Fördelarna med fysisk aktivitet mot ångest och panik
Det finns otaliga fördelar med regelbunden fysisk aktivitet. För det första kan det hjälpa dig att hantera problem med ångest och panik. Ta reda på allt du behöver veta om fördelarna med fysisk aktivitet mot ångest och panik i den här artikeln!
Fördelarna med fysisk aktivitet mot ångest och panik är otaliga. Detta är särskilt bra att veta eftersom dessa tyvärr är vanliga tillstånd i dag.
Det snabba tempot i vårt moderna liv och vår överdrivna strävan efter framgång gör att det enda sättet att upprätthålla det är att svepa in oss i ett ångestframkallande tillstånd, som i längden är farligt. På grund av detta måste vi leta efter hälsosamma buffertfaktorer och strategier för att hantera ångest och stress.
Låt oss ta en närmare titt på detta.
Fördelarna med fysisk aktivitet mot ångest och panik
Regelbunden fysisk aktivitet bidrar till humörförbättring och ökar känslan av välbefinnande. Därför bör de som är lagda åt det oroliga hållet se till att inkludera träning i sin rutin.
En studie av Faith Canan om sambandet mellan fysisk aktivitet och ångest drar slutsatsen att träning kan minska nivån av situationsbunden ångest. Det är den ångestreaktion man upplever i en specifik och begränsad situation.
Liknande tyder även annan forskning utförd av ett team på Universitetet i Oslo på att regelbunden träning kan minska nivåerna av allmän ångest. Särskilt ångest som är förknippad med biologiska faktorer och personlighetsfaktorer, typisk för personer som är benägna att vara lite oroliga, lättpåverkade, med en tendens att överskatta risker och som hela tiden håller upp en viss vaksamhet.
När det kommer till panikattacker är många människor med denna störning rädda för symptomen som kommer med dem. Faktum är att de som regel är uppmärksamma på alla små variationer i hjärtfrekvens, svettning, andning etc.
Biologiska fördelar med fysisk aktivitet vid ångest och panik
Vi vet redan att fysisk aktivitet förbättrar regleringen av kardiovaskulära system och andningsorgan genom att påverka det autonoma nervsystemet. Det visar också forskning från Universidad de Guayaquil i Ecuador. Denna förbättring kan öka kroppens förmåga att modulera svaret på påfrestningar i omgivningen.
Dessutom visar en studie utförd av Universidad de Costa Rica att träning främjar en långsiktig ökning av nivån av serotonin, som är en neurotransmittor för välbefinnande. Det är denna signalsubstans som är involverad i kroppens reaktion på stress. Detta beror på att ökningen av serotoninnivåerna på hjärnnivå kan förbättra humöret och minska ångest.
Fysisk aktivitet bidrar också till att stimulera hypofysen, som är involverad i produktionen av endorfiner. Dessa hormoner har kallats för kroppens eget morfin och är kopplade till neurotransmittorfunktioner. De har en viktig roll i regleringen av smärta och känslan av välbefinnande.
Vi uppmuntrar dig att också läsa den här artikeln: Fysisk inaktivitet hos barn – en växande epidemi
Mentala fördelar med fysisk aktivitet för ångest och panik
När det kommer till mentala mekanismer förbättrar regelbunden träning humöret. Det kan också vara till hjälp för personer som upplever sömnlöshet enligt en studie utförd av ett team på Universidade de São Paulo i Brasilien.
Träning ökar känslan av styrka, trygghet och kontroll över dig själv och omgivningen. I detta sammanhang bidrar det till en bättre uppfattning om den egna förmågan.
En stund med fysisk aktivitet varje vecka kan optimera självkänslan eftersom förändringar i kroppen bidrar till att förbättra kroppsbilden. Det främjar också känslor av större behärskning av färdigheter och fysisk förmåga. Det är viktigt att välja aktiviteter som är roliga och lättillgängliga för att hålla viljan uppe att utföra dem regelbundet.
Att införa fysisk aktivitet i rutinen för patienter med panikångest har flera fördelar. Inte bara på grund av de traditionella effekterna, utan också för att strategiskt, självmarginaliserade panikpatienter måste ta sig ut ur sina hem. Fysisk aktivitet är alltså även ett sätt att umgås med andra människor, antingen ute i friska luften eller på gym.
Tanken är att personen får en chans att vara mer social och ta sig ur isolering. Detta aktiverar frisättningen av endorfiner vilket har en positiv effekt på deras kropp.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Fyra anledningar till varför man känner sig ensam
Få kontakt med dig själv genom träning
Alla måste vi avsätta tillräckligt med tid för att träna. Vi får inte ignorera fysisk aktivitet eftersom det är mycket viktigt på flera olika plan. De flesta har tyvärr trots detta svårt att komma till skott med denna aktivitet.
Många promenerar till jobbet som en vardagsmotionsaktivitet, eller promenerar till matbutiken för att handla. Det är dock inte egentligen det här som det handlar om.
Det är inget fel med denna form av vardagsmotion, det är bara att du behöver ge träningen rätt plats i ditt liv: det är ett ögonblick bara för dig, och träningen är målet.
Som du nu förstår så är det viktigt att vara närvarande och känna kontakt med jorden, musiken i dina hörlurar eller naturens ljud. Allt detta hjälper till att lindra stress.
Ämnet fysisk aktivitet handlar i själva verkat om en sorts kroppsspråk och anknytning. Fysisk aktivitet gör det möjligt att främja och utveckla större personliga resurser, förbättra sitt utseende, hälsa, självkänsla och i princip upprätthålla en känsla av trygghet och säkerhet. Du måste vara i kontakt med dig själv för att kunna upptäcka vad som är bra för dig, och träning hjälper till att göra just det!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Canan, Fatih. (2010).The influence of sports on anxiety, depression, and perceived problem solving ability. https://www.researchgate.net/publication/299019660_The_influence_of_sports_on_anxiety_depression_and_perceived_problem_solving_ability
- VV.AA. (2000).Physical activity, anxiety and anxiety disorders. https://www.researchgate.net/publication/279691740_Physical_activity_anxiety_and_anxiety_disorders
- VV.AA. (2017).Relación entre ansiedad y ejercicio físico. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:boNfM1uazswJ:scielo.sld.cu/scielo.php?script%3Dsci_arttext%26pid%3DS0864-03002017000200021&client=safari&hl=es&gl=es&strip=1&vwsrc=0
- VV.AA. (2017). Efecto del ejercicio físico sobre la memoria a corto plazo y velocidad en el procesamiento de información de un paciente que sufrió trauma craneoencefálico: un caso de estudio. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1578-84232017000200014
- VV.AA. (2012). Is exercise an alternative treatment for chronic insomnia?. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370319/