Vi ger svar på några vanliga frågor om artrit

Artrit är relaterad till fysisk kondition, livsstil, yrke och genetik. Det finns olika varianter och former av artrit, både hos män och kvinnor. Idag besvarar vi de vanligaste frågorna om artrit.
Vi ger svar på några vanliga frågor om artrit

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vet du vad artrit är och vad som orsakar det? Oroa dig inte om du inte gör det; det är mycket vanligt att ha frågor om artrit.

Inta alla använder ordet korrekt. Termen artrit en inflammation i lederna. Även om reumatoid artrit är den vanligaste är det inte synonymt med artrit i sig. Vi kan inte heller använda de två termerna omväxlande. Detta är bara en av de saker som människor tenderar att förvirra om artrit.

Detta beror på att det i verkligheten finns många olika typer av artrit. Faktum är att experter uppskattar att det finns nästan 100 sorter! Dessutom är många sjukdomar associerade med denna inflammation vilket också innebär smärta och stelhet. Eftersom artrit är en så mångsidig och multifaktoriell sjukdom är det svårt att veta hur många människor som lider av detta tillstånd. Statistik bekräftar dock att 1 av 6 personer lider av denna patologi. Därför försöker vi i den här artikeln lösa de vanligaste frågorna om artrit.

Vem drabbas?

Sanningen är att artrit drabbar människor i alla åldrar. Som vi redan har nämnt refererar termen artrit helt enkelt till en inflammation i lederna. Var och en av dess sorter har sin egen serie egenskaper och påverkar vissa människor oftare. Dock verkar det som om vissa faktorer såsom genetik, miljö och övergripande livsstil är relaterade till dess uppkomst. Till exempel har nästan alla typer en större förekomst vid ökad ålder.

Livsstil och fysisk kondition har ett betydande inflytande. Att vara överviktig kan orsaka överbelastning på kroppens nedre leder, såsom knäna. Därför kan vikt vara en utlösande faktor vid artrit. Detta betyder dock inte att idrottare är undantagna från det. Professionella idrottare är också benägna att drabbas av artrit på grund av det slitage som uppstår i deras leder.

Att vara man eller kvinna är också nära relaterat till vilken typ av artrit en person kan utveckla. Nästan 60% av de som lider av artrit är kvinnor. Men vissa sorter, såsom gikt, är vanligare hos män.

Artrit är vanligare hos kvinnor än hos män
Artrit är vanligare hos kvinnor än hos män

Du kanske också vill läsa: Kost för artrit: ta hand om dina leder

Vilka är de kända orsakerna?

Vissa typer av artrit har en orsak som kan bestämmas. Vi vet till exempel att vissa infektioner kan få detta tillstånd att utveckla sig. Några av dessa infektioner är tuberkulos, gonorré och borrelia.

Detsamma gäller gikt vilket är resultatet av ett överskott av urinsyra som lagras i lederna. Samtidigt är det viktigt att notera att en persons yrke också kan fungera som en utlösande faktor. Att stanna i samma position i många timmar kan leda till artrit genom åren.

Vanliga frågor om artrit: Vilka är de typiska symptomen?

Artrit tenderar att förekomma tillsammans med smärta och svårigheter att röra den drabbade leden eller lederna. Hos vissa innebär det också stelhet och svullnad i samma område. Det kan påverka en led eller flera leder samtidigt. Det kan också vara symmetriskt eller asymmetriskt. Till exempel är reumatoid artrit en symmetrisk typ av artrit som drabbar små leder, såsom fingrarna. Gikt, å andra sidan, är en typ av artrit som tenderar att påverka bara en led.

Gikt är en typ av artrit som tenderar att specifikt påverka mäns fötter.
Gikt är en typ av artrit som tenderar att specifikt påverka mäns fötter.

Vanliga frågor om artrit: Kan det behandlas?

De flesta typer av artrit har inte botemedel. Men vissa typer har det, till exempel de som är relaterade till en infektion och där eliminering av infektionen stoppar artrit. För de typer av artrit som inte har botemedel hjälper vissa behandlingar att minska och lindra symptomen.

Till exempel kan patienter ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att minska svullnad och lindra smärtan. De är nästan alltid det första steget i behandlingen. Det är viktigt att veta att varje behandling kan individualiseras och anpassas till typen av artrit.

Om du upplever några av symptomen och tror att du kan ha artrit behöver du träffa en läkare. Du bör undersöka orsaken och upprätta en behandlingsplan som är speciellt framtagen för dig. Samtidigt kan du ställa frågor till din läkare om detta vanliga, men ofta missförstådda, tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.