Medveten isolering: Vad behöver du för att förändras?

Även om det kan göra oss rädda att vara ensamma i vår egen tystnad är det ibland nödvändigt med medveten isolering för att vi ska kunna lösa våra interna konflikter och hitta oss själva igen.
Medveten isolering: Vad behöver du för att förändras?

Senaste uppdateringen: 04 mars, 2019

Medveten isolering är isolering som en person väljer medvetet eftersom det är något de behöver eller vill ha. Men det finns vissa som ser det som en negativ eller konstig situation som de inte håller med om alls.

I vårt samhälle är det inte riktigt accepterat att isolera sig. Vi har därför en tendens att leta efter bekräftelse från andra eller vara beroende av vår partner.

Vi vill inte vara ensamma eller känna oss separerade från resten av världen. Det ses som något dåligt, men kan det vara något vi behöver?

Medveten isolering hjälper oss att hitta oss själva

man vid sjö

Att alltid vara beroende av andra och försöka vara andra till lags bara för att vi är rädda kan göra att vi blir utmattade i slutändan.

Men det är inte den värsta konsekvensen av dessa attityder. Den värsta är när vi till slut inser att vi har tappat bort oss själva på vägen.

Var finns den där personen från förr som vi brukade känna så bra? När slutade vi lyssna på oss själva och började göra det som andra sade åt oss att göra?

Med de små handlingar vi gör varje dag har vi lärt oss att ignorera våra egna tankar så mycket att vi lever helt i enlighet med de runt omkring oss.

Men det kommer komma en tid när vi lider, när vi inte är glada och när vi inte vill vara med våra vänner.

Det är inte så att andra är giftiga. Det är våra rädslor, våra fortsatta försök att vara andra till lags, vår vilja att vara perfekta som har gjort att vår relation med oss själva har blivit giftig. Och det är farligt för hälsan.

Därför kan medveten isolering hjälpa oss att hitta oss själva igen. Den där personen som vi verkligen är, som vi lämnade bakom oss, men som vi nu hoppas få träffa igen.

Ett nytt perspektiv

ledsen kvinna

Medveten isolering ger oss ett nytt perspektiv på allt som händer runt omkring oss.

Som vi vet tar vi ibland beslut som inte är till fördel för oss eller så svarar vi på situationer på ett sätt som vi inte borde göra eftersom vi saknar perspektiv.

Att ta denna tid för oss själva hjälper oss att se problem som möjligheter, misstag som lärdomar och människor som speglar som berättar om oss själva.

När vi når till denna punkt inser vi att vi behöver medveten isolering om det finns något i livet som behöver en lösning.

Det kan vara för att du har fallit in i depression, för att du inte hanterar dina relationer bra eller så har du rädslor som du inte bemöter.

Med allt det måste det ha förekommit ett avbrott från sitt verkliga jag och det är därför viktigt att man hittar sig själv igen.

För även om vi kanske letar efter hjälp vet vi att lösningen finns inom oss själva. Vi måste bara ge det tid och lyssna på oss själva.

Svaret finns alltid inom oss, men det stämmer att vi ibland behöver en knuff som hjälp.

Att ändra de saker vi vill ändra med oss själva är dock helt vårt eget ansvar.

Medveten isolering låter oss ta hand om oss själva

kvinna på kulle vid solnedgång

När vi har ett problem glömmer vi ibland att ta hand om oss själva. Vi väntar på att andra ska göra det åt oss. Men vi inser inte att vi måste vara de som gör det åt oss själva.

Vi oroar oss alltid för andra, och vi lägger inte tillräckligt med tid på att oroa oss för oss själva. Det kanske är för att vi tror att det gör oss själviska.

Men när den medvetna isoleringen kallar är det för att vi behöver tid att koncentrera oss på oss själva och inte någon annan.

Medveten isolering hjälper oss att prioritera oss själva, ta hand om oss själva och lyssna på oss själva när vi har förlorat så mycket tid och glömt vilka vi är.

Att spendera tid ensam kan vara ett positivt sätt att se en situation från ett nytt perspektiv. Ta en paus från emotionellt beroende eller för att läka från smärtan.

Det är ett misstag att undvika medveten isolering när vi behöver den. Våra rädslor, som rädslan för att förlora någon, ska inte få kontrollera oss.

Vårt välmående måste alltid komma först.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.