Sekundär drunkning hos barn

Sekundär drunkning kan inträffa timmar eller till och med dagar efter att man varit i vattnet. Det är viktigt att informera läkaren så fort som möjligt.
Sekundär drunkning hos barn
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Med sommarens ankomst är det normalt att man hör om någon tragisk drunkning vid bassänger och stränder. Det är en sorglig verklighet för både vuxna och barn, men vi måste speciellt ha uppmärksamhet på de senare.

Håll ett öga på hur barn rör sig när de kommer upp ur och går ner i vattnet. Se också till att det finns ett galler över filtret i bassänger. Att hålla dessa typer av materiella risker till ett minimum är ett måste för att barn ska kunna bada säkert.

Vi är säkra på att du precis som vi skräms av de fasansfulla olyckor där barn drunknar. Det finns en annan typ av olycka som inte är lika välkänd, men som kräver flera barnliv varje år.

Vi talar om “sekundär drunkning”.

Det involverar barn och vuxna som nästan drunknat, men som blivit räddade och återupplivade. De återvänder hem och känner sig som vanligt, men efter några timmar eller dagar börjar de känna sig trötta, lägger sig ner för att sova och vaknar aldrig igen. Fasansfullt men sant.

Vi vill berätta för dig om sekundär drunkning för din egen och dina barns säkerhet.

Sekundär drunkning: En tyst död

Familj-badar - sekundär-drunkning

Vi vill börja med att berätta om något som nyligen inträffade. Lindsay Kujawa är känd för sin blogg om recept, hantverk och en moders personliga reflektioner.

Huffington Post och andra medier uppmärksammade hennes berättelse så fort den lades upp på hennes blogg: hennes son hade nästan drunknat i poolen på en fest. Han var under vattnet i flera sekunder, men de kunde som tur var återuppliva honom.

Allt var väl, men Lindsay berättade trots det för sin barnläkare om vad som hänt i ett meddelande på hans telefonsvarare. Hon blev överraskad av läkarens snabba reaktion när han sa åt henne att så snart som möjligt ta sonen till akuten.

När Lindsay gick till sin son märkte hon att allt han ville göra var att sova. Han var trött och började halta. Något hade hänt. Efter flera vävnadsprover på sjukhuset kunde informationen inte vara tydligare.

Barnets lungor var irriterade och inflammerade från poolens kemiska vatten. Hans syrenivåer föll för varje sekund som gick. Han drunknade utan att ens inse det.

Läkarna kunde rädda barnet efter att ha gett honom nödvändig vård. Hans liv var resultatet av den snabba reaktionen från läkarna, barnläkaren och Lindsay Kujawa, som var tillräckligt medveten för att informera läkare om vad som nästan hade hänt.

Men det är inte alla historier som har ett sådant lyckligt slut. Många barn dör på detta sätt. Efter att ha nästan drunknat kan det dröja upp till tre dagar innan tydliga symtom på ett problem kan börja visa sig, och det kan leda till tragedi.

Saker du bör veta om sekundär drunkning och torrdrunkning

Barn-vid-pool -sekundär-drunkning
 • Torrdrunkning inträffar när kroppen och hjärnan “känner” som om vatten inhaleras. Det orsakar spasmer i struphuvudet, som stänger sig för att skydda kroppen. Vatten kan inte komma in men det kan heller inte luft, så offret får inget syre.
 • Sekundär drunkning inträffar ofta när vatten kommer in i lungorna och stagnerar. Barnet kan återupplivas, men det instängda vattnet leder snart till lungödem. Lungödem behöver inledningsvis inte uppvisa några tecken på problem, men timmar och till och med dagar senare kan det orsaka dödsfall.
 • Tänk på att vattnet i bassänger innehåller mycket kemikalier. Om det hamnar i lungorna kan det inflammera och irritera dem.
 • Klorin är ett mycket irriterande ämne för lungorna.
 • Efter en drunkningsolycka kan barnet få upp lite vatten och återupplivas, men det kan fortfarande finnas vatten kvar i lungorna. Efter några timmar inflammerar detta vatten luftrören och orsakar ödem, som i sin tur sänker syrenivåerna i blodet.

Rekommendationer

Bebissim- vad kan du om sekundär-drunkning
 • Om ditt barn har varit involverat i en drunkningsolycka ska du ta dem till akutmottagningen. Det spelar ingen roll hur liten olyckan var eller om de återhämtat sig.
 • Håll konstant barnen under uppsikt när de är i vattnet.
 • Lär dem att simma så tidigt som möjligt.
 • Även om du litar på att de är bra simmare kan de fortfarande bli yra eller fastna i något i bassängen. Det är definitit värt att leka polis och bevaka dem.

Njut av vattnet med dina barn på sommaren, men kom ihåg informationen du precis lärt dig. Det är värt det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Secondary drowning in children.                                                                       ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7427600
 • Dry and secondary drowning: The signs every parent needs to know. (n.d.).
  osteopathic.org/osteopathic-health/about-your-health/health-conditions-library/childrens-health/Pages/secondary-drowning.aspx

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.