Stjärnbarn och regnbågsbarn - ett annorlunda moderskap

Båda termerna hänvisar till olika typer av moderskap som är ganska svåra, men som ändå hjälper mamman att bli starkare.
Stjärnbarn och regnbågsbarn - ett annorlunda moderskap

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Stjärnbarn och regnbågsbarn är termer som ramas in av annorlunda moderskap eftersom dessa mammor har varit med om både sorgliga och glada stunder. Från förlusten av ett barn till ankomsten av ett annat, fylls moderns liv med ljus och färg.

Ett barn kan inte ersätta ett annat, de kompletterar varandra för att skapa förändringar i modern som kommer att hjälpa henne att bli starkare varje dag. Stjärnbarn och regnbågsbarn är nya koncept och acceptansen av dessa termer kommer att förändra föräldrarna och synen på deras situation.

Stjärnbarn

Stjärnbarnet är det barn som formas inne i mammans mage men inte kan nå full mognad och föds utan liv. Ett liv som nekas existens men som fanns och älskades av sina föräldrar. Barnet kommer dessutom att fortsätta skina som ett stjärnfall i himlen och vara ihågkommet av sina kära.

Dessa barn får inte lära känna världen, eller känna sina mammors omfamning. Däremot fyller de sina mammor med kärlek som de kan bära i sina hjärtan genom hela livet. Stjärnbarnet försvann och regnbågsbarnet är på väg.

Gravid kvinna

Å andra sidan finns det mammor som bara bär det sorgliga minnet av att höra att deras barn inte är vid liv inne i livmodern. Denna erfarenhet kan lämna djupa spår av sorg i en kvinnas hjärta.

När denna smärta börjar kan det var överväldigande för mamman. Efter en viss tid börjar den läkande processen och då kan smärtan förvandlas till inspiration.

Så småningom kan mamman hitta ett sätt att hedra livet som fick växa i henne i några månader. Hon kan blicka upp mot himlen och se det stjärnfall som det blev av det ofödda barnet.

Och så kan de inre såren läka lite åt gången. Trots att man aldrig helt och hållet kan återhämta sig så lär man sig att leva med det och gå vidare, för moderskap ger kvinnan kapaciteten att älska gränslöst.

Regnbågsbarnet

Regnbågsbarnet är barnet som kommer efter ett missfall eller en fosterdöd. Barnet blir en regnbåge full av hopp om någonting underbart efter en svår förlust.

När mamman har styrkan att omvandla smärtan till något positivt kan regnbågsbarnet ta form. Det är början på ett nytt framtidshopp och en ny kärlek. Utan tvekan kommer båda barnen att ta plats i föräldrarnas hjärtan för evigt.

Stjärnbarn och regnbågsbarn, ett annorlunda moderskap

En kvinnas önskan är att få en hälsosam och problemfri graviditet med ett lyckligt slut. Det finns dock en annan typ av moderskap.

Det är moderskapet där mamman har två barn, ett stjärnbarn och ett regnbågsbarn. Detta moderskap är inte självvalt, det bara inträffar som en del av livets berg-och-dalbana. Det är unikt eftersom det förändrar ens föreställning om livet.

Bebisfötter

I verkligheten är missfall ett ämne som är tabubelagt och kvinnor som har lidit missfall är oftast tysta om saken. Så fort regnbågsbarnet tillkommer i mammans liv ger det henne utan tvekan den styrka som hon behöver för att kunna gå vidare.

Frågor hos mammor med stjärnbarn och regnbågsbarn

När kvinnan blir gravid igen efter ett missfall kan hon få otrolig ångest och då uppkommer frågor, oro och rädslor.

Frågor som bland annat: Kommer jag att få ett till stjärnbarn? Är min kropp redo att ta barnet till världen? Är jag redo att bli mamma igen? När kommer risken för missfall att minska? Efter ett missfall ökar mängden orosmoment.

Efter den tolfte veckan minskar risken för missfall och föräldrarna kan slappna av och börja njuta av regnbågsbarnet. Detta barn kommer att hjälpa mamman till ett stjärnbarn att finna styrka och förnya sitt hopp.

Några faktorer som kan leda till missfall

Faktorer gällande fostret

 • Medfödda avvikelser eller dödlig genetik
 • Kronisk eller akut infektion
 • Intrauterin tillväxthämning

Faktorer gällande moderkakan

 • Navelsträng på knut
 • Moderkaksavlossning
 • Moderkakans föråldrande
 • För tidig fostervattenavgång

Faktorer hos modern

 • Förlängd graviditet: då den överstiger 42 veckor
 • Kronisk sjukdom hos mamman
 • Graviditetstoxikos och graviditetskramp
 • Infektioner under graviditeten

Alla dessa faktorer kan fastställas med ordentlig kontroll. Man kan dock inte skylla på någon om man är tvungen att gå igenom ett annorlunda moderskap.

Till slut är det viktigt att nämna att för tillfället håller denna typ av erfarenheter i moderskap på att bli mer uppmärksammade, men många kvinnor förblir fortfarande tysta eftersom mänskligheten har svårt att ta tag i dessa känslor. Vi hoppas att denna artikel bidrar till att ämnet sprids i fortsättningen.

Moderskap med små barn

På detta sätt når vi ut till alla som har haft ett stjärnbarn, dem som ännu inte har barn och dem som har haft en helt annan erfarenhet av att vara föräldrar, så att de kan förstå dem som har genomlevt den här typen av moderskap.

Reflektion

När du frågar en mamma eller en pappa “Hur många barn har du?” och får svaret två, men du bara ser ett; då har föräldern ett stjärnbarn i sitt hjärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.