Vad är syftet med förlossningskurser?

Förlossningskurser kommer hjälpa dig att känna dig säkrare inför och under förlossningen av ditt barn. Du kommer inte bara lära dig om de fysiska faser du kommer genomgå, utan även hur dina känslomässiga reaktioner kommer se ut.
Vad är syftet med förlossningskurser?

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Befinner du dig i de avslutande skedena av din graviditet och känner dig rädd såväl som orolig? Då kanske en förberedande kurs kan vara något för dig. Men vad är syftet med förlossningskurser?

Kom ihåg att dessa känslor är vanliga hos gravida kvinnor, och av denna anledning rekommenderar många experter att man tar kurser under de sista månaderna av graviditeten.

Där kan du prata med barnmorskor och andra kunniga som kan besvara dina frågor. Du kommer även få chansen att spendera tid med andra gravida kvinnor.

I dagens artikel ska vi titta på syftet med förlossningskurser och hur de går till. Häng med!

Vad är syftet med förlossningskurser?

Kvinna tittar på gravidmage

Förlossningskurser kommer hjälpa dig fysiskt och känslomässigt när du ska föda barn.

Som namnet antyder är syftet med förlossningskurser att förbereda dig på barnafödsel. De går dock mycket längre än så. Det är en mötesplats där gravida kvinnor kan få svar på sina frågor, jämföra upplevelser och få råd.

De kommer givetvis lära sig om själva förlossningen, men även:

När man ska gå till förlossningskurser

Gravida kvinnor som går på förlossningskurser brukar göra det runt den 30:e veckan. Tumregeln är att de äger rum en gång i veckan och pågår i 1 till 1 1/2 timme. Det beror dock givetvis på var du bor.

Fråga en läkare eller barnmorska om information om lokala kurser och när du bör börja. Om det finns en risk för tidig födsel, såsom vid tvillingfödsel, kan du få rådet att börja med förberedningarna tidigare.

Vad handlar kursen om?

Syftet med förlossningskurser är att förbereda

 Förlossningskurser kan hjälpa dig att kontrollera smärtan med hjälp av andningsövningar.

I grund och botten delas kurserna upp i tre sektioner: en informativ, en praktisk och en interaktiv. Varje kurs inkluderar alla tre sektioner, vilket leder till att man lär sig lite av varje och även får interagera med andra mödrar.

Så här brukar sektionerna se ut:

1. Informativa sektionen

Vanligtvis börjar kurserna med en informativ del där barnmorskan eller en annan expert presenterar intressanta ämnen, som:

 • Utvecklingen av bebisen från befruktning till förlossning.
 • Hälsoundersökningar av barnet och när man bör åka till akuten.
 • Vaccinationer.
 • Hur man byter blöja och badar bebisen.
 • Rätt sätt att ta barnets temperatur och slå fast huruvida det har feber.
 • De olika faserna av förlossningen och skillnaden mellan de olika sammandragningarna.
 • Hur man ammar och vad man ska vänta sig.
 • Existensen av och symptomen på förlossningsdepression.
 • Vad man ska vänta sig av sin partner.
 • Den symbiotiska relationen mellan mamma och barn.
 • Rekommenderade preventivmedel när man ammar.

2. Praktiska sektionen

Kvinna visar gravidmage

Spendera tid med andra gravida kvinnor för att ta chansen att bli av med dina tvivel tillsammans med en expert.

I denna sektion kommer barnmorskan lära dig rätt andningstekniker under de olika faserna av förlossningen. Du bör veta att andningen varierar under de olika skedena för att minska smärtan eller hjälpa dig att krysta.

Instruktören kan även lära dig kegelövningar – en serie muskelsammandragningar och avslappningar som hjälper dig att stärka bäckenbotten. Detta för att bland annat minimera urinläckage efter förlossningen.

Sist men inte minst kommer de även lära dig övningar och stretchövningar för att sätta kroppen i rörelse och lindra obehag i ryggen.

3. Interaktiva sektionen

Syftet med förlossningskurser är att komma i kontakt med personer som genomgår samma sak som du samt tala med experter för att få råd. En av de mest berikande aspekterna är faktiskt att man kan uttrycka sina tvivel och orosmoln.

Detta är vad den interaktiva sektionen handlar om.

Slutsats

Vi har refererat till mödrar i denna artikel, men det är givetvis viktigt att även män går på dessa kurser för att kunna ge stöd åt den blivande modern och sedermera ta hand om barnet.

Förlossningskurser är ett utmärkt sätt för modern att lära sig mer om förlossningen och moderskapet. Du kommer känna dig mer självsäker och veta vad du har att vänta sig.

Instruktionerna kommer hjälpa dig varje steg på vägen. Tveka inte att ställa frågor du har!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.