Fördelar med att dricka fårmjölk: egenskaper och näringsvärde

Vi berättar i denna artikel om fördelarna med att konsumera fårmjölk, och även om dess näringsvärde. Det är en högkvalitativ dryck som gärna kan ingå i kosten.
Fördelar med att dricka fårmjölk: egenskaper och näringsvärde
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2022

Fårmjölk är en produkt med hög näringskvalitet. Det kan med fördel vara ett regelbundet inslag i kosten, tillsammans med eller som ersättning för komjölk. Läs vidare så ska vi berätta om fördelarna med att dricka fårmjölk.

Vi berättar nedan allt om dess hälsofördelar, men först och främst vill vi bara påminna dig om att det också är bra att mejeriprodukter ingår i kosten. Faktum är att de viktigaste kostråden rekommenderar konsumtion av minst ett par portioner mejeriprodukter varje dag.

Detta eftersom att det underlättar att tillgodose kalciumbehovet, och det kan även bidra till ett tillräckligt proteinintag.

Vilken näring får man av att dricka fårmjölk?

Ur näringssynpunkt bör vi notera att fårmjölk ger cirka 100 kalorier per 100 ml. Det innehåller 5 gram kolhydrater och 5,6 gram proteiner.

Fetter är huvudkomponenten i makronäringsämnena, med 6,3 gram per 100 ml. När det gäller lipidprofilen är det viktigt att notera att de flesta av fettsyrorna är av mättad typ.

Men fårmjölk innehåller också flera typer av essentiella mikronäringsämnen. Det ger dig kalcium, zink, vitamin A, vitamin C, folsyra och natrium. Av denna anledning är det en utmärkt produkt för att säkerställa att du täcker dina dagliga behov.

Vissa mejeriprodukter.
En mängd olika mejeriprodukter i vår kost kan förbättra vår metabola profil och tillhandahålla viktiga näringsämnen.

Fördelarna med att dricka fårmjölk

Först och främst ska vi berätta om den positiva effekten på muskelmassan av att dricka fårmjölk. Detta kommer av koncentrationen av proteiner med högt biologiskt värde.

Dessa näringsämnen innehåller alla essentiella aminosyror och är lätta för kroppen att omsätta. Detta kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av komplexa sjukdomar och tillstånd, såsom sarkopeni.

Vidare kan fårmjölk hjälpa till att förhindra förändringar i benmassan som kan öka risken att drabbas av frakturer. Detta är nyckeln när det gäller kvinnor som har nått klimakteriet, eftersom osteoporos i dessa situationer är vanligare. För att undvika det bör man optimera sitt D-vitamin- och kalciumintag, vilket man kan läsa mer om i en studie publicerad i Osteoporosis International.

Vi bör inte glömma behovet av att möta det dagliga behovet av vitamin A för att förhindra problem relaterade till visuell hälsa. Forskning publicerad i tidskriften Sub-Cellular Biochemistry bekräftar detta.

Fårmjölk innehåller betydande mängder av detta näringsämne, varför det är perfekt för att uppnå denna effekt. Detta ämne bidrar även till att påskynda sårläkning.

Gravida kvinnor kan med fördel också dricka fårmjölk, på grund av dess innehåll av folsyra. Behovet av detta vitamin ökar under graviditeten. Det är vanligt att gravida kvinnor får äta detta tillskott för att undvika underskott hos fostret. Men att öka dess närvaro i kosten genom färska livsmedel är också viktigt.

Du kanske också är intresserad av: Fördelar med att dricka havremjölk

Är komjölk bättre?

Det är svårt att ge ett svar på den här frågan.

Sanningen är att de inte är ömsesidigt uteslutande livsmedel. Båda kan vara regelbundna inslag i din kost.

De är båda näringstäta såväl som hälsosamma produkter. Proteinkoncentrationen och lipidprofilen skiljer sig lite åt dem emellan, men denna skillnad orsakar inte egentligen några betydande förändringar för konsumenten.

Komjölk.
Komjölk och fårmjölk kan komplettera varandra. Det är inte nödvändigt att helt ersätter den ena med den andra.

Fårmjölk: ett livsmedel med hög näringskvalitet

Fårmjölk är ett livsmedel av utmärkt kvalitet, så du kan konsumera det regelbundet. Du bör dock inte överdriva ditt intag. Det är fortfarande ett ganska kaloririkt livsmedel på grund av dess innehåll av lipider, och det kan orsaka viktökning.

Vissa människor kan uppleva negativa reaktioner på mjölkkonsumtion ur mag- och tarmsynpunkt. Detta är kopplat till förändringar i mikrobiotaprofilen, och en brist på bakteriell mångfald.

Hur som helst, om du upplever symtom när du dricker mjölk, är det en god idé att prova en laktosfri variant. En läkare eller nutritionist kan också svara på frågor gällande ett diagnostiskt test.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Weaver CM, Alexander DD, Boushey CJ, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation [published correction appears in Osteoporos Int. 2016 Aug;27(8):2643-6]. Osteoporos Int. 2016;27(1):367-376. doi:10.1007/s00198-015-3386-5
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.