Finns det livsmedel som orsakar munsår?
Under lång tid var tanken utbredd att vissa livsmedel orsakar munsår. Dessa är dock inte direkta utlösare av detta tillstånd. Vad som händer är att vissa ökar benägenheten att vi drabbas av dem, eller tenderar att förvärra symtomen när de redan är närvarande. Är du intresserad av att veta vilka de är?
Med munsår menar vi lesioner i munslemhinnan. De är vanligtvis små, flera, återkommande och ibland mycket smärtsamma.
Den exakta orsak till varför de uppstår är inte fastställd; de är ofta förknippade med irritation orsakad av vassa tänder, tandvårdsapparater, konsumtion av mycket varm mat och rökning. Dessutom har det fastställts att vissa livsmedel tenderar att förvärra dem. Det är dessa som vi ska prata om nedan. Läs vidare!
Vad är munsår?
Munsår är förlust eller erosion av den ömtåliga vävnaden som kantar munnen, även kallad slemhinna. De är små sårliknande lesioner med en rodnande omgivning. Till en början ser de ut som en liten vesikulär lesion, som sedan spricker.
De orsakar vanligtvis smärta, men de flesta läker av sig själva inom två veckor och lämnar inga följdtillstånd. De börjar ibland som rödaktiga fläckar som utvecklas till vitaktiga fläckar och sedan till smärtsamma gråaktiga sår. De är grunda ed en rödaktig, upphöjd kant runtom.
Lesionerna uppträder vanligtvis på läpparnas inre yta; det kan också förekomma på munslemhinnan och i gommen.
Karakteristiskt, förutom smärta, finns det ökad känslighet och även en brännande känsla. När det åtföljs av feber, svullna lymfkörtlar eller hosta bör en möjlig infektion misstänkas.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Zoviduo mot munsår: hur fungerar det?
Faktorer som orsakar munsår
Även om det inte finns någon specifik etiologi som är känd för att orsaka munsår, finns det faktorer som påverkar benägenheten till att få ett utbrott. Dessa är bland annat följande:
- Emotionell stress (den huvudsakliga associerade faktorn)
- Hormonella förändringar hos kvinnor (de är vanligare i premenstruella stadier)
- Sjukdomar i immunsystemet
- Näringsbrister
- Olika typer av matallergier
- Reaktion på virus eller bakterier
- Familjehistoria (genetiskt ursprung i återkommande fall av munsår)
- Munskada på grund av tandvård eller ortodontiska apparater
- Dålig munhygien
Finns det livsmedel som orsakar munsår?
I en avhandling från University of Santiago de Compostela har forskare fastställt att mikronäringsämnen och makronäringsämnen i livsmedel som vi äter inte är orsaken till munsår. Å andra sidan verkar alkoholhaltiga drycker och koffein öka risken för detta tillstånd.
Det finns dock inga studier som bevisar att en specifik typ av mat orsakar dessa lesioner. Men vissa livsmedel har ändå kopplats till att kunna utlösa eller förvärra symptomen vid munsår. Vi listar dessa nedan.
Livsmedel som kan orsaka munsår: Sura frukter
Som beskrivs i en artikel i National Center for Biotechnology Information, kan konsumtion av sura frukter ytterligare irritera den inflammerade slemhinnan i munnen. På grund av detta kan de orsaka mer smärta och obehag vid sår. Några exempel på dessa frukter är följande:
- Ananas
- Apelsiner
- Citroner
- Limefrukter
- Vindruvor
- Jordgubbar
Livsmedel som kan orsaka munsår: Tomat och dess derivat
Tomater och deras derivat kännetecknas också av en hög nivå av surhet. Av denna anledning kan det vara bra att låta bli att äta dessa tills lesionerna i munnen har läkt. Äter du dem kan det förvärra irritationen och smärtan i slemhinnorna i munnen. Det kan till och med leda till uppkomsten av nya sår.
Choklad
Choklad innehåller en alkaloid som kallas obromid som tenderar att orsaka känslighet i munnen hos vissa människor. En publikation via Valley Ridge Dental Center förklarar att konsumtion av choklad kan utlösa uppkomsten av sår på tungan och på insidan av kinderna hos dem som har en mild allergi mot maten.
