Fördelarna med ingefärsolja och hur man gör den hemma
Ingefära, vars vetenskapliga namn är Zingiber officinale, är en växt som är uppskattad för sina medicinska och kulinariska användningsområden. Den mest använda delen av växten är rhizomet, en underjordisk, grov rotstock som växer horisontellt. Den används för att tillaga teer och krydda maträtter och man kan hitta den i form av kuber, torkat pulver eller så kan man använda färsk ingefära som man river. Men idag vill vi prata specifikt om användningen och fördelarna med ingefärsolja. Vi berättar även hur du kan göra din egen olja hemma!
De mest utbredda terapeutiska användningarna av ingefära är bland annat behandling av matsmältningsproblem, lindring av värk från artrit och för att mildra illamående orsakad av yrsel och graviditet.
Nedan ska vi berätta om några andra sätt på vilka ingefära och ingefärsolja kan bidra till din hälsa.
Vad är ingefärsolja?
Ingefärsolja är en fet, flytande produkt som man får genom att utsätta rotstockarna från växten med samma namn för en destillationsprocess. I allmänhet är det en koncentrerad olja som är gul i färgen och dess arom är stark och kryddig. Användningen och fördelarna med ingefärsolja är både medicinska och kosmetologiska.
Vilka är fördelarna med ingefärsolja?
Även om många av fördelarna med ingefärsolja endast har anekdotiska bevis finns det också forskning som visar hur denna produkt kan förbättra hälsan. Låt oss ta en titt på några av dem.
1. Ett naturligt antiinflammatoriskt medel
En studie publicerad i Journal of Oleo Science visar att ingefärsolja har antiinflammatoriska egenskaper som kan förhindra förändringar i njurfunktionen som är kopplade till inflammation. Studier på djur har visat att det kan skydda njurarna hos gnagare som är förgiftade med kadmium.
Forskning på råttor med reumatoid artrit visar att även om en injektion av ingefärsolja inte kunde minska akut inflammation i lederna, kunde den eliminera kronisk inflammation.
Slutligen visar forskning som publicerats i Journal of Medicinal Food att om man tillsätter ingefärsoljeextrakt till kosten för gnagare med fetma kan detta förhindra viktökning och minska inflammationsmarkörer.
Nu bör vi komma ihåg att forskning på människor fortfarande inte finns som kan bekräfta de antiinflammatoriska fördelarna med ingefärsolja.
Läs också den här artikeln: Sex antiinflammatoriska livsmedel att lägga till i kosten
2. Lindra illamående
Enligt alternativ medicin kan man lindra illamående genom att andas in ånga från ingefärsolja. Låt oss se vad vetenskapen har att säga om det.
En studie som publicerats i Journal of Alternative and Complementary Medicine hade som mål att utvärdera effekten av denna olja vid postoperativt illamående. I resultaten rapporterade deltagarna lägre nivåer av kräkningar än de som fick placebo.
En studie publicerad i BMC Complementary and Alternative Medicine gav dock motstridiga resultat. Denna forskning jämförde nivåerna av postoperativt illamående hos barn som inhalerade en blandning av oljor (inklusive ingefärsolja) alterativs placebo. Resultaten visade ingen skillnad.
3. Fördelarna med ingefärsolja för hud och leder
Enligt en studie publicerad i Journal of Cosmetic Science, fungerar ingefärsolja som en kraftfull antioxidant som, i kombination med krämer och andra eteriska oljor, kan minska ojämnheter i huden.
Forskning på gnagare som man kan läsa om i Phytotherapy Research visar att daglig utvärtes applicering av ingefärsolja, i kombination med andra eteriska oljor, kan minska svårighetsgraden och inflammation vid artrit. Men fler studier på människor är fortfarande nödvändiga.
