5 tips på bra frukost vid fibromyalgi

Citrusfrukter är ett av de bästa livsmedlen för personer med fibromyalgi. De bidrar med vitaminer och mineraler som hjälper till att hålla smärtan och inflammationen under kontroll.
5 tips på bra frukost vid fibromyalgi

Senaste uppdateringen: 15 januari, 2019

Vi ska idag tala om fibromyalgi, ett tillstånd som framförallt kräver livsstilsförändringar, regelbunden kontakt med specialister, att se upp för sina utlösare och att vara försiktig med vad man äter. Därför ska vi också ge några tips på vad som är bra att äta till frukost vid fibromyalgi.

Att bland annat undvika livsmedel som leder till inflammation kan hjälpa dig att kontrollera en del av smärtan.

Det är även viktigt att välja dina näringsämnen väl.

Försök att välja de som hjälper dig att bekämpa smärtan bäst och skydda de blodkärl där den utmattande, hemska smärtan ofta utlöses.

Läs vidare för att läsa om våra tips på en bättre frukost så att du kan starta dagen på bästa möjliga sätt.

Sjukdomen fibromyalgi

Tack vare framsteg inom hjärnavbildningstekniker har man upptäckt mycket mer om fibromyalgi på senare år.

Det är till exempel känt att det finns en viss patologisk dysfunktion i det cerebrala svaret i det nociceptiva systemet. Det förklarar varför viss stimulus kan vara smärtsam och varför en oproportionerlig mängd av smärtan koncentreras vid vissa punkter i kroppen.

Det är även känt att personer med fibromyalgi har större mängder C-fibrer (kopplade till smärtans neuropati) och färre neurovegetativa fibrer runt sina mindre blodkärl.

Allt detta betyder att sjukdomen inte har något att göra med ditt humör eller andra psykologiska åkommor.

1. Apelsiner med honung och kanel är bra frukost vid fibromyalgi

Citrusfrukter är goda, naturliga och fantastiska för alla som lider av fibromyalgi. Att äta citrusfrukter regelbundet under veckans gång hjälper dessutom till att avsevärt minska symptomen.

Smärtan som greppar din kropp likt ett spindelnät kan lindras med vitamin C, eftersom det har antiinflammatoriska egenskaper.

Något så enkelt som att kombinera en apelsin med lite honung och kanel är allt du behöver för att få en nyttig och läkande frukost.

Varför? Honungen och kanelen är också antiinflammatoriska och ger dig en energiskjuts vid början på dagen.

Kom alltid ihåg att det är bäst att äta hel frukt. Skär upp apelsinen, ringla lite honung över den och strö lite kanel på toppen. Du kommer älska det!

2. Avokado med bär

Avokado tillhandahåller rätt typ av fett, som är väldigt viktigt för alla, men framförallt individer med fibromyalgi.

Dess vitamin E kan hjälpa dig att bekämpa muskelkramper och spasmer.

De innehåller också gott om vitamin B, C och K såväl som mineraler såsom mangan och järn. Detta gör tillsammans med fibrer avokado till ett spektakulärt val att börja dagen med.

En bra frukost vid fibromyalgi är till exempel en härlig avokadosmoothie med bär. Jordgubbar, körsbär och blåbär är fulla av fantastiska antioxidanter, vilket alla med fibromyalgi behöver gott om.

3. Citronsaft med chiafrön

Du vet redan att citrusfrukter är utmärkta för detta tillstånd; deras vitaminer och mineraler hjälper trots allt till att kontrollera inflammation, och hjälper därmed till att minska smärtan lite.

Ett säkert sätt att få ut ännu mer av citroner är att konsumera saften tillsammans med en matsked chiafrön.

Chiafrön är ett av de mest näringsrika livsmedel som finns eftersom de innehåller protein, fibrer, mineraler och omega 3-fettsyror.

Dessa fantastiska näringsämnen hjälper personer med fibromyalgi att börja dagen med massor av energi.

4. Papaya med mandlar

Nästan 70% av alla med fibromyalgi lider även av irritabel tarm. Det är därför du måste ta hand om tarmsystemet och undvika livsmedel som tenderar att orsaka inflammation.

Alla är förstås olika. En person kan äta ett visst livsmedel och må utmärkt medan en annan känner sig uppsvälld av samma livsmedel. Det finns dock något som fungerar för nästan alla: papaya.

Papaya är näringsrik och lätt att smälta. Om du kombinerar den med några mandlar får du ett näringspackat, nyttigt mål som utgör en bra frukost vid fibromyalgi.

5. Havrepannkakor är en bra frukost vid fibromyalgi

Havrepannkakor

Är du redo att prova? Allt du behöver är ägg och havremjöl. Detta originella och nyttiga alternativ ger dig det protein du behöver för att må bra och känna dig stark.

Var inte rädd för att äta ägg två eller tre gånger per vecka. De är en naturlig källa till energi och protein.

Havre är väldigt användbart för sin avgiftande förmåga, höga koncentration av aminosyror samt förmåga att kontrollera blodsockernivåerna.

Till havrepannkakorna kan du använda någon färsk frukt du gillar, till exempel jordgubbar, mango eller varför inte melon. Tillsätt lite honung för att få ytterligare ett frukostalternativ som du kommer älska.

Avslutningsvis bör du prova olika behandlingar om du har fibromyalgi. Du kommer säkert hitta en som passar dig bra och som kan förbättra din livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tuzcu Z., Orhan C., Sahin N., Juturu V., Sahin K., Cinnamon polyphenol extract inhibits hyperlipidemia and inflammation by modulation of transcription factors in high fat diet fed rats. Oxid Med Cell Longev, 2017.
  • Dias Batista E., Andretta A., Miranda RC., Nehring J., et al., Food intake assessment and quality of life ini women with fibromyalgia. Rev Bra Reumatol Eng Ed, 2016. 56: 105-10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.