Enkel frukostmat för artrit – börja äta den regelbundet!

Frukosten är den perfekta öppningen att fylla med livsmedel som kan motverka den smärtsamma inflammationen som uppstår vid artrit. Lär dig om 5 fantastiska frukostlivsmedel för artrit.
Enkel frukostmat för artrit – börja äta den regelbundet!
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det är fördelaktigt att lära sig om frukostmat för artrit eftersom det är en väldigt vanlig åkomma som inte är helt förstådd. Då vi pratar om den tänker vi först på den klassiska svullnaden och förändringen av fingrarna.

När man pratar om “artrit” så refererar man inte bara till en åkomma. Det finns faktiskt 100 olika typer av artrit, och även associerade sjukdomar. Det är ett tillstånd som inte bara påverkar äldre . Det finns barn som lider av reumatoid artrit och det kan även drabba folk i 30-årsåldern såväl som atleter.

Det är även viktigt att tänka på att osteoartrit, som är den vanligaste formen av artrit, där brosket förlorar sin styrka och sin uthållighet. En sak som vi måste komma ihåg gällande artrit är att det inte kan botas, men att det kan behandlas dagligen för att förbättra livskvaliteten hos dem som är drabbade. När du lider av inflammatorisk eller metabolisk artrit rekommenderas det alltid att du pratar med din läkare.

Vi har dock ett enkelt förslag som vi kan erbjuda dig: tänk på vad du äter. Börja dagen med en hälsosam frukost, eftersom detta kan vara till stor hjälp.

Frukostmat för artrit som minskar dess symptom

Vi vet alla att man inte kommer kunna bota artrit med kosten, men tack vare egenskaperna i vissa livsmedel kan vi uppnå följande resultat:

 • Minska inflammation
 • Stärka lederna
 • Ge näring åt brosket
 • Stimulera produktionen av kollagen
 • Förbättra immunförsvaret

Vi kommer här nedan att ta upp frukostmat för artrit som vi bör inkludera i vår frukost för att börja dagen på bästa sätt.

Bär

Röda bär ör god frukostmat

De flesta frukter är hälsosamma som de är, men de som faller under kategorin “röda bär”, som exempelvis jordgubbar, körsbär, blåbär, plommon och grapefrukt, är speciellt bra för personer med artrit.

 • De är rika på antioxidanter och även askorbinsyra (en av de olika formerna av c-vitamin).
 • Antocyaninerna och karotenoiderna samt deras många beståndsdelar är något som man hittar i röda bär, och detta hjälper oss att motverka de fria radikaler som förvärrar inflammationen.

Det är alltid bäst att äta bären då de är färska. Men eftersom de inte alltid finns tillgängliga året runt så kan du även köpa dem frusna. Vitamininnehållet kommer vara lägre, men de kan ändå vara till stor hjälp.

Kaffe? Ja tack!

Oroa dig inte: ifall du lider av artrit så måste du inte undvika kaffet. Faktum är att det kommer bli ännu mer nödvändigt att dricka det! Ifall du dricker det med måtta, speciellt tidigt på dagen, så kan det vara till stor hjälp.

 • Kaffe är rikt på antioxidativa polyfenoler och kommer därför skydda oss mot cellskador, motverka inflammation och förbättra hjärthälsan.
 • För att uppnå bästa möjliga effekt från kaffet så är det viktigt att du inte lägger i socker eller grädde. Ifall du vill ha ett sötare kaffe kan du lägga till brunsocker, honung, kokosnötsolja eller mjölk gjord på vegetabiliska produkter, som exempelvis havre.

Fullkorn

Det rekommenderas att du tänker på att fullkorn är mer hälsosamt än mat som är gjord på raffinerade spannmål. Hos de raffinerade varianterna har allt kli tagits bort, och det är där den största delen av vitaminerna, mineralerna och proteinet finns.

Ifall vi äter för mycket livsmedel som vitt bröd (som är bakat med raffinerat mjöl) kommer inflammationen i våra leder att öka. Därför bör vi försöka inkludera följande alternativ i vår frukost, eftersom de är nyttigare och är bättre frukostmat för artrit:

 • Amarant: Detta spannmål är rikt på protein, har en god smak och är en ingrediens som man kan använda för att göra en god gröt på morgonen.
 • Havre: Detta är en lösning som aldrig slår fel. Kombinera havren med jordgubbar, äpplen och honung för en hälsosammare frukost.
 • Bovete: Detta spannmål är väldigt rikt på protein och kan användas för att tillreda pannkakor, crêpes och muffins.
 • Quinoa: Detta spannmål har fantastiska egenskaper som motverkar den inflammation som uppstår vid artrit.

Morotsjuice

Ifall du inte vet vad du ska använda dig av för juice till frukosten så kan du prova morötter, då detta innehåller naturliga antioxidanter, vitamin C, D och K och en hel drös med mineraler som kommer hjälpa dig att ta hand om dina leder och förbättra kollagenproduktionen!

Pistage

Pistagenötter i kastrull

Förvånad? Du har antagligen redan ätit dessa supernötter: en handfull pistagenötter varje dag förbättrar hälsan i dina leder och ben.

 • Pistagenötter innehåller fantastiska proteiner som du definitivt bör dra nytta av om du lider av artrit.
 • De är rika på kalcium, magnesium, zink e-vitamin, fibrer och alfa-lipoicsyra. Allt detta hjälper dig att stärka ditt immunförsvar.

Det bästa du kan göra är såklart att bibehålla en balanserad och varierad kost, men om du prioriterar vissa livsmedel som är rika på c-vitamin och har antiinflammatoriska egenskaper så kan du lindra symptomen ifall du har drabbats av artrit.

Det är värt att ha denna frukostmat för artrit i åtanke för att förbättra din hälsa och ditt välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.
 • Yamagata K., Do coffee polyphenols have a preventive action on metabolic syndrome associated endothelial dysfunctions? An assessment of the current evidence. Antioxidants, 2018. 7 (2): 26.
 • Shaw G., Lee Barthel A., Ross ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.