Fördelar med att använda ett magband under graviditeten

Att använda ett magband under graviditeten hjälper dig att bibehålla en bättre hållning och känna dig mer stabil. Det hjälper också till att lindra de typiska ryggsmärtor som uppstår under graviditeten.
Fördelar med att använda ett magband under graviditeten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Mammabälten, magband och graviditetsbälten är alla olika namn för att hänvisa till ett band som många kvinnor använder under de sista månaderna av graviditeten. Men varför använder man dessa band och vilka fördelar finns med det? Fortsätt läs – vi förklarar 5 olika fördelar med att använda magband.

Magband under graviditeten

Graviditet är ett mycket speciellt stadium i livet, men det kan också orsaka en hel del obehag av uppenbara skäl. Med den plötsliga uppgången i vikt och ökande storlek på buken, kan vissa obehag uppstå.

Av den anledningen finns det olika produkter tillgängliga som bidrar till att lindra gravida kvinnors obehag. Bland dem kan vi hitta magband och mammabälten.

Det är viktigt att komma ihåg att inte vilket band eller skärp som helst fungerar. Mammaband är speciellt utformade för gravida kvinnors anatomi, så att använda något annat korrigeringsband för hållningen kommer inte att ge samma fördelar och kan till och med skada din hållning.

Vilka fördelar har dessa magband för gravida kvinnor? Fortsätt läs för att ta reda på det!

Fördelar med magband under graviditeten

De hjälper till att lindra ryggont

Blivande mamma med magband under graviditeten.
Att använda ett magband under graviditeten hjälper till att kontrollera hållning och eliminera obehag relaterade till hållning.

Graviditet får en kvinna att gå upp i vikt och ändrar också kroppens tyngdpunkt. Båda dessa faktorer kan orsaka obehag inom olika områden: ländryggen (nedre delen av ryggen), livmoderhalsen, osv. Av denna anledning är det justerbara magbandet placerat för att ge stöd vid nedre delen av ryggen, strax under magen.

Detta säkerställer att bandet inte applicerar något tryck på barnet och hjälper också mamman att få en bättre hållning som lindrar och hjälper till att förhindra smärta.

De kan justeras efter din mages storlek och tillväxt

Eftersom den är justerbar låter dessa magband dig justera dem när magen växer. På så sätt kan du använda den efter dina behov varje vecka och ändra storleken därefter. Dessutom kan du också använda dem efter graviditeten.

De anpassar sig efter dina rörelser

Dessa magband eller mammabälten är designade av elastiskt tyg som andas som anpassar sig till dina rörelser. De är bekväma att bära och du kan gå och sitta utan att de orsakar obehag.

Eftersom de är riktigt tunna hjälper de dig med din stabilitet och hållning, utan att synas för mycket genom dina kläder.

De hjälper dig att gå bättre

En kvinna som promenerar med magbälte
Genom att förbättra din hållning hjälper bandet eller bältet till vid vardagliga aktiviteter såsom att gå.

Den ökade magstorleken under de senare veckorna av graviditeten ger ytterligare problem. Detta påverkar inte bara hållningen i sig, utan kan också göra enkla aktiviteter såsom att gå mer komplicerade och ansträngda.

Förändringen av tyngdpunkten i en gravid kvinnas kropp tvingar henne att böja ryggen för att bibehålla balansen när hon går. Av denna anledning är magband särskilt utformade för att förbättra hållningen genom att ge stöd till nedre ryggen för att skapa mer stabilitet.

De är lätta att ta på och ta av

Dessa band är långt ifrån komplicerade. Tvärtom, bandet eller bältet anpassar sig inte bara till din kroppsstorlek och dina rörelser, det fäster också lätt med hjälp av kardborreband.

Myter om magband under graviditeten

magband förhindrar inte bristningar
Några vanliga myter om magband är att de hjälper till att förhindra bristningar och hjälper dig att behålla figuren.

Det finns några myter som du kanske har hört om dessa mammabälten. Till exempel tror många att de hjälper till att undvika bristningar. detta uttalande är dock falskt. För att undvika att bristningar uppträder är det bäst att använda specifika krämer eller andra ändamålsenliga läkemedel.

En annan vanlig myt är att magband kan hjälpa till att forma en kvinnas kropp och mage under de sista graviditetsveckorna. Detta uttalande är också falskt och stöds inte av några vetenskapliga data. En gravid kvinnas kropp förändras naturligt för att anpassa sig till barnet som växer inuti.

Försiktighetsåtgärder

Du bör först rådgöra med en läkare om användningen av alla typer av mammaband innan du börjar använda en. Även om dessa band har många fördelar kan överdriven användning orsaka problem såsom förlust av muskeltonus.

Kom också ihåg att strikt följa instruktionerna för placering av bandet. Slutligen, kom ihåg att målet är att hålla magen men utan att sätta press på den, så se till att inte dra åt bandet för hårt när du placerar det runt magen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ho SS et al. “Effectiveness of maternity support belts in reducing low back pain during pregnancy: a review”, J Clin Nurs. 2009 Jun;18(11):1523-32. doi: 10.1111/j.1365-2702.2008.02749.x.
  • Natasha AMS Flack et al. “Adherence, tolerance and effectiveness of two different pelvic support belts as a treatment for pregnancy-related symphyseal pain – a pilot randomized trial”, BMC Pregnancy and Childbirth 201515:36
  • Pavelas Zachovajevas et al., “PHYSICAL THERAPY AND MATERNITY SUPPORT GARMENT: INFLUENCE ON CORE STABILITY AND LOW BACK PAIN DURING PREGNANCY AND AFTER DELIVERY”, UGDYMAS  KŪNO KULTŪRA  SPORTAS Nr. 3 (86); 2012; 99–106; BIOMEDICINOS MOKSLAI . https://www.lsu.lt/sites/default/files/dokuumentai/mokslas/zurnalas_ugdymas/kuno_kultura_386_2012_10_04.pdf#page=101

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.