Mammors fantastiska roll i samhället

Oavsett om det är mors dag eller inte borde du påminna din mamma om hur mycket du älskar henne och hur viktig hon är i ditt liv.
Mammors fantastiska roll i samhället

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2019

Idag vill vi prata om mammors fantastiska roll i samhället och reflektera över detta viktiga ämne.

Mors dag firas på olika datum världen över.

Dagen uppkom 1865, då Ann Maria Reeves Jarvis bestämde sig för att ordna en speciell dag för att samla ihop en stor grupp mammor. De samlades för att utbyta erfarenheter och debattera kvinnans roll i samhället, under en tid när moderskapet var ett ansvarsområde som inte var speciellt erkänt.

Ann Maria Reeves var välkänd i USA. Precis som hennes mor var hon en aktivist som kämpade för den arbetande kvinnans rätt och för att förbättra sociala omständigheter som sjukvård, lön och även barnens situation.

Det har gått lång tid sedan kvinnornas röst började höras i samhället. Vi har genomgått förändringar och det finns många segrar som vi nu kan fira.

Men vi har fortfarande en lång väg att gå.

Mammors fantastiska roll i det moderna samhället: Ett riktigt äventyr

mor

Att vara en mamma är mer än bara en etikett som definierar en kvinna när hon får möjligheten att fylla den fantastiska och komplicerade rollen att uppfostra ett barn.

Moderskapet är inte lätt och det finns många anledningar till det.

Först och främst är dagens samhälle inte en perfekt miljö för att uppfostra ett barn. Mammaledigheten är i många länder för kort och arbetstiderna är inte tillräckligt flexibla.

I Sverige och resten av de nordiska länderna har vi såklart en bra modell som resten av världen borde ta till sig. Vi erbjuder mammaledighet och pappaledighet så att vi kan ägna tid med våra barn, och det främjar ett hälsosamt band med barnen från en tidig ålder.

Vi har även bra arbetstimmar, tillgång till barnavård och ekonomiskt stöd för att främja ett ökat födelsetal.

De flesta mammor i andra länder, och många även i Sverige, måste hålla koll på sina scheman och få hjälp från familjemedlemmar för att ta hand om barnen.

Det når ofta en punkt där man blir tvungen att arbeta färre timmar för att kunna ta hand om de små.

Varje dag är en möjlighet att berätta för henne hur mycket du älskar henne

mor

Utöver de svårigheter som samhället och den nuvarande politiska situationen skapar för många mammor, finns det många fler anledningar att visa uppskattning för mammor och modersfigurer i ditt liv. Att se mammors fantastiska roll!

Du kanske har ett genetiskt band med henne eller inte, men en sak är säker: det känslomässiga bandet formar dig ännu mer än en romantisk relation.

Vi pratar om en kärlek som klär dig, inspirerar dig och blir en del av dig för evigt.

En mamma som ger dig omtanke, ovillkorlig kärlek och respekt är en viktig person i ditt liv.

Mors dag är bara en ursäkt för att äta en god middag med henne och ge henne en present eller några vackra blommor.

Men kom alltid ihåg att du inte behöver en speciell dag för att påminna henne om hur mycket du älskar och beundrar henne.

Varje tillfälle är ett bra tillfälle. Varje dag är en perfekt dag att ägna tid med henne, ta hand om henne och prata med henne.

Min mor, min inspiration

mor

Mor. Hon var, är och kommer alltid vara en stark kvinna. Till en början kanske man inte ser hennes krona, men alla mammor har en, för var och en av dessa kvinnor har utkämpat tusentals strider.

Tänk på alla mammor därute. Tänk på hela den matriarkala linjen som har bemött hundratals motgångar, hårda tider, svält, konflikter och ensamhet.

De lyckades alla uppfostra en familj med sina egna händer och med sin egen möda.

Alla har vi en historia att berätta där en eller flera kvinnor var och fortsätter att vara en inspiration.

Idag är en bra dag att minnas mammorna från ditt förflutna och mammorna i nuet.

Idag är den perfekta dagen att reflektera över allt vi ännu inte har uppnått. Det är dags att tänka på vilka sociala rättigheter vi fortfarande saknar i arbetslivet som arbetande mödrar, för att bygga en bättre framtid för oss själva och våra barn. 

Alla mammor uppskattar en blombukett och en stor kram från sina älskade.

Men låt oss inte försumma mammors fantastiska roll och den viktiga kampen för det erkännande som vi förtjänar att ha i vårt samhälle.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.