Fördelar och nackdelar med menssvampar
Menssvampar är en hållbar feminin hygienartikel som har alla egenskaper för att ersätta engångstamponger eller menskoppar. Menssvampar är ett säkert och effektivt mensskydd som har en rad fördelar jämfört med andra mensskydd.
Uppskattningar visar att en genomsnittlig kvinna använder upp till 9 000 bindor och tamponger under sitt fertila liv. Dessa plastprodukter tar upp till 300 år att brytas ned. Således är menssvampar ett mycket mer hållbart alternativ.
Menssvampar eller sanitetssvampar eller svamptamponger är inte vanliga, trots sina fördelar. De är dock ingen ny produkt, utan kvinnor har faktiskt använt dessa sedan urminnes tider. Låt oss titta närmare på vad menssvampar är och vilka fördelar och nackdelar de har.
Vad är menssvampar?
Menssvampar är en feminin hygienprodukt som liknar en tampong. Du placerar denna svamp inuti slidan för att absorbera menstruationsblödningar i cirka sex till åtta timmar. Dessutom kan du återanvända dem; deras livslängd är cirka ett år.
Dessa produkter är mycket flexibla och det gör att de kan anpassa sig perfekt till väggarna i slidan. Menssvampar kan vara av två typer: naturliga eller syntetiska. De naturliga är av marint ursprung, biologiskt nedbrytbara och återanvändbara. Återanvänd inte syntetiska svampar.
Naturliga menssvampar har funnits i cirka 3 000 år. Men användningen har inte varit särskilt utbredd. Under 1800-talet steg de något i popularitet bland kvinnor, men de föll sedan i glömska på 1900-talet. Idag är de återigen ett alternativ för intimhygien.
Marina svampar odlas eller samlas in från havet. Man skördar dem genom att lämna kvar basen så att organismen kan fortsätta växa. De skördas först när de har nått över 12,5 cm. De marknadsförs med knappt några större förändringar.
Användning av menssvampar
Användningen av menssvampar är mycket enkel. Först fuktar du den väl och vrider sedan ur den för att få bort överflödigt vatten. Sedan viker du den och för in den i slidan genom att trycka in den med fingrarna, med en försiktig rörelse. För in den hela vägen, den ska inte orsaka något obehag.
Även om den kan användas i upp till åtta timmar, är det vanligast att använda den i mellan tre och sex timmar. Allt beror på mängden blod. Medan du bär den är det möjligt att utföra vilken aktivitet som helst utan att den läcker.
Dessa svampar kommer ibland med ett dragsnöre. För att ta ut den behöver du då bara försiktigt dra i snöret. En annan möjlighet är du sätter dig på huk, för in fingrarna i slidan och ta ut den. Om det är svårt kan du ställa dig i duschen och blöta ingången till slidan. Detta gör att svampen sväller och sjunker ner, vilket gör den lättare att ta ut.
Fördelar med menssvampar
En stor fördel med naturliga menssvampar är att de är 100 % ekologiska och återvinningsbara produkter. Dessutom kan du trimma dem för att bättre passa din kropp, vilket gör dem mycket bekväma.
Dessa svampar är mjuka och giftfria. Andra mensprodukter som exempelvis tamponger innehåller vanligtvis material med något petrokemiskt derivat. Andra fördelar med menssvampar är att de också allergivänliga och antibakteriella. Det förhindrar att det uppstår irritation, klåda och obehag.
Dessutom är de lämpliga för alla kvinnor, även om hon har någon form av genital framfall. De är också bekväma under samlag och har en hållbarhet på upp till ett år, dock är det bäst att kassera dem efter sex månader.
Syntetiska menssvampar har inte lika många fördelar, i synnerhet ur ekologisk synvinkel. De är dock lika ergonomiska som naturliga svampar och har en design som gör dem lättare att sätta in och ta ut.
Läs också: Vad är friblödning och hur lär man sig det?
Nackdelar med menssvampar
Bland nackdelarna med naturliga menssvampar är det faktum att de är något grova. Om du inte fuktar den kan den orsaka en del obehag när du sätter in den. Dessutom är det bara de syntetiska som har ett greppsystem som underlättar uttagningen.
Det största problemet gäller dock hygienen. Det är mycket viktigt att köpa denna typ av produkt från en pålitlig leverantör. Det är möjligt att de i sitt naturliga tillstånd fortfarande innehåller sand eller rester av andra element som finns i havet.
Det kan också vara komplicerat att tvätta menssvampar före återanvändning. Sålunda kan en del rester och mikroorganismer finnas kvar i dem. Detta kan gynna bakteriell överväxt och leda till infektion. För närvarande finns det inte tillräckligt med forskning om detta.
Lite tips och fakta
Helst ska du köpa bruna menssvampar, eftersom de gulaktiga kan vara av lägre kvalitet. Det är inte tillrådligt att tvätta dem med tvål eller tvättmedel under menstruationen. Det bästa du kan göra är att rengöra din svamp med ordentligt med vatten och sedan använda den igen.
Utanför menstruationen är det bäst att blötlägga svampen över natten i ett preparat med vatten, bakpulver och ättika. Nästa dag, tvätta den mycket noggrant tills den är helt ren.
Kläm sedan ur vattnet ur den och låt den lufttorka, du kan hänga upp den med en klädnypa eller i snöret. När den är torr, förvara den i en ren påse, helst gjord av bomull. Om den börjar falla sönder eller tappa bitar är det dags att kasta bort den. Den allmänna rekommendationen är att kasta den efter sex månader.
Rådgör med din gynekolog
Det är bäst att köpa menssvampar på apotek eller specialiserade butiker. Om du märker några förändringar eller obehagliga symtom när du börjar använda menssvamp, är det bäst att sluta använda den och konsultera din gynekolog.
För tillfället har inget märke av menstruationssvamp godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA). Om du har några funderingar gällande användning eller köp, bör du konsultera en läkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rodríguez Rueda, C. A. (2018). Sens una alternativa para la retención del flujo menstrual.
- Ann Intern Med. 1982 Jun;96(6 Pt 2):948-51. Bacterial flora of the vagina during the menstrual cycle: findings in users of tampons, napkins, and sea sponges. doi: 10.7326/0003-4819-96-6-948.
- FDA. Center for Devices and Radiological Health. Office of Regulatory Affairs. CPG Sec. 345.300 Menstrual Sponges. https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/cpg-sec-345300-menstrual-sponges