10 giftiga substanser som skadar barn

Trots deras möjliga bieffekter måste vi komma ihåg att vaccin kan vara nödvändiga i de fall barns hälsa behöver dem.
10 giftiga substanser som skadar barn
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Gifter hittas nästan överallt på vår planet, och många av dem är väldigt skadliga för barn. Föroreningar, bekämpningsmedel, rengöringsprodukter, vissa livsmedel, läkemedel och till och med vissa vaccin utsätter barn för kemiska, giftiga substanser. Dessa kan i det långa loppet påverka deras hälsa på olika sätt.

Hur du skyddar barn mot giftiga substanser

I dagens värld är det nästan omöjligt att förebygga att gifter kommer in i våra kroppar och orsakar diverse hälsoproblem. Föroreningar, dålig kost och visa dåliga vanor orsakar en ansamling av gifter som kan påverka vissa organ i kroppen.

Barn utsätts för alla dessa giftiga substanser i miljön och från vissa livsmedel. Men genom att hålla oss medvetna om källorna till gifter och den skada de kan orsaka kan vi vidta goda åtgärder för att minska effekten dessa kan ha på våra barn.

Skydda barn mot giftiga substanser

Problemen som relaterar till att vi utsätts för gifter ökar för varje år. Trots att läkemedelsbranschen fortsätter att göra framsteg och forskare kontinuerligt hittar botemedel för diverse hälsoproblem de orsakar uppstår alltfler fall där barn och vuxna blir sjuka som en konsekvens av giftiga substanser.

Många känner inte till detta, men giftiga substanser kan orsaka allt från enkla allergier till olika typer av cancer hos barn. Olika studier har funnit att barn som resultat kan drabbas av ett eller flera inlärningsproblem, utvecklingsproblem eller beteendeproblem. Man har även upptäckt fall med autism, sämre immunförsvar och andra kroniska sjukdomar.

Känner du till de huvudsakliga gifterna som skadar barn?

Amalgamfyllningar i tänder

Kvicksilvret i dessa fyllningar kan långsamt och dagligen släppas ut i kroppen och orsaka neurologisk skada. Som tur är amalgam i dag förbjudet i Sverige.

Vissa typer av medicinska läkemedel

Trots att vi inte har mycket information om det kan barn ibland få läkemedel utskrivna som är mycket giftiga och farliga. Bland dessa läkemedel finns de som verkar mot ADHD, vilka tillhör en typ av läkemedel vid namn amfetaminer. Dessa är väldigt lika den kända gatudrogen metamfetamin. Det uppkommer dessutom fler och fler fall där barn får antidepressiva medel utskrivna, vilket är mycket farligt.

Många läkemedel innehåller skadliga gifter

Mononatriumglutamat (MSG)

Detta gift hittas överallt, men framförallt i mat och kroppsvårdsprodukter.

Vissa vaccin

Vissa vaccin är inte så säkra som vi under lång tid trott. Det är värt att kolla upp vilka komponenter de vaccin du tar innehåller och ta reda på vilka bieffekter de kan ha på hälsan.

Bearbetad mat och snabbmat

Dessa är barns favoriter. Vi köper ofta denna typ av matför att göra dem nöjda. Trots att smaken och lukten är goda är sanningen att de bevisligen är fulla av kemiska ämnen som ökar risken för cancer. Dessa livsmedel orsakar även fetma och andra sjukdomar som i det långa loppet kan sänka livskvalitén.

Skräpmat är sjukdomsframkallande

Tvättprodukter

De är väldigt användbara när vi tvättar kläder, men de innehåller även stora mängder giftiga ingredienser som kan påverka vår och våra barns hälsa.

Schampo och andra kroppsvårdsprodukter

Du har kanske aldrig ifrågasatt de konstiga ingredienserna som finns i schampon, tandkrämer och andra kroppsvårdsprodukter. Det är möjligt att du upptäcker hur giftiga de kan vara om du verkligen kollar upp dem. Det är bäst att använda dem så lite som möjligt och istället välja naturliga alternativ.

Husrengöringsprodukter

Fönsterputs, ugnsrengöring, tvättmedel, tvål och andra rengöringsprodukter har kemiska komponenter som, trots att de verkar harmlösa, verkligen är farliga. Att andas in eller konsumera dessa produkter kan allvarligt påverka din hälsa och i vissa fall även resultera i dödsfall. Var väldigt försiktig om du lämnar dem i närheten av barn.

Miljöföroreningar

Det är praktiskt taget omöjligt att inte utsättas för höga nivåer av miljöföroreningar i dagens värld. Avgaser från bilar, fabriker, cigaretter och andra giftiga substanser i miljön kan påverka dina barn varje dag, och självklart även oss själva.

Cigarett

Kolsyrade drycker och läsk

Barn älskar verkligen smaken och väljer gärna läsk för att släcka sin törst. Sanningen är dock att dessa drycker innehåller höga mängder fosforsyra som kan påverka barns tänder och ben.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.