5 alternativ till socker som är bra att känna till

När du sötar din mat finns det alternativ som är betydligt hälsosammare än socker. De ger dig även fler fördelar. Det är dock viktigt att man alltid letar efter ekologiska versioner, och inte raffinerade.
5 alternativ till socker som är bra att känna till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fler och fler människor vill ha hälsosamma och naturliga alternativ till socker.

Att få i sig för mycket raffinerat socker är något som är kopplat till utvecklingen av metaboliska problem.

Matindustrin har försökt dölja detta ganska länge, men nya studier har visat hur farligt det kan vara för hela kroppen.

Det är gott och något som miljontals använder i kosten, men förekomsten i din kropp kan orsaka allvarliga obalanser.

Det mest oroväckande är att det är väldigt beroendeframkallande och att det finns i mängder av produkter som du äter dagligen.

Det är dock alltfler som har börjat oroa sig över de negativa konsekvenserna av sockerintag.

Den goda nyheten är att det finns naturliga alternativ till socker som innehåller färre kalorier och som är bra för att söta olika maträtter.

Skulle du vilja veta vilka de är?

Börja söta med dessa alternativ till socker redan idag!

Kokosnötssocker

nöt

Kokosnötssocker är en naturlig produkt som länge har använts som en naturlig sötsättare i det traditionella asiatiska köket.

Trots det har Västvärlden bara känt till det i några år. Det är ett betydligt hälsosammare alternativ än raffinerat socker.

Det glykemiska indexet är bara 35. Det ger dig även mängder av viktiga mineraler som är bra för hälsan.

Faktum är att det också har ett högt innehåll av C-vitamin, vilket bidrar till att du får den dagliga dos som din kropp behöver.

Som om det inte vore nog är det ett av de mest ansvarsfulla sötningsmedlen i världen. Kokosnötssocker kommer från ett träd som är fördelaktigt för miljön. Kokospalmen lagar marken, behöver inte mycket vatten och producerar mer socker än sockerrör.

Yaconsirap

Yaconsirap är ett naturligt sötningsmedel som har ett lågt glykemiskt index och mycket viktiga mineraler och näringsämnen.

Sirapen påverkar inte dina blodsockernivåer, och heller inte metabolismen eftersom den inte har några kalorier.

Honung

honung

Organisk honung är ett av de mest välkända och använda sockersubstituten i världen.

Den har ett högt energivärde och innehåller viktiga näringsämnen och antibiotiska komponenter. 

Den har dock ett något högt kaloriinnehåll, men det är ändå ett av de bästa alternativen för att sötsätta dina rätter. Det beror på att honung inte påverkar dina metaboliska funktioner.

Honung har även hundratals medicinska appliceringar som du kan dra nytta av.

Det är dock viktigt att verifiera honungens kvalitet eftersom vissa företag ger ut raffinerade versioner eller blandar dem med vanligt socker.

Stevia

Stevia är inte det mest populära alternativet på marknaden, men det är ett av de hälsosammaste.

Stevia har en bättre förmåga att söta än vanligt socker, men ger dig inte så många kalorier och höjer inte dina blodsockernivåer.

Agavesirap

sirap

Agavesirap kommer från Centralamerika och är ett av de mest populära alternativen för socker, eftersom det glykemiska indexet endast ligger på 30, vilket är mindre än hälften av det som vanligt socker har.

Det innebär att du smälter det långsammare så att du inte tappar kontrollen över ditt blodsocker.

Du känner istället att du har ordentligt med energi för god mental och fysisk prestanda.

Du kan hitta två typer i affären, men det är bäst att köpa den mörka sirapen eftersom den är mindre raffinerad än den ljusare varianten.

Den är upp till 25% sötare än socker och används på samma sätt som honung.

Välj hälsosamma alternativ till socker

Även om de kanske inte är så välkända är dessa alternativ till socker bättre än socker för att söta din mat utan att påverka hälsan.

Tänk bara på att det finns produkter av låg kvalitet på marknaden. Dessa kan ha blandats med socker, majssirap och andra kemikalier. Välj alltid de 100% ekologiska versionerna, även om de kanske kostar lite mer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.