Fördelarna med acaibär och varför du bör lägga till det i kosten

Acaibär är kända för sitt höga innehåll av antioxidantföreningar. Flera vetenskapliga studier kopplar konsumtionen av dessa bär med hälsofördelar. Vill du veta mer?
Fördelarna med acaibär och varför du bör lägga till det i kosten
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 29 november, 2022

Acaibär kommer från palmträdet Euterpe oleracea , som odlas i Sydamerika, särskilt i länderna i Amazonasregionen, där de är en basföda. Deras utseende liknar en druva, med en blålila färg på ytan och gult fruktkött, och längst inne ett stort frö. Fördelarna med acaibär kommer från deras näringsinnehåll, och det finns många studier som forskar på detta.

De är cirka 2,5 centimeter stora och har en jordig smak som man kan beskriva som en kombination av smaken av björnbär och bitter choklad. Eftersom det är ett livsmedel som snabbt blir dåligt, exporterar man oftast fruktköttet fryst, som torkat pulver eller som juice. Är du intresserad av att lära dig mer om näringsegenskaperna och fördelarna med acaibär? Läs vidare!

Näringsegenskaper hos acaibär

Mycket av hälsofördelarna med acaibär tillskrivs deras näringsegenskaper. I synnerhet, och enligt data sammanställda av amerikanska jordbruksverket (USDA), ger 100 gram av bären följande:

 • Kalorier: 70
 • Fett: 5 g
 • Mättat fett: 1,5 g
 • Kolhydrater: 4 g
 • Socker: 2 g
 • Fiber: 2 g
 • Vitamin A: 15 % av dagligt rekommenderat intag
 • Kalcium: 2 % av dagligt rekommenderat intag

Samtidigt tyder information som rapporterats i Archivos Latinoamericanos de Nutrición på att acai också innehåller andra spårmineraler som krom, zink, järn, koppar, magnesium, kalium och fosfor.

Utöver detta är det en betydande källa till antocyaniner, som inte bara ligger bakom dess karakteristiska färg, utan också för dess antioxidativa egenskaper.

Cultivo de bayas de acaí en Brasil.
Växten kommer ursprungligen från Sydamerika, närmare bestämt Amazonas, där den odlas och exporteras.

Fördelarna med acaibär

Fram till för några år sedan var acaibär kända som ett “superlivsmedel” på grund av deras näringssammansättning. Eftersom de ger mer antioxidanter än andra frukter, som blåbär och jordgubbar, påstods det till och med att de var botande. Nutritionister och hälsoexperter har dock gjort vissa förtydliganden avseende detta.

Även om det är sant att det är ett näringsrikt livsmedel, finns det inte tillräckligt med bevis för att hävda att de kan bota sjukdomar. Att lägga till dem i kosten hjälper till att förbättra näringskvaliteten på din kost, men de ersätter inte medicinska behandlingar eller effekterna av att upprätthålla en hälsosam och varierad kost.

Med andra ord kan acaibär visserligen ha en mycket positiv effekt på hälsan, så länge det ingår i en balanserad kost. Vilka är då dess huvudsakliga effekter? Läs vidare.

De hjälper till att bekämpa oxidativ stress

En av de viktigaste egenskaperna hos acaibär är deras antioxidativa aktivitet. Det sägs ha en antioxidativ kapacitet som är tre gånger så stor so mden hos blåbär.

Dessa effekter tillskrivs deras koncentration av antocyaniner som, när kroppen väl assimilerat dem, hjälper till att motverka effekterna av oxidativ stress. På medellång och lång sikt innebär detta en minskad risk för kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, metabolism och cancer.

De hjälper till att reglera kolesterol

Att inkludera dessa frukter i din vanliga kost kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Djurstudier, som en publicerad i Nutrition Research , fann att acaitillskott stabiliserar kolesterolnivåerna genom att minska totalt och LDL- eller dåligt kolesterol.

Samtidigt fann forskning i Nutrition Journal att överviktiga vuxna som konsumerade acai-smoothies två gånger om dagen under en månad hade bättre kontroll över sin lipidprofil i slutet av studien. Men ytterligare tester behövs för att bekräfta dessa effekter.

Fördelarna med acaibär: Hjälper till att öka hjärnans funktion

Bioaktiva föreningar i detta livsmedel, särskilt dess antioxidanter, hjälper till att skydda hjärnan från de negativa effekterna av åldrande. Forskning i Journal of Agricultural and Food Chemistry visar att acaibär mildrar skador från inflammation och oxidation av hjärnceller.

På grund av detta sägs de vara idealiska för att skydda minnet och förbättra inlärningsprocesser. Anekdotiska bevis tyder också på att acaijuice och andra derivat fungerar som en naturlig energigivare, vilket förbättrar vakenhet.