Fler av fördelarna med ingefärsolja
Andra fördelar med ingefärsolja inkluderar följande:
- Naturligt afrodisiakum: Enligt en studie publicerad i Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products fungerar ingefärsolja som ett naturligt afrodisiakum och botemedel mot erektil dysfunktion.
- Minskar ångest: Enligt ayurvedisk medicin är ingefärsolja effektiv vid behandling av känslomässiga problem som rädsla, övergivenhet och brist på självförtroende. En studie publicerad i Bioorganic & Medicinal Chemistry visar att den också kan lindra ångest.
- Behandlar magbesvär och andra matsmältningsproblem: Folkmedicin anser att eterisk olja från ingefära är bland de bästa naturläkemedlen vid matsmältningsbesvär, diarré och kolik.
- Främjar hårväxt: Traditionellt har ingefärsolja använts i schampon och andra produkter för dess förmodade effekter på hårväxt. Forskning har dock visat att en av dess aktiva ingredienser, 6-gingerol, kan undertrycka hårväxt hos djur.
Hur använder man ingefärsolja?
I matlagning kan man använda ingefärsolja för att ge smak till, berika och utöka aromen på olika rätter och bakverk. Eftersom man endast använder den i små mängder på grund av dess invasiva natur är den allmänna rekommendationen att kombinera den med andra oljor (såsom extra jungfruolja).
Aromaterapi
För att få ut det mesta av fördelarna med denna olja genom aromaterapi kan du använda en diffusor eller aerosol, samt inhalation av ånga. Med diffusorn behöver du bara följa instruktionerna för den modell du har. Tänk på att du kan behöva späda ut oljan i lite vatten.
För att andas in ånga rekommenderar vi att du följer dessa steg:
- Värm vatten tills det ångar och häll det i en behållare.
- Tillsätt 1 till 2 droppar ingefärsolja.
- Drapera en handduk över huvudet.
- Blunda, luta huvudet över behållaren och andas in djupt.
Utvärtes bruk
Om du ska applicera ingefärsolja på huden bör du alltid späda ut den med en bärarolja. Några oljor som man kan använda för detta ändamål är mandelolja, kokosolja, jojobaolja och avokadoolja.
Biverkningar och försiktighetsåtgärder
Ingefärsolja anses vara säker och den har få rapporterade biverkningar. Dessutom bör du komma ihåg att många av dessa biverkningar beror på okunnighet, vilket är fallet om en person till exempel applicerar oljan direkt på huden utan att späda ut den. Det är alltid en bra idé att prova en liten mängd på ett litet område först.
Å andra sidan kan höga doser av denna olja ge upphov till sura uppstötningar, diarré och irritation i munnen. Gravida och ammande kvinnor bör inte ta denna olja utan att först rådfråga läkare. I synnerhet gravida kvinnor bör inte ta mer än 1 gram per dag.
Barn över 2 år kan ta detta preparat för att lindra illamående, spasmer och huvudvärk. Men rådfråga en specialist innan du ger ingefärsolja till ett litet barn.
Personer som tar antikoagulerande läkemedel ska inte använda sig av denna olja utan professionell övervakning, eftersom det ökar risken för blödning. Något liknande kan också hända med diabetespatienter och patienter med högt blodtryck, eftersom en kombination av medicinering och ingefärsolja kan sänka blodsockernivån och blodtrycket för mycket.
Hur du gör din egen ingefärsolja
Du kan göra denna olja mycket enkelt i ditt eget kök med hjälp av följande ingredienser och instruktioner.
Ingredienser
- Färsk ingefära
- Olivolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 ℃.
- Skala ingefäran, skär den i lite mindre bitar och riv dem.
- Lägg den rivna ingefäran i en ugnsfast form tillsammans med olivolja.
- Blanda om, ställ in i ugnen och låt stå i 2 timmar.
- Förbered en behållare som du täcker med en steriliserad saftduk medan oljan är i ugnen.
- När de två timmarna har gått, häll blandningen mitt i duken, kläm ihop och pressa ut oljan i behållaren. Var försiktig så att du inte bränner dig.
