Fördelarna med pilates vid fibromyalgi

Personer med fibromyalgi kan ha mycket nytta av att träna pilates. Upptäck fördelarna med denna träningsform och några rekommendationer för hur du bör träna.
Fördelarna med pilates vid fibromyalgi
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 05 november, 2023

Pilates är en aktivitet som ger kan ge flera fördelar för patienter med fibromyalgi. I synnerhet stärker denna träning musklerna och ökar flexibiliteten, och är ett bar komplement till fysioterapi och rehabiliteringsbehandlingar. Läs vidare för att ta reda på alla fördelar med pilates vid fibromyalgi.

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som åtföljs av fysiska begränsningar, smärta och andra symtom. Som ett resultat undviker många människor med denna sjukdom fysisk aktivitet. Men denna träningsform visar sig vara ett bra alternativ i dessa fall. Låt oss titta på vilka fördelar det kan ge.

Fibromyalgi och fysisk träning vid fibromyalgi

Fibromyalgi är en komplex sjukdom, vars karakteristiska symptom är smärta. Detta åtföljs vanligtvis av sömnstörningar och allmän trötthet, i ett oproportionerligt mått mot de ansträngningar som gjorts under dagen. Som ett resultat leder denna sjukdom ofta till en stillasittande livsstil.

Konsekvensen av detta är att patienternas andningskapacitet minskar till nivåer under genomsnittet. De tenderar också att ha större besvär med humörsvängningar. Därför är inaktivitet inte alls tillrådligt i dessa fall.

En person som är mycket trött och har ont är inte lätt att uppmuntra till att träna. Fysisk aktivitet är dock en faktor som har en mycket positiv inverkan vid dessa tillstånd. Och pilates är en träningsform som är ett mycket lämpligt alternativ i dessa fall.

Pilates och fibromyalgi.
Fibromyalgi kan begränsa kroppens fysiska kapacitet. Men träning kan hjälpa till att förbättra symtomen.

Rekommenderade övningar

I allmänhet rekommenderas personer med fibromyalgi att utföra fysisk träning regelbundet. Vissa träningsformer tenderar att ge fler fördelar, av olika anledningar. Följande är de mest rekommenderade:

 • Pilates. Du bör träna detta tre gånger i veckan. Det minskar smärta och förbättrar funktionaliteten.
 • Stavgång. Det går ut på att promenera utomhus med hjälp av stavar som liknar skidstavar. Det ökar kroppens funktionsförmåga.
 • Promenader. En studie från 2017 fastställer att promenader förbättrar tillståndet för personer med fibromyalgi.
 • Simning. Detta anses vara lika effektivt som att gå.
 • Motionscykling. Förbättrar det inflammatoriska svaret hos fibromyalgipatienter.
 • Yoga och tai chi. Minskar fysiska och psykiska symtom på sjukdomen.
 • Biodanza. Hjälper till att minska smärta.

Fördelarna med pilates vid fibromyalgi

Pilates toppar listan över rekommenderade träningsformer för personer med fibromyalgi, tillsammans med yoga och tai chi. Studier visar att det ger betydande fördelar, som ökar när du kombinerar denna träning med aerob träning.

Enligt studier hjälper pilates till att förbättra cirkulationen i hela kroppen. Dessutom minskar det smärta som orsakas av dålig kroppshållning vilket i sin tur kan minska smärtan som orsakas av denna sjukdom.

Denna typ av träning stärker musklerna, vilket hjälper till att förebygga ryggsmärtor och minskar risken för frakturer. Likaså har regelbunden utövning en positiv inverkan på kroppens förmåga att absorbera näringsämnen som bland annat kalcium.

I allmänhet förbättrar denna typ av träning tillståndet för dem som lider av fibromyalgi.

Några intressanta fakta

Pilates är en mycket populär träningsform, eftersom det är mycket lätt att integrera den i alla fysiska aktivitetsrutiner. Denna modalitet hjälper dig att lära känna din egen kropp bättre och följaktligen ha mer kontroll över den, vilket främjar ditt välbefinnande.

Forskning utförd i Brasilien 2016 visar också på fördelarna med pilates för patienter med fibromyalgi. I studien hjälpte det patienterna att sova bättre, minskade smärta och förbättrade deras funktionsförmåga.

Det är viktigt att utforma en personlig rutin, som patienten upplever som både behaglig och trevlig. Överdriven träning, antingen i tid eller intensitet, kan leda till förvärrade symtom. Därför är det bäst att diskutera detta med läkaren för att få passande vägledning.

Generellt sett är det bäst att utforma en rutin utifrån individuella egenskaper. Du kan sedan anpassa den över tid, enligt dina behov. Om träningen vid något givet tillfälle orsakar obehag eller motstånd betyder det att du bör göra lättare övningar, men att inte överge träningen helt och hållet.

Pilates för äldre.
Pilates är idealiskt för att förbättra livskvaliteten för patienter med fibromyalgi.

Slutliga rekommendationer om pilates vid fibromyalgi

Även om pilatesträning – och träning i allmänhet – är starkt rekommenderat för personer med fibromyalgi, finns det också tillstånd som kräver särskild försiktighet. I synnerhet, om en person också lider av artros, är det tillrådligt att söka medicinsk vägledning för denna praxis.

Detsamma gäller för dem som har sjukdomar som trokanterit, muskelkontrakturer eller knäskador. I alla dessa fall är det möjligt att utföra denna träningsform, men det bör göras med större försiktighet. Din läkaren kan ge dig personliga råd och instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Peñacoba, C., Pastor, M. Á., López-Roig, S., Velasco, L., & Lledo, A. (2017). Walking beliefs in women with fibromyalgia: clinical profile and impact on walking behavior. Clinical nursing research, 26(5), 632-650.
 • Altan L, Korkmaz N, Bingol U, Gunay B. Effect of pilates training on people with fibromyalgia syndrome: a pilot study. Arch Phys Med Rehabil. 2009 Dec;90(12):1983-8. doi: 10.1016/j.apmr.2009.06.021. PMID: 19969158.
 • Çağlayan BÇ, Keskin A, Gür Kabul E, Başakcı Çalık B, Baş Aslan U, Karasu U. Effects of clinical Pilates exercises in individuals with fibromyalgia: A randomized controlled trial. Eur J Rheumatol. 2021 Jul;8(3):150-155. doi: 10.5152/eurjrheum.2020.20037. PMID: 33372888.
 • Dias de Aguiar, S., Paixão Carvalho, J., Andrade Teles, D., & Pôrto, E. F. (2016). Benefício do Método Pilates em mulheres com fibromialgia. ConScientiae Saude, 15(3).
 • Casals, C., Sánchez, M. V., & Sánchez, J. C. (2011). Prescripción de actividad física en pacientes con fibromialgia. SEMERGEN-Medicina de Familia, 37(7), 360-366.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.