Hur du kan rensa ut gifter från njurarna

Hur du kan rensa ut gifter från njurarna
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Den huvudsakliga funktionen hos njursystemet är att eliminera restprodukter från kroppen (eller mer specifikt, från blodet) via urinen. Om vi tänker oss att njurarna är ett filter för orenheter bör vi även tänka på att de måste rengöras ibland; inte bara för att de ska kunna fortsätta sitt arbete, utan även för att vi ska må bättre på insidan. Ta reda på hur du kan rensa ut gifter från njurarna i denna artikel.

En hälsosam diet för att rensa ut gifter från njurarna

Du behöver inte genomgå kostsamma eller komplicerade behandlingar. Du måste bara börja äta bättre så att dina njurar håller sig rena och friska. En balanserad diet är väldigt viktigt för kroppen rent generellt, och när det kommer till njursystemet hjälper det till att undvika överdriven ansamling av gifter i njurarna.

Konsumera mindre raffinerat socker, fetter och vitt mjöl, framförallt om du har högt kolesterol eller diabetes. Vegetabiliska oljor som olivolja är perfekta källor för bra oljor och fetter. Du bör använda fullkornsmjöl och brunt eller råsocker, honung eller till och med stevia för att söta saker.

Njurar

Du bör även undvika alkohol, läsk, kaffe och industriella juicer eftersom dessa kan ha skadliga effekter på din njurhälsa. Samtidigt bör du försöka eliminera alla livsmedel som innehåller för mycket natrium (som korv, burkmat och snabbmat) och försöka tillaga mat hemma istället för att äta ute.

Ett annat intressant tips är att inte ställa saltkaret på bordet, så att du inte blir “suktad”.

Medicinalörter för att rensa ut gifter från njurarna

Som i fallet med viktnedgång är en bra diet inte alltid tillräckligt. Du behöver annat också. När det kommer till att rensa dina njurar är det väldigt bra att använda örter som hjälper till att eliminera alla dåliga gifter som har ansamlats i kroppen.

De som bör inkluderas i dina dagliga avkok är de med antiinflammatoriska egenskaper som arbetar sig igenom urinvägen samt de med vätskedrivande effekter som hjälper till att ta bort urin och därmed gifter.

Om du lider av allvarliga eller kroniska sjukdomar i njurarna bör du dock inte använda dessa medicinalörter. Tala åtminstone med din läkare eller specialist först.

Njursten

Örterna som kan hjälpa dig att rensa ut gifter från njurarna är:

Phyllanthus niruri

Denna växt härstammar från Peru och används för njurhälsa. Inkafolket använde växten för att behandla alla typer av infektioner i njurar och blåsan. Det är en vätskedrivande ört som hjälper till att kontrollera blodtrycket, sänka blodsockernivåerna och bryta upp njursten. Den har även positiva effekter på levern.

Persilja

Denna krydda används för matlagning i många recept. Växten har många medicinska egenskaper, och bland dem finns rensning av njurarna tack vare dess vätskedrivande effekt. Den minskar ansamlingen av gifter och förbättrar hälsan i urinvägarna rent generellt. Försök att konsumera så mycket persilja som möjligt; du kan äta den rå eller bereda ett avkok med en nypa av dess karaktäristiska blad.

Persilja

Selleri

Inte bara växten utan även dess frön är väldigt bra tack vare deras vätskedrivande egenskaper. De hjälper till att främja produktionen av urin och tona njurarna – de gör dem med andra ord hälsosammare så att de kan arbeta bättre.

Gullris (Solidago)

Detta är en växt från Amerika som användes av urinvånarna för att förbättra urinvägarnas hälsa, eftersom den avgiftar njurar såväl som blåsa. Samtidigt möjliggör den även toning av urinvägen. Gullris har antiinflammatoriska och vätskedrivande egenskaper och är därför en utmärkt hjälp för att rensa njurarna och kroppen rent generellt.

Hortensia

Roten från denna växt kan användas för att rensa njurarna naturligt och även hjälpa till att förbättra blåsans hälsa. Te gjort på hortensiarot är ett av många recept som används för att eliminera njurstenar eftersom det hjälper till att mjuka upp stenarnas kanter (delen som skrapar och orsakar smärta), vilket gör det enklare att eliminera dem genom urinen. Vidare möjliggör det bättre ämnesomsättning för kalcium, vilket minskar risken för att njursten bildas.

Åkerfräken

Detta anses vara ett ogräs bland jordbrukare och trädgårdspåtare, men kasta inte bort den om du hittar den bland dina blommor. Åkerfräken har många medicinska egenskaper. Till exempel är den vätskedrivande och främjar produktionen av urin samt bekämpar vätskeretention. Den är dessutom rik på antioxidanter som skyddar dina njurars hälsa. Du kan konsumera den i avkok.

Åkerfräken

Maskros

Detta är ytterligare en växt som anses vara ett ogräs men som i verkligheten innehåller stora kvantiteter fördelaktiga egenskaper i sina gula blomblad. Maskros har vätskedrivande egenskaper och bidrar till elimineringen av både vätskor och gifter. Den förbättrar lever- och njurhälsan rent generellt.

Björk

Detta är egentligen ett träd och inte en växt, men det är värt att inkludera eftersom dess bark har intressanta egenskaper för njurarna. Det har använts i många år för att minska inflammation i urinvägarna. Det är rikt på vitamin C. För att konsumera det behöver du bara göra ett avkok på dess bark och blad (gör ett avkok eller ett te).

Läkemalva (Althaea officinalis)

Roten från denna växt kan vara väldigt användbar för att förbättra hälsan i urinvägarna. Det är ett utmärkt vätskedrivande medel för att eliminera restprodukter som ansamlas i njurarna, detta genom att stimulera urinering.

Mjölon (Arctostaphylos uva-ursi)

Denna växt används ofta för urinvägsinfektioner. Det är ett sammandragande medel som kan hjälpa till att tona urinvägarna och njurarna.

Rödklöver

Rödklöver

Denna växt hjälper till att stimulera ämnesomsättningen, renar orenheter från blodet som kan hamna i njurarna, stärker levern och hjälper till att avgifta kroppen. Den använts även för att lindra symtom relaterade till klimakteriet.

Välj ut dina favoriter bland dessa växter och sätt igång att rensa ut gifter från njurarna redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.