Egenskaper hos och fördelar med pektin

februari 12, 2020
Pektin är ett vegetabiliskt protein med många hälsofördelar. I denna artikel ska vi berätta varför det är viktigt att konsumera det och vilka livsmedel som innehåller det.

Pektin är ett vegetabiliskt protein i frukt som i kombination med vatten bildar en gel. Det verkar förtjockande när det kombineras med socker eller syrorna i socker. Men vad finns det egentligen för fördelar med pektin?

Mängden pektin i frukt beror på hur mogen den är. Ju mognare en frukt är, desto mindre pektin innehåller den. Generellt är äpplen och citrusfrukter de frukter som innehåller mest pektin.

Detta ämne används primärt inom livsmedelsindustrin för att producera sylt. Att lägga till pektin hjälper till att minska mängden socker som behövs för att göra sylt eller marmelad tjockare.

Som om det inte vore nog kan denna substans även hjälpa dem att producera mer sylt per kilogram frukt.

Fördelar med pektin

Pektin har flera anmärkningsvärda egenskaper:

  • Denna substans kan reglera din lipidprofil eftersom den absorberar safterna som utsöndras av levern på tarmnivå. Detta bidrar till eliminering av LDL-kolesterol.
  • Den förbättrar symptomen på tarmproblem. När den blandas med vatten ökar den volymen hos bolus (massan av tuggad föda och saliv), vilket lindrar diarré och förstoppning.
  • Det är en praktiskt taget kalorifri substans. Den ökar mängden mat utan att tillföra energi, och därför kan den generera en mättnadskänsla utan att tillföra kalorier. Denna substans hjälper dig alltså att tappa vikt om det behövs.
  • Den absorberar socker och fetter i tarmarna och förebygger deras absorption. Denna egenskap bidrar också till viktnedgång.
  • Den ökar utsöndringen av galla och reglerar därmed blodtrycket.
Kvinna äter äpple

Äpplen och citrusfrukter innehåller stora mängder pektin.

Vikten av fiberintag

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar regelbunden konsumtion av fibrer, både lösliga och olösliga. Det har visats att regelbunden konsumtion av denna substans förbättrar sammansättningen hos tarmfloran.

Vidare är det en skyddande faktor mot olika typer av cancer kopplade till mag-tarmkanalen och förbättrar symptomen på många tarmproblem.

Bakterierna i kolon är kopplade till korrekt tarmfunktion, och att ha en frisk tarmflora kan minska risken för depression, förbättra atletisk prestationsförmågan och förebygga komplexa och kroniska sjukdomar.

Missa inte: Nyttiga snacks som hjälper dig att lindra depression

För att hålla tarmbakterierna i gott skick är regelbundet intag av pektin, probiotika (som yoghurt) och prebiotika viktigt. De sistnämnda är icke smältbara substanser som stimulerar selektiv bakterietillväxt.

Fiberkonsumtion är dessutom vitalt för personer med diabetes eftersom det hjälper till att reglera glukoskurvan och underlättar hanteringen av sjukdomen.

Citrusfrukter har mycket pektin

Vissa tillskott innehåller pektin, men det är bäst att få det från färska livsmedel, som frukt och grönsaker.

Problemet med livsmedelsindustrin

På senare år har konsumtionen av processade livsmedel ökat. Dessa livsmedel kännetecknas ofta av högt sockerinnehåll och lågt fiberinnehåll. Att minska mängden fibrer man konsumerar kan leda till sämre tarmfunktion och ökad sjukdomsrisk.

Ett sätt att lindra konsekvenserna av denna situation är att öka konsumtionen av frukter. Pektinet i frukterna ökar volymen hos bolus, putsar tarmväggarna och främjar syntes av fettsyror med korta kedjor i tarmarna.

Dessa fettsyror har en antiinflammatorisk roll och försäkrar korrekt tarmfunktion.

Läs även: Förbättrar socker den mentala prestationsförmågan?

Slutsats

Pektin är en fiber som främst används i livsmedelsindustrin som ett tjockgörande medel.

Den hittas dock naturligt i många frukter, och att konsumera den regelbundet kan hjälpa dig att förbättra tarmhälsan och förebygga associerade problem, som diarré och förstoppning.

Den kan även förbättra blodtrycket och glukoskurvan hos diabetiker. Det är intressant att kombinera användningen av pektin med regelbunden konsumtion av pro- och prebiotika. Bakteriefloran kommer därmed gagnas.

Ett av de bästa tipsen när det kommer till att öka pektinkonsumtionen är att prioritera intag av färska livsmedel istället för processade. Frekvent konsumtion av citrusfrukt och äpplen är det bästa sättet.

Se till att dra nytta av dessa fördelar med pektin.

  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointesinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.
  •  Slavin J., Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients, 2013. 5 (4): 1417-35.
  • Lara-Espinoza C, Carvajal-Millán E, Balandrán-Quintana R, López-Franco Y, Rascón-Chu A. Pectin and Pectin-Based Composite Materials: Beyond Food Texture. Molecules. 2018;23(4):942. Published 2018 Apr 18. doi:10.3390/molecules23040942
  • Wikiera, A., Irla, M., & Mika, M. (2014). Health-promoting properties of pectin. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 68, 590–596. https://doi.org/10.5604/17322693.1102342
  • Thakur, B. R., Singh, R. K., & Handa, A. K. (1997). Chemistry and Uses of Pectin – A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.1080/10408399709527767