Flebit under graviditeten: symtom och behandling

Flebit under graviditeten är mycket vanligt, eftersom hormonella och anatomiska förändringar gynnar utvecklingen av detta tillstånd.
Flebit under graviditeten: symtom och behandling
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 07 juni, 2023

Flebit under graviditeten är ett vanligt problem. I många fall finns vissa förändringar i kvinnors ådror när de är mellan 20 och 25 år gamla, men inte gravida. Men eftersom dessa inte alltid är synliga, upptäcker man dem ibland först under graviditeten.

Detta tillstånd kan leda till allvarliga konsekvenser. Flebit under graviditeten måste bli behandlat i tid för att du ska undvika komplikationer som trombos eller till och med lungemboli.

Vad är flebit?

Flebit är inflammation i venerna. Eller, mer exakt, i väggarna i venerna.

Ibland är detta förknippat med bildandet av en propp i samma område. I sådana fall talar vi om tromboflebit.

Oftast uppstår detta problem i benen, eftersom cirkulationen är svårare här eftersom området är långt från hjärtat. Långvarig orörlighet är också en utlösande faktor.

De främsta riskfaktorerna för att utveckla denna sjukdom är graviditet, hög ålder, användning av preventivmedel och övervikt. Den största risken är att en trombos bildas och leder till lungemboli.

Flebit under graviditeten

Flebit under graviditeten är vanligt, på grund av att graviditeten i sig gör att blodet har lättare att koaguleras. Dessutom producerar den gravida kvinnans kropp fler blodplättar. Detta leder till en större risk för blodproppar.

Samtidigt är livmoderns förstoring en faktor som komprimerar venöst återflöde och hindrar normal cirkulation. Risken för flebit under graviditeten är högre hos mödrar som behöver vila mycket.

Sjukdomen kan vara av två typer:

 • Ytlig: Om det sker strax under huden. Det är sällan farligt.
 • Djup: Om det förekommer i djupare vener med större diameter. Detta är klassat som en medicinsk nödsituation på grund av faran. Det är också känt som djup ventrombos.
En blodpropp.
Blodproppar som går genom blodomloppet kallas emboli. När de påverkar vitala organ skapar de en medicinsk nödsituation.

Symtom

Symtom på flebit under graviditeten varierar beroende på om tillståndet är ytligt eller djupt. I fallet med ytlig flebit är följande de huvudsakliga tecknen:

 • Ökning i venvolym, detekterbar genom palpation
 • Rodnad av huden (erytem)
 • Smärta och värme i området
 • Feber

Om flebit under graviditeten är djup är symtomen som följer:

 • Blek eller cyanotisk (blåaktig) hud i det drabbade området
 • Svullnad i benet (ödem)
 • Takykardi
 • En bultande smärta
 • Feber

Många gånger skapar flebit under graviditeten inga symtom. Liknande så gör intensiteten av dessa symtom att det inte alltid är möjligt att förutsäga resultatet av situationen.

Du kanske också är intresserad av: Behandla flebit med 5 naturliga lösningar

Behandling av flebit under graviditeten

Huvudsyftet med behandlingen är att lösa upp den koagel som har bildats och förhindra bildandet av nya. Heparin med låg molekylvikt (LMWH) injiceras vanligtvis. Andra mediciner, såsom warfarin, bör undvikas hos gravida kvinnor.

Om flebiten är ytlig ordineras vanligtvis en daglig injektion av LMWH under 6 veckor. Om flebiten är djupt förlängs behandlingen till 12 veckor eller mer.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, såsom aspirin, är kontraindicerade. De skapar risk för blödningar eller missbildningar hos fostret.

Flera uppföljande ultraljud rekommenderas. De utförs nästan alltid var 15:e dag för att övervaka utvecklingen. Dessutom ordinerar läkaren kompressionsstrumpor.

Om nya blodproppar uppstår trots dessa åtgärder, kommer operation att bli nödvändig. Denna går ut på att man placerar ett filter i den nedre hålvenen, bortom njurkärlen. Denna åtgärd förhindrar att eventuella blodproppar når vitala organ.

En skanning.
Doppler -ultraljud möjliggör färgstark visualisering av blodflödet i olika delar av kroppen.

Tips och rekommendationer att följa

Det finns några enkla åtgärder som hjälper till att förhindra flebit under graviditeten. Det första är att hålla sig aktiv under graviditeten.

En daglig 20-minuters promenad eller simtur räcker.

Andra lämpliga åtgärder är följande:

 • Bär inte platta skor eller högklackade skor. Det är rekommenderat att du bär skor med en klack på 4 cm för att främja cirkulationen i vaden.
 • Sov på vänster sida. Detta hjälper till att dekomprimera den nedre hålvenen, som påverkar alla vener i bäckenet och benen.
 • Bär kompressionsstrumpor under långa resor. Ställ dig också upp varannan timme för att aktivera cirkulationen.

Flebit under graviditeten bör inte tas lätt på. Faktum är att de flesta tromboser utvecklas under postpartumperioden och risken är högst vid 6 veckor.

Kejsarsnitt ökar faran.

Om en gravid kvinna känner en krampliknande smärta i benet och den inte försvinner, särskilt om det finns rodnad, svullnad eller värme, ska hon omedelbart uppsöka läkare. Flebit under graviditeten är ett allvarligt tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ortiz, P., Javier, J. J., & Carvalho, R. (2013). Patología del sistema venoso superficial. Tromboflebitis, cuando anticoagular. Revisión del tema. Revisión de protocolos de tratamientos. Biomedicina, 8(3), 16-23.
 • Gil, D. (2007). Embolia pulmonar. Rev. Méd. Clín. Condes, 103-109.
 • Minetti, A., Haberstich, R., Feugeas, O., & Langer, B. (2007). Accidentes tromboembólicos venosos y embarazo. EMC-Ginecología-Obstetricia, 43(4), 1-13.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.