Hemgjorda hostmediciner för barn

Visste du att kycklingsoppa utöver att vara välgörande även hjälper till att snabba på återhämtningen från förkylningar? Dess kraft ligger i innehållet av järn och zink.
Hemgjorda hostmediciner för barn
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att hosta är ett vanligt symtom vid förkylning och influensa. Vanligtvis är denna inte alltför allvarlig och kan kontrolleras med hemgjorda hostmediciner. 

När det kommer till barn är det väldigt viktigt att träffa en barnläkare och följa dennes rekommendationer för att bli av med förkylningen såväl som den irriterande hostan. Men men du kan samtidigt komplettera behandlingen med hemgjorda hostmediciner.

Vad orsakar hosta?

Trots att vi nämnde att hosta oftast är ett symtom för influensa och förkylning är det inte alltid fallet. Hosta inträffar när virus inflammerar och irriterar de övre luftvägarna och orsakar oftast slem.

Hosta kan vara symptom på bronkit

Hosta kan vara ett uppenbart tecken på en förkylning, en allergi eller en sjukdom som kräver mer vård, som bronkit, lunginflammation, astma eller lungcancer. Den kan visa sig subtilt hos barn och tenderar att pågå upp till fyra veckor.

Hur irriterande den än må verka rekommenderar vi inte att stoppa hostan så fort som möjligt eftersom det är en naturlig reaktion från kroppen för att rensa luftvägarna och bli av med mikrober, damm, kemikalier och annat som kan irritera.

För att lindra hosta hos barn finns det en rad hemgjorda hostmediciner som kan vara till stor hjälp. De tillhandahåller lindring och smakar även gott, vilket barnet inte kommer säga nej till.

Hemgjorda hostmediciner ditt barn kommer älska

Kycklingsoppa

Detta är ett utmärkt livsmedel för barn som går bortom ett enkelt mormorsrecept. Kycklingsoppan har blivit mycket populär tack vare dess goda egenskaper för att lindra symtom på förkylning, inklusive hosta. Enligt forskare vid Medical Center på University of Nebraska hjälper järnet och zinken i kycklingbuljongen till att accelerera återhämtningsprocessen för allvarlig hosta, speciellt de som innehåller slem.

Honung och citron

Dessa två ingredienser är utmärkta för att stärka immunförsvaret och bekämpa hosta. Citron är rik på vitamin C och honung är en utmärkt, naturlig antibiotika. För att göra denna kur blandar du citronsaft med honung och tar några matskedar om dagen.

Varm choklad

En studie som genomfördes av Imperial College London i Storbritannien visade att choklad innehåller en essentiell komponent vid namn teobromin, som har visat sig ha förmågan att lindra ihållande hosta hos barn efter en viral infektion.

Marshmallows

Detta är en utsökt hemgjord kur som kan vara till stor hjälp, och som vanligtvis älskas av barn. Men vi pratar om de ursprungliga marshmallowsen, vilka tillverkades av läkemalva. Denna växt användes förr för att behandla bland annat hosta. Hittar du marshmallows med denna ingrediens (althaea officinalis), kan du lägga en näve marshmallows i ett glas varm mjölk och låta dem smälta. Drick innan sängdags.

Banankräm

Gör en banankräm

Denna banankräm är läcker, hälsosam och väldigt nyttig. Dess utsökta smak gör den till en favorit bland hostmediciner för barn, och vi försäkrar att du inte kommer ha några problem med att få dem att äta den.

Ingredienser

  • 2 medelstora, mogna bananer
  • 2 matskedar honung
  • 400 ml kokande vatten

Hur du bereder den

  • Mosa bananerna med en gaffel eller sked – helst av plast så att de inte blir bruna.
  • Häll hett vatten över bananerna och täck över. Låt stå i 30 minuter.
  • Tillsätt honung när blandningen är kall.
  • Du kan sila blandningen med en plastsil om du vill.

Konsumtion

Varje gång du vill ge ditt barn denna hostmedicin bör du värma den lite. Ge den till hen fyra gånger per dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.