Kanariefrömjölk - vad är det och hur gör man?

Har du hunnit testa den än? Lär dig om fördelarna med kanariefrömjölk och börja göra den hemma!
Kanariefrömjölk - vad är det och hur gör man?
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanariefrön har ett lågt kaloriinnehåll och har blivit populära världen över. Kanariefrömjölk innehåller många viktiga näringsämnen och mycket annat som är nyttigt för hälsan.

Kanariefrön är kanske mest kända som fågelmat, men de innehåller faktiskt många näringsämnen viktiga även för människor. Detta är främst för det höga innehållet av enzymer och aminosyror.

De torkade fröna innehåller många näringsämnen, men blötläggs de i vatten går de igenom en rad kemiska processer som ökar fibern, cellulosan och de högkvalitativa proteinerna.

Utöver det förbättrar de även matsmältningen, leverfunktionerna och avgiftar kroppen.

Eftersom vi vet att många ännu inte har hunnit testa kanariefrön ska vi dela med oss av ett recept på kanariefrömjölk du kan laga till hemma. Den innehåller en massa nyttigheter för dig.

Hur gör man kanariefrömjölk?

Gör din egen frömjölk!

Kanariefrömjölk är en vegetarisk mjölk som innehåller väldigt lite kalorier. Därför kan du laga den hemma och dricka varje dag. Den är dessutom ett bra tillskott som hjälper dig att hålla en sund vikt.

Den är lätt att förbereda, men tillagningen börjar redan kvällen innan.

Ingredienser

 • 6 msk kanariefrön
 • 1 liter vatten

Instruktioner

 • Blötlägg kanariefröna i 2,5 dl vatten och låt stå över natten.
 • Nästa morgon, sila fröna och häll dem i en mixer med resten av vattnet.
 • Mixa på hög hastighet tills du har en dryck med ljusbrun färg.
 • Sila drycken i en silduk och kasta resterna.

Så dricker du din kanariefrömjölk

 • Drick ett glas av mjölken till frukost.
 • Drick mellan 2 till 3 glas under dagens gång.

Fördelarna med kanariefrön

Kanariefrön innehåller 16,6% högkvalitativt protein och 11,8% fiber.

Att tillaga kanariefrömjölk gör att enzyminnehållet ökar, och dina celler använder glukos bättre.

Dessa egenskaper, utöver vitaminerna och mineralerna, förbättrar olika aspekter av hälsan om du dricker mjölken regelbundet.

Förbättrar förbränningen

Kanariefrömjölk förbättrar förbränningen

Enzymerna i kanariefrömjölk gynnar matsmältningsprocessen och förvandlar stärkelse till glukos.

 • De antiinflammatoriska egenskaperna hjälper till att minska irritation i magsäcken.
 • Tack vare detta förebygger det halsbränna och magsår.
 • Det hjälper dig även att få balans i tarmarna och motverkar både förstoppning och diarré.

Kanariefrömjölk skyddar hjärthälsan

Den vegetabiliska drycken har blivit ett av de största botemedlen mot att dåligt kolesterol (LDL) byggs upp i artärerna.

 • Antioxidanterna motverkar bildningen av plack. De hjälper även till att avlägsna lipider och motverkar sjukdomar som åderförfettning.
 • Bland annat förbättrar det även blodflödet och hjälper till att balansera kroppens natriumnivåer.
 • Det hjälper dig att motverka högt blodtryck.

Hjälper dig gå ner i vikt

Kanariefrön hjälper dig med vikten

Tack vare de avgiftande egenskaperna och att det hjälper till med matsmältningen anses drycken vara ett bra tillskott för de som försöker gå ner i vikt på ett sunt sätt.

 • Det är ingen mirakelkur, men beståndsdelarna kan rensa ut gifter ur kroppen så att dessa inte stör metabolismen.
 • Det innehåller även kostfiber vilket ger en ökad mättnadskänsla. På så vis undviker man behovet att småäta kaloririk mat.

Motverkar vattenretention

Kanariefrömjölkens urindrivande effekt förbättrar även njurfunktionerna. Det hjälper till att filtrera vätska i kroppen och transportera ut den genom urinen.

Denna egenskap är bra för de som lider av uppsvullnad eller inflammationssjukdomar eftersom komplikationer och smärtor minskar när kroppen kan göra sig av med vätska.

Kanariefrömjölk renar levern

Kanariefrömjölk renar levern

Antioxidanterna och de naturliga enzymerna i kanariefrön är två saker som hjälper till att rena levern och förbättra leverfunktionerna. 

De minskar de skadliga effekterna av fria radikaler. Och drycken ökar även fettförbränningen så att matsmältningen går snabbare.

Bekämpar urinvägsinfektioner

Kanariefrömjölk förbättrar immunsystemet

Slutligen kan näringsämnena i frödrycken även stärka immunsystemet. Det hjälper kroppen att ta hand om infekterande ämnen som påverkar urinvägshälsan.

De urindrivande effekterna hjälper till att rensa urinvägarna och urinblåsan. På så vis blir det lättare för kroppen att göra sig av med smittande bakterier.

Har du hunnit testa den än? Om inte, skynda dig att laga till den hemma och börja njuta av fördelarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Abdel-Aal, E. S. M., Hucl, P. J., & Sosulski, F. W. (1997). Structural and Compositional Characteristics of Canaryseed (Phalaris canariensis L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry45(8), 3049–3055. https://doi.org/10.1021/jf970100x
 • Mason E, L’Hocine L, Achouri A, Karboune S. Hairless Canaryseed: A Novel Cereal with Health Promoting Potential. Nutrients. 2018;10(9):1327. Published 2018 Sep 19. doi:10.3390/nu10091327
 • Abdel-Aal, E. S. M., Hucl, P., Patterson, C. A., & Gray, D. (2010). Fractionation of hairless canary seed (Phalaris canariensis) into starch, protein, and oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry58(11), 7046–7050. https://doi.org/10.1021/jf100736m
 • Valverde, M. E., Orona-Tamayo, D., Nieto-Rendón, B., & Paredes-López, O. (2017). Antioxidant and Antihypertensive Potential of Protein Fractions from Flour and Milk Substitutes from Canary Seeds (Phalaris canariensis L.). Plant Foods for Human Nutrition, 72(1), 20–25. https://doi.org/10.1007/s11130-016-0584-z

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.