7 effektiva tips för att bli en supermamma!

En "supermamma" är mer än en mamma som kan balansera alla familje- och arbetsmässiga ansvar; hon är en medveten mamma som är bra på att delegera uppgifter så att allt fungerar.
7 effektiva tips för att bli en supermamma!

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Är det möjligt att vara en supermamma?

Mödraskapet kan definitivt vara tufft när man ställs inför de många kraven i arbetslivet och resten av tillvaron. För många kan det vara en stor utmaning att få allt i balans.

Att vara en supermamma är inte att ta hand om allt själv. Att hålla huset städat, ta hand om och uppfostra barn, jobba, ha en partner och fortfarande finna tid att känna sig vacker och frisk… det är mycket för en enda människa.

Trots det har många kvinnor just det som mål. Kan det vara så att vi förväntar oss för mycket av oss själva?

Tips för att bli en supermamma

Nyckeln till att bli en supermamma är att inte överväldiga sig själv med perfektion, för den existerar inte.

Baserat på denna grundläggande princip ska vi idag ge dig sju tips som är oumbärliga för att du framgångsrikt och lyckligt ska kunna ta dig mot ett mer medvetet mödraskap.

1. Älska och ge förlåtelse

Älska och ge förlåtelse

Kärleken du har för din familj är fundamental. Barn vill trots allt alltid höra ett “jag älskar dig” från sina föräldrar. Du kan aldrig säga det för mycket, men du måste även visa det.

Hur?

Ta dig tid att leka med dem, gör läxorna tillsammans och dela tid med varandra som familj. Var bestämd med gränserna de behöver för att växa upp på ett hälsosamt sätt, och ta dig tid att prata med dem när de behöver det.

Förlåtelse är också väldigt viktigt i familjedynamiken. Många misstag kommer begås, men att be om förlåtelse och att förlåta för att växa som människor är fundamentalt för mödraskapet.

2. Prioritera det som är viktigt

Lär dig att prioritera

Organisera din almanacka för att ta tag i och prioritera de viktiga sakerna först. Om du måste avsluta ett uppdrag och vet när du måste köra barnen till skolan eller träningen, se till att vara produktiv för att uppfylla dina arbetsmässiga åtaganden.

Det finns teknologiska resurser som kan hjälpa dig att organisera dina åtaganden. Prioritera de som är mest brådskande och kom ihåg vad som inte får glömmas bort.

Du kan slippa besök på banken genom att göra elektroniska överföringar, och organisera din e-post så att du svarar på de viktigaste meddelandena först.

3. Organisera hushållssysslorna

Plantera blommor med dina barn

Hushållsuppgifter ska vara ett ansvar som delas av alla i familjen. Om du delegerar uppgifter till alla familjemedlemmar kan ni tillsammans skapa en ren och behaglig atmosfär i hemmet. Alla ansvarar för uppgifter i enlighet med sin ålder, styrka och förmåga. Man kan skapa ett kalenderschema över uppgifterna som behöver göras.

Det är inte hälsosamt att vara besatt av ordning och renlighet, men ej heller smuts och oreda. Var försiktig med att inte stödja manschauvinism – se till att pappa också drar sitt strå till stacken.

4. Dela din tid

Utöver hushållssysslorna måste ni även spendera tid tillsammans som familj. Åtminstone en måltid om dagen bör ätas tillsammans, med TV och mobiltelefoner avslagna. Familjemåltiderna ska främja barnens och ungdomarnas fysiska och emotionella hälsa.

Ge tid åt varje barn, åt din partner och givetvis åt dig själv. Kom ihåg: du kan spara till imorgon det du inte gjorde idag, men att skjuta upp det är inte att glömma det.

5. Skratta och gråt

Arbetande mamma

I familjelivet finns det bra och mindre bra känslor. En supermamma njuter av familjens sällskap och delar glädjen av att vara tillsammans. Le efter en hård dags arbete. Men samtidigt ska du inte vara rädd att dela tårar med din partner och dina barn under tuffa tider.

Att dela känslor, känna dem och agera i enlighet med dem är en del av den utbildning en supermamma ger sina barn. Snarare än att bara teoretisera om det ser barnen det varje dag i de exempel mamman ger.

6. Erkänn pappan

Par på semester

En supermamma erkänner och värderar mannen som gav liv åt hennes barn. Dela med din partner, både hushållsarbete och föräldraskap.

I dag finns fortfarande en felaktig skapad modersfigur som ska klara av allt, vilket kapar förmågan att acceptera kärleken och stödet från mannen som man delar livet med.

Om föräldrarna är separerade innebär inte detta att barnen ska tappa kontakt med pappan.

Även i de fall där pappan är frånvarande och inte uppfyller sina ansvar undviker en supermamma att skapa agg eller hat hos sina barn. Relationsproblem i parförhållandet får inte skada relationen med barnen.

7. Ta hand om dig själv

Ta hand om dina barn och dig själv

Du måste ta hand om dina barn, men även dig själv.

För att vara en supermamma och leva upp till kraven som växande barn har måste man vara fysiskt, mentalt och emotionellt i form. En bra kost och träning är något som är mycket viktigt.

Om du vill att dina barn ska äta hälsosamt och träna från tidig ålder är det bäst att föregå med gott exempel.

Om du känner dig överväldigad av dina familjeansvar eller inte vet hur du ska hantera vissa situationer, tveka inte att tala med en expert.

Din mentala balans är även beroende av dina barns välmående.

En sista reflektion om supermammor

Att vara en supermamma är inte att vara “supermäktig”. Den viktiga delen av ett medvetet mödraskap är att acceptera och erkänna att du behöver stöd och hjälp. Det är att inse när det är dags att delegera. Att acceptans och erkännande reflekterar din sanna styrka för att uppfostra dina barn.

Det är framförallt viktigt för mödrar som måste uppfostra sina barn på egen hand. Kom ihåg: det finns alltid en hjälpande hand – en mormor, en bror eller syster – som kan ge dig stödet du behöver.

Dina barn behöver din omvårdnad och vägledning för att växa. En supermamma älskar, stödjer, uppmuntrar, förstår och låter till slut sina barn ta kontroll över sitt öde och leva i linje med sina egna beslut.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.