en bra mamma.
Många kvinnor skäms för sina känslor. De vill inte be om hjälp eftersom att föda barn ska vara en spännande och rolig tid av livet. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns inte bara ett sätt att ta sig an moderskapet. Av den anledningen är det viktigt att be om hjälp om du inte mår bra.
Läs också: Hud mot hud: en viktig kontakt efter födseln
Känn igen tecken på förlossningsdepression
Som vi tidigare nämnde kan det vara svårt att känna igen tecken på förlossningsdepression, eftersom de också kan vara reaktioner på den trötthet och stress som följer med att vara förälder. Men om du upplever en intensiv nedstämdhet och uppgivenhet, bör du börja fundera på om detta kan vara ett verkligt problem. Här är några av de viktigaste symptomen:
- En känsla av nedstämdhet, tomhet och hopplöshet
- Du gråter ofta och länge, utan att veta varför
- Minskat intresse för aktiviteter som du tycker om
- Överdriven oro för det nya skedet av livet
- Oförmåga att knyta an till bebisen
- Sömnsvårigheter och dåsighet
- Brist på aptit eller tvärtom, för mycket ångest runt maten
- Överdrivna skuldkänslor eller känsla av att vara värdelös
- Du känner dig upprörd eller lat
- Svårigheter att koncentrera dig eller fatta beslut
- Konstant irritation eller ilska
- Social och familje-isolering
- Inget intresse av att ta hand om bebisen
- Du känner dig mycket trött och kan inte ta dig upp ur sängen
Så behandlar du förlossningsdepression
Det är svårt att avgöra hur länge en förlossningsdepression kommer att hålla i sig, men i de flesta fall mår man bättre inom några veckor. Läkare rekommenderar att man påbörjar behandling direkt. Om man inte gör det, kan symptomen hålla i sig längre.
Förlossningsdepression behandlar man på liknande sätt som alla andra depressioner. Men innan man tar till medicin, är det rekommenderat att börja med psykoterapi. Detta är extra viktigt om du ammar ditt barn.
Du kan få psykoterapi individuellt eller i en grupp. Om det är nödvändigt kan du också testa familjeterapi, så du kan arbeta tillsammans med din partner eller en nära släkting.
Förutom dessa behandlingar är det bra för dig som mamma att vila mycket och äta en hälsosam kost. Att kontinuerligt hålla i hälsosamma vanor förbättrar humöret och minskar risken för ett återfall.
Läs också: Vad är syftet med förlossningskurser?
Motverkande strategier vid tecken på förlossningsdepression
Eftersom förlossningsdepression kan uppstå av många olika orsaker, är det svårt att säga hur man gör för att undvika detta. Men genom att förbereda sig på några saker före och efter man har fött barn, kan riskerna minimeras. Här är några saker att tänka på:
- Se till att få en god nattsömn varje dag och försök vila när det är nödvändigt.
- Sök stöd från andra mammor som har gått igenom en liknande situation.
- Ta en promenad varje dag och försök få till lätt träning: gå eller stretcha.
- Jämför dig inte med andra.
- Förenkla hushållssysslorna; det här är inte rätt tid för ett skinande rent hem.
- Ta inte emot besök utan sov istället.
- Ät mat som är känd för att kunna förbättra humöret.
- Öka intaget av vatten och nyttiga juicer (juice, buljong, te).
- Spendera tid med din partner.
- Distrahera dig (shoppa, se på film, ät tillsammans med din familj).
- Utöva djupandning och avslappningsmetoder.
- Jobba på din självkänsla.
- Se till att ignorera alla tvivel du har på din förmåga att vara mamma.
Känns det som att du upplever en del tecken på förlossningsdepression? Ignorera dem inte! Även om du oroar dig för att folk ska döma dig, är det viktigt att du ber om hjälp så du kan ta hand om problemet. Om du ignorerar hur du känner, kan det leda till att det förvärras med tiden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lim G et al. “Labor Analgesia as a Predictor for Reduced Postpartum Depression Scores: A Retrospective Observational Study”, Anesth Analg. 2018 May;126(5):1598-1605. doi: 10.1213/ANE.0000000000002720.
- Oksana V. Riazanova et al. “The relationship between labor pain management, cortisol level and risk of postpartum depression development: a prospective nonrandomized observational monocentric trial”, Romanian Journal of Anaesthesia and Intensive Care 2018 Vol 25 No 2, 123-130
- Ding, Ting et al. “Epidural Labor Analgesia Is Associated with a Decreased Risk of Postpartum Depression. A Prospective Cohort Study”, Anesthesia & Analgesia: August 2014 – Volume 119 – Issue 2 – p 383–392 doi: 10.1213/ANE.0000000000000107