- Överför sedan oljan till en glasbehållare med tätt lock och förvara den på en sval, torr plats.
Vi tror att du kommer att tycka att den här artikeln är intressant: Gott te på ingefära och gurkmeja för viktnedgång
Bra att komma ihåg om fördelarna med ingefärsolja
Denna olja är extraherad från rotstocken av växten med samma namn. Ingefärsolja lätt att känna igen på sin starka och kryddiga lukt. Man använder den ofta i kombination med andra oljor för att krydda dressingar och maträtter.
Det finns även fördelar, som att minska inflammation, förbättra hudens hälsa och lindra ångest som man kan få genom utvärtes bruk och tekniker, som exempelvis med aromaterapi.
När det gäller dess biverkningar så kan man säga att, även om denna olja är säker, bör man inte gå till överdrift. Barn, gravida och ammande kvinnor bör rådfråga sin läkare innan de påbörjar någon behandling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Akinyemi, A. J., Faboya, O. L., Paul, A. A., Olayide, I., Faboya, O. A., & Oluwasola, T. A. (2018). Nephroprotective Effect of Essential Oils from Ginger (Zingiber officinale) and Turmeric (Curcuma longa) Rhizomes against Cadmium-induced Nephrotoxicity in Rats. Journal of oleo science, 67(10), 1339–1345. https://doi.org/10.5650/jos.ess18115
- Funk, J. L., Frye, J. B., Oyarzo, J. N., Chen, J., Zhang, H., & Timmermann, B. N. (2016). Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition, 4(3), 123–131. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2016.02.004
- Oliveira, C. T., Lacerda, D. R., Zicker, M. C., Martins, L. B., Teixeira, M. M., de Araujo, R., & Ferreira, A. (2019). Ginger (Zingiber officinale Rosc.) Ameliorated Metabolic and Inflammatory Dysfunction Induced by High-Refined Carbohydrate-Containing Diet in Mice. Journal of medicinal food, 22(1), 38–45. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0062
- Lee, Y. R., & Shin, H. S. (2017). Effectiveness of Ginger Essential Oil on Postoperative Nausea and Vomiting in Abdominal Surgery Patients. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 23(3), 196–200. https://doi.org/10.1089/acm.2015.0328
- Kiberd, M. B., Clarke, S. K., Chorney, J., d’Eon, B., & Wright, S. (2016). Aromatherapy for the treatment of PONV in children: a pilot RCT. BMC complementary and alternative medicine, 16(1), 450. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1441-1
- Leelapornpisid, P., Wickett, R. R., Chansakaow, S., & Wongwattananukul, N. (2015). Potential of native Thai aromatic plant extracts in antiwrinkle body creams. Journal of cosmetic science, 66(4), 219–231.
- Komeh-Nkrumah, S. A., Nanjundaiah, S. M., Rajaiah, R., Yu, H., & Moudgil, K. D. (2012). Topical dermal application of essential oils attenuates the severity of adjuvant arthritis in Lewis rats. Phytotherapy research : PTR, 26(1), 54–59. https://doi.org/10.1002/ptr.3509
- Khodaie, L., & Sadeghpoor, O. (2015). Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, 10(1), e18402. https://doi.org/10.17795/jjnpp-18402
- Nievergelt, A., Huonker, P., Schoop, R., Altmann, K. H., & Gertsch, J. (2010). Identification of serotonin 5-HT1A receptor partial agonists in ginger. Bioorganic & medicinal chemistry, 18(9), 3345–3351. https://doi.org/10.1016/j.bmc.2010.02.062
- Miao, Y., Sun, Y., Wang, W., Du, B., Xiao, S. E., Hu, Y., & Hu, Z. (2013). 6-Gingerol inhibits hair shaft growth in cultured human hair follicles and modulates hair growth in mice. PloS one, 8(2), e57226. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057226