Andra möjliga fördelar

Inom naturmedicinen används acaibär mot olika åkommor och sjukdomar. Det är inte en förstahandsbehandling, men det kan verka som en adjuvans för att minska vissa symtom.

Enligt en publikation från amerikanska WebMD finns det ännu inte tillräckligt med bevis för följande:

 • Förbättrad atletisk prestation
 • Kontroll av blodsockernivåer
 • Minskad risk för metabolt syndrom
 • Förebyggande av hudåldrandehuden
 • Kontroll av erektil dysfunktion
 • Lindring av artros

Kontraindikationer för acaibär

Amerikanska Mayokliniken menar att acaibär är säkra för de flesta friska vuxna, men rekommenderar att man undviker konsumtionen i händelse av graviditet eller amning, eftersom det inte är känt vilka effekter de har i dessa stadier. Å andra sidan finns det inga kända biverkningar av att konsumera acaibär.

Vissa rapporter relaterar intaget av rå acaijuice med utbrott av sjukdomen känd som “amerikansk trypanosomiasis” eller “Chagas sjukdom”, men det finns inga avgörande bevis.

Acaibär i glass.
Frukten kan vara en ingrediens i glass- och smoothierecept. Dess färg ger en karakteristisk touch till förberedelserna.

Hur konsumerar man acaibär?

Acaibär och härledda kosttillskott finns vanligtvis i hälsokostbutiker. Det bästa är att konsumera färska, men kom ihåg att de har kort hållbarhet. Därför finns de vanligtvis i följande format:

 • Frusen massa
 • Tabletter
 • Pulver
 • Livsmedelsprodukter (som smoothies, gelé eller energidrycker)

Den frysta massan kan användas för att tillaga hemgjorda smoothies, till exempel med mjölk och havregryn. Pulvret, å andra sidan, kan läggas till i sallader, färdiga smoothies, desserter och många andra recept.

Vad bör du komma ihåg om acaibär?

Trots idéerna som främjas av marknadsföring om acaibär, är denna frukt inte botande och den har heller inte några superegenskaper. Hur som helst så är den uppskattad för sin näringssammansättning, vilket utan tvekan kan förbättrar den generella kvaliteten på din kost.

Regelbunden konsumtion är relaterad till förebyggande av sjukdomar och bättre mental koncentration. Det är säkert för de flesta, men måttligt intag rekommenderas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Marcason W. What is the açaí berry and are there health benefits? J Am Diet Assoc. 2009 Nov;109(11):1968. doi: 10.1016/j.jada.2009.09.017. PMID: 19857637.
 • Neida S, Elba S. Caracterización del acai o manaca (Euterpe olerdcea Mart.): un fruto del Amazonas [Characterization of the acai or manaca (Euterpe oleracea Mart.): a fruit of the Amazon]. Arch Latinoam Nutr. 2007 Mar;57(1):94-8. Spanish. PMID: 17824205.
 • Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, Pacheco-Palencia LA, Meibohm B, Talcott ST, Derendorf H. Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7796-802. doi: 10.1021/jf8007037. Epub 2008 Aug 12. PMID: 18693743.
 • de Souza MO, Souza E Silva L, de Brito Magalhães CL, de Figueiredo BB, Costa DC, Silva ME, Pedrosa ML. The hypocholesterolemic activity of açaí (Euterpe oleracea Mart.) is mediated by the enhanced expression of the ATP-binding cassette, subfamily G transporters 5 and 8 and low-density lipoprotein receptor genes in the rat. Nutr Res. 2012 Dec;32(12):976-84. doi: 10.1016/j.nutres.2012.10.001. Epub 2012 Nov 1. PMID: 23244543.
 • Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study. Nutr J. 2011 May 12;10:45. doi: 10.1186/1475-2891-10-45. PMID: 21569436; PMCID: PMC3118329.
 • Poulose SM, Fisher DR, Larson J, Bielinski DF, Rimando AM, Carey AN, Schauss AG, Shukitt-Hale B. Anthocyanin-rich açai (Euterpe oleracea Mart.) fruit pulp fractions attenuate inflammatory stress signaling in mouse brain BV-2 microglial cells. J Agric Food Chem. 2012 Feb 1;60(4):1084-93. doi: 10.1021/jf203989k. Epub 2012 Jan 20. PMID: 22224493.
 • Nóbrega AA, Garcia MH, Tatto E, et al. Oral transmission of Chagas disease by consumption of açaí palm fruit, Brazil. Emerg Infect Dis. 2009;15(4):653-655. doi:10.3201/eid1504.081450

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.