10 symptom på fibromyalgi du bör vara vaksam på

Utöver att orsaka smärta och utmattning är fibromyalgi ett tillstånd som kan påverka en psykologiskt.
10 symptom på fibromyalgi du bör vara vaksam på

Senaste uppdateringen: 18 december, 2018

Ett förhöjt svar på muskel- och ledsmärtor är ett symptom på fibromyalgi. Smärtan uppstår ofta i samband med episoder av utmattning, matsmältningsproblem, varaktig huvudvärk och en kittlande känsla i extremiteterna.

Den exakta orsaken har ännu inte upptäcks, men vissa hälsoexperter associerar det med genetiska faktorer, en stillasittande livsstil och andra sjukdomar.

Ett av de största problemen med att diagnostisera fibromyalgi är att det lätt blandas ihop med andra vanliga sjukdomar. Och om det inte behandlas tidigt kan det ha allvarliga konsekvenser.

Det är viktigt att du håller koll på vilka tecken du ska leta efter om du misstänker att det är något som håller på att utvecklas.

Låt oss ta en titt på några symptom på fibromyalgi.

10 symptom på fibromyalgi du bör vara vaksam på

Styvhet

Styvhet kan vara ett symptom på fibromyalgi

Ett av de vanligaste problemen vid fibromyalgi är styvhet i kroppen. Det gäller speciellt under de första timmarna efter att man stigit upp på morgonen.

Det påminner om det man upplever med artrit eftersom det även kan förhindra rörelser.

Koncentrationssvårigheter

Hjärndimma kan vara ett symptom

Det är även känt som “hjärndimma”, och för tyvärr med sig allvarliga koncentrations- och minnesproblem för de som drabbas.

Personen får svårt att fokusera på sina aktiviteter till 100%, och kan även ibland uppleva ett bristande korttidsminne.

Utmattning

Kronisk utmattning, eller fysisk och mental utmattning, är ett annat vanligt symptom på fibromyalgi.

En känsla av tyngd i hela kroppen i samband med intensiv mental stress hindrar ofta de drabbade från att delta i normala vardagsaktiviteter. Det leder ofta till utmattning, även om man gör enkla saker som att vakna och stiga upp på morgonen, eller lätta fysiska eller intellektuella uppgifter.

Smärta i kroppen

Värktabletter ger inte mycket lindring

Folk med fibromyalgi upplever vanligtvis smärtor, milda eller intensiva, i hela kroppen. Dessa kan börja på en låg intensitet och komma då och då, men har en tendens att bli intensiva och skarpa.

Smärtan påverkar ligament, muskler och senor. Tyvärr får man inte mycket lindring av värktabletter.

Dålig sömnkvalitet

På grund av de fysiska och mentala symptomen vi redan gått igenom har fibromyalgidrabbade ofta svårigheter att sova bra.

Neurotransmittorerna i hjärnan påverkas av smärtan och utmattningen, och när dessa blir mindre effektiva på att stimulera hjärnan påverkas vilan negativt.

Dessutom kan obehaget i kroppen bli värre med vissa sömnställningar.

Domningar och kittlande

En stark, avdomnad känsla i extremiteterna, samt en irriterande kittlande känsla, kan vara tidiga tecken på fibromyalgi.

De som drabbats säger att det känns som att huden blivit “punkterad”, speciellt i armar och ben. Obehaget varar ibland bara i några minuter. I vissa fall kan det dock pågå mycket längre.

Symptomen blir vanligtvis värre på natten, eller om personen håller samma sovställning under en lång tid.

Matsmältningsproblem

Matsmältningssymptomen påminner om IBS

Obalanser i de inflammatoriska processerna från fibromyalgi kan uppstå tillsammans med matsmältningssymptom som påminner om IBS.

De flesta får även återkommande magsmärtor, samt gaser och sura uppstötningar.

Miljökänslighet

De som drabbas är ofta känsliga för föroreningar och ljud. Kroppen kan t.ex. reagera negativt på för mycket ljus, ljud eller kemikalier i vissa produkter.

De kan då uppleva symptom som påminner om migrän.

Känsliga mot temperaturer

Känslighet för temperaturer är vanligt

Patienter med fibromyalgi har ofta svårigheter med att reglera sin kroppstemperatur. Det är ibland så intensivt att det hindrar dem från att få ordentlig vila.

De drabbas dessutom hårdare av plötsliga temperaturförändringar. De är mycket känsligare för sådana förändringar än friska personer.

Depression

Ett annat ofta förekommande symptom på fibromyalgi är episoder av depression.

Depressionen härstammar mycket från de begränsningar som personen måste lära sig att leva med, och det har tyvärr en avsevärd påverkan på livskvaliteten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.