Kost för artrit: ta hand om dina leder

Utöver att följa alla din läkares rekommendationer är det viktigt att du gör vissa förändringar i din kost för att hantera symptomen på artrit.
Kost för artrit: ta hand om dina leder

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Artrit är ett medicinskt problem som orsakar inflammation och försämring av ledernaSom ett resultat kan man uppleva stor smärta, och det är rekommenderat att ta till förebyggande åtgärder. En speciell kost för artrit kan till exempel vara till stor hjälp.

Även om den kan vara svår att följa så rekommenderar vi att du provar. Tänk på de potentiellt obehagliga och smärtsamma konsekvenserna av att inte göra det. Försök även att följa din läkares rekommendationer till punkt och pricka för att få högsta möjliga livskvalitet.

Livsmedel som bör finnas i en kost för artrit

För att bekämpa problemen med denna sjukdom, föreslår vi att du är väldigt uppmärksam på vad du äter. Försök att inkludera mer av följande livsmedel:

Lax

Det första livsmedlet som bör finnas i en kost för artrit är lax. Detta eftersom den är rik på omega 3-fettsyror, som har antiinflammatoriska effekter.

Det är rekommenderat att äta två portioner lax per vecka för att dra mest nytta av dess fördelar. Om det inte är ett alternativ på grund av din budget så kan du ersätta den med tonfisk eller sardiner.

Du kan även göra detta byte om du tröttnar på smaken av lax.

Soja

Kost för artrit

Om du har valt en vegetarisk livsstil så kanske fisk inte är ett alternativ. I så fall kan du prova sojabönor och dess derivat.

Denna legym är rik på omega 3-fettsyror och kan ätas i många olika former:

  • Tofu
  • Böngroddar
  • Bönor
  • Mjölk

Soja är ett väldigt komplett livsmedel eftersom det är lågt i fett och högt i fibrer samt protein. Av denna anledning kontrollerar det inflammation och förbättrar den generella hälsan.

Du kanske även vill läsa: En vegansk veckomeny för vikt och hälsa

Eftersom det är en så pass mångsidig ingrediens kan du äta den i alla måltider på dagen. Du måste bara lära dig att kombinera den med andra ingredienser.

Högkvalitativa vegetabiliska oljor

Vi vet redan att extra virgin olivolja innehåller nyttiga fetter för hjärtat och för att motverka inflammation. Men den är inte den enda.

Majoriteten av alla vegetabiliska oljor har liknande egenskaper. De erbjuder även fördelarna från de nötter och frön de är derivat av.

Två bra alternativ till olivolja är avokadofröolja och solrosolja. Båda innehåller mer omega-3 än olivolja och ger dina rätter en ny smak.

Livsmedel du bör undvika i en kost för artrit

Livsmedlen du bör undvika till varje pris för att minska effekterna av inflammation är:

Friterad och bearbetad mat

Att minska konsumtionen av friterad mat är nyckeln till att skapa en bra kost för artrit. Detta eftersom dessa livsmedel ökar inflammation och problemen detta leder till.

Undvik friterad mat

Istället föreslår vi att du väljer livsmedel som har ångats, grillats, kokats eller ugnsbakats. Vi förstår att detta är utmanande i vissa hem. Men med lite viljestyrka är vi säkra på att du kan uppnå goda resultat.

Om du tycker det är väldigt svårt att göra dessa förändringar, ska du tala med en nutritionist, som kan ta fram en skräddarsydd kostplan för dig. Detta tenderar att vara en investering som ger utmärkta resultat, och på några månader kommer du klara av det helt själv.

Socker och sötningsmedel

Andra ingredienser som personer med artrit bör undvika är socker, sötningsmedel och så vidare. Dessvärre är dessa vanliga i majoriteten av de produkter vi köper.

Av denna anledning är det perfekta scenariot att du investerar i naturliga produkter och tillreder all din mat själv. Kom ihåg att du för att tillföra smak kan använda ekologisk honung, lönnsirap, agavesirap och stevia.

Ett annat alternativ är kryddor. Försök att dra nytta av fördelarna hos örter (såsom mynta och basilika), naturliga smaksättare (såsom vaniljessens) och kryddor (som stjärnanis, kardemumma etc.).

Mejeriprodukter

Olika mejeriprodukter

En kost för artrit bör inte inkludera mejeriprodukter i någon högre utsträckning. Denna livsmedelsgrupp kan orsaka irritation och inflammation runt lederna.

Men detta sker inte i alla fall, så du bör vara uppmärksam på huruvida detta är ett problem för dig eller inte.

Om du måste undvika mjölkprodukter ska du komma ihåg att tillföra protein i form av kött eller andra proteinrika livsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.
  • Nettleton JA., Steffen LM., Mayer Davis EJ., Jenny NS., et al., Dietary patterns are associated with biochemical markers of inflammation and endothelial activation in the Multi-Ethnic study of ahterosclerosis. Am J Clin Nutr, 2010.
  • Chin KY., The spice for joint infammation: anti inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther, 2016. 10: 3029-3042.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.