Fördelar med Yuzu: En japansk citrusfrukt fullpackad med vitamin C

Vi berättar om frukten yuzu och dess främsta fördelar för kroppen när den får ingå i en balanserad och varierad kost.
Fördelar med Yuzu: En japansk citrusfrukt fullpackad med vitamin C

Senaste uppdateringen: 06 juni, 2023

Yuzu är en citrusfrukt av japanskt ursprung som gradvis har spridit sig till andra kök. Den sticker ut för sin citruskaraktär och inkorporeras ofta i rätter som sushi, ramen och även ris. Den har en viss likhet med mandarinen och är ungefär lika stor som en golfboll. Dess inkludering i kosten anses vara fördelaktigt för hälsan på grund av dess näringsbidrag.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att fruktkonsumtion rekommenderas för att upprätthålla en god inre balans i våra kroppar. Dessa livsmedel innehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som bekämpar inflammation och förhindrar metabolisk dysfunktion. Tack vare detta kan sjukdomar som typ 2-diabetes, allt vanligare i befolkningen, förebyggas.

Vad är yuzu för typ av citrusfrukt?

Yuzu är en citrusfrukt från Japan med cirka 1 000 års historia, och är en del av det japanska köket. Idag odlas den även i Kalifornien, och den blir mer och mer utbredd i världen. Den finns dock inte färsk i alla stormarknader. Det är ofta nödvändigt att beställa den från en onlinedistributör; den kan också hittas fryst.

Den utmärker sig framför allt för sitt C-vitamininnehåll och andra antioxidantföreningar. Den innehåller enkla sockerarter och inte så många kalorier. Faktum är att det kan inkluderas utan problem i samband med en kaloribegränsad kost med viktnedgång som syfte. Dessutom är det en källa till fiber. Detta hjälper till att förbättra hälsan i mag-tarmkanalen och att skapa en känsla av mättnad.

Fördelar med yuzu för hälsan

Inkluderandet av yuzu i samband med en varierad och balanserad kost kan ge flera olika hälsofördelar tack vare dess bidrag av näring. Det är viktigt att undvika näringsbrist eftersom detta kan leda till utvecklingen av kroniska och komplexa patologier på längre sikt.

Yuzu frukt.
Yuzu är en japansk citrusfrukt vars smak påminner om grapefrukt, med inslag av mandarin.

Yuzu är en citrusfrukt som stärker immunförsvaret

Vitamin C har visat sig kunna förbättra kroppens immunförsvar. Att upprätthålla nivåer av näringsämnet i tillräckliga intervall minskar förekomsten av infektionssjukdomar och förbättrar symtomkontrollen om de skulle utvecklas. Det kan också underlätta behandlingen av kroniska sjukdomar. I vissa fall administreras det intravenöst med syftet att försöka minska sjukhusvistelser.

Du kanske också vill läsa: Visste du att C-vitamin kan ge biverkningar?

Förbättrar hudens hälsa

C-vitamin kan också öka kollagensyntesen i den inre miljön. Detta bevisas av forskning publicerad i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism .

Kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen . Det är en del av nästan alla vävnader och ger dem elasticitet och spänst. Efter 30 års ålder tenderar den endogena produktionen av detta ämne att minska i våra kroppar, varför det är viktigt att inkludera element i kosten som förbättrar syntesen.

Yuzu är en citrusfrukt som kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Det kommer inte att minska kroppsvikten bara genom att inkludera yuzu i kosten, men det kan hjälpa till att sätta ihop en komplett lågkalorikost och skapa följsamhet. Detta beror på fiberinnehållet i frukten. Detta ämne är viktigt för att generera mättnad, enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrition Reviews.

Några mandariner.
Liksom andra citrusfrukter utmärker sig yuzu för sitt C-vitamininnehåll.

Dessutom är detta element viktigt för att vi ska kunna upprätthålla god tarmhälsa. Fiber tillåter tillväxt av bakterier som lever i tarmen, vilket säkerställer att mikrobiotan är funktionell och livskraftig. Dessa mikroorganismer förbättrar tillsammans absorptionen av näringsämnen och minskar risken för att inflammatoriska patologier utvecklas.

Hur inkluderar man yuzu i kosten?

Du kan inkludera yuzu i kosten på flera olika sätt, eftersom denna citrusfrukt är ett riktigt mångsidigt livsmedel. Du kan äta den som den är eller lägga till den i både söta och salta recept. Man kan använda både saften och skalet. Du kan även använda den för att göra läckra cocktails och olika typer av läskande drycker. Ta dock med i beräkningen att dess smak är något bitter.

Yuzu: en citrusfrukt som är bra för hälsan

Som du har sett är yuzu en citrusfrukt med många hälsofördelar, dock har den ännu inte blivit särskilt vanlig inom västerländsk gastronomi. Den ger dig en betydande dos av vitamin C, vilket är ett viktigt näringsämne för att stärka immunförsvaret och kollagensyntesen. Det hjälper också till att maximera den tarmens absorption av järn och på så sätt förebygga uppkomsten av anemi.

Slutligen, kom ihåg att det är bäst att säkerställa variation när det gäller fruktintag. Detta säkerställer en optimal tillförsel av näringsämnen och fytokemikalier med antioxidantkapacitet.

Som ett naturligt val bör du alltid främst äta hela och råa frukter framför att dricka juicer. På så sätt får du tillgång till alla fibrer och fruktosens påverkan på blodsockernivåerna minskar. Detta skyddar också den metabola hälsan från att påverkas negativt på medellång sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism29(5), 526–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0385
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.