Det bör klargöras att det inte är nödvändigt att helt eliminera dessa livsmedel från kosten. En rekommendation kan vara att inte äta dem så länge såren håller på att läkas. De bör också undvikas om det finns tecken på allergi.
Kryddig mat
Kryddig mat orsakar inte munsår, men det kan förvärra symtomen. Liksom sura livsmedel förändrar de munnslemhinnan och orsakar irritation. Curryrätter, varma såser, jalapenos och annan kryddig mat bör undvikas.
Hård eller nötande mat
Hårda eller nötande livsmedel irriterar de mjuka vävnaderna i munnen, vilket förvärrar såren. I denna grupp finns bland annat nötter, morötter, kokos och rädisor.
Livsmedel som kan orsaka munsår: Mejeriprodukter
Även om övertygande studier saknas angående mejeriprodukters roll i uppkomsten av munsår, tror man att vissa proteiner i dessa livsmedel härleder en immunreaktion som manifesterar sig med detta symptom hos vissa personer. I allmänhet rekommenderas det att avbryta konsumtionen om det finns återkommande munsår.
I fallstudier som rapporterats i The Journal of the American Dental Association, beskriver författarna upphörandet av återkommande munsår efter eliminering av mejeriprodukter.
Andra livsmedel associerade med munsår
- Mjöl och dess derivat. Personer med glutenallergi kan uppleva detta symptom.
- Kaffe och alkohol. Liksom flera av de livsmedel som vi nämner ovan kan dessa vara väldigt sura, plus att de är sådana vi ofta intar i stora mängder.
- Mycket kryddig mat. På grund av deras höga saltinnehåll kan dessa livsmedel vara störande för munslemhinnan.
Vitaminer och mineralbrister som kan orsaka munsår
För att undvika munsår är det inte bara nödvändigt att begränsa intaget av vissa livsmedel. Det är också viktigt att konsumera olika viktiga näringsämnen, såsom folsyra, vitamin C, vitamin B, järn, zink och kalcium.
Brist på dessa är också förknippad med uppkomsten av munsår. För att öka nivåerna av dessa ämnen i kroppen kan du äta olika livsmedel, till exempel de som anges nedan.
- Zink: ostron, fullkorn och baljväxter
- Järn: gröna grönsaker, rött kött, bönor och linser
- Folsyra: bröd, ris, kikärter, bönor, frukt och grönsaker
- Kalcium: grönkål, broccoli och vissa typer av fisk, såsom lax
- Vitamin B: rött kött, jäst och spannmål
- C-vitamin: kål, persilja, vattenkrasse, papaya och blomkål
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Piercingar i munnen kan påverka munhälsan
Vad man ska komma ihåg om livsmedel och munsår
I slutändan finns det flera faktorer som kan orsaka munsår, men egentligen inte livsmedel i sig. I sällsynta fall kan de skapa allergiska reaktioner som uppenbarar sig med detta symptom. Dessutom kan vissa förvärra besvären. Därför är det viktigt att veta vilka dessa kan vara och, till följd att begränsa intaget av dem när du har lesioner.
Det bör noteras att behandlingen av munsår syftar till att lindra symtomen (med anestetika eller lokala steroider) och förhindra återfall. Ofta kräver de inte läkarvård. Men om de inte förbättras med tiden eller orsakar mycket smärta, är det bäst att konsultera en läkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chainani-Wu, N., & Nayudu, A. (2017). Resolution of recurrent aphthous ulcers after discontinuation of cow’s milk protein intake. Journal of the American Dental Association, 148(8), 614-617. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28410620/
- Department of Health & Human Services. (s. f.). Mouth ulcers. Better Health Channel. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/mouth-ulcers
- Foods That Cause Mouth Ulcers. (2021, 10 febrero). Valley Ridge Dental Centre. https://www.valleyridgedentalcentre.com/foods-that-cause-mouth-ulcers/
- Guerra J. (2016). Factores de riesgo asociados a las aftas bucales en pacientes de 18 a 50 años que acuden al hospital Hermilio Valdizan 2016. Universidad de Huánuaco. repositorio.udh.edu.pe/bitstream/handle/123456789/449/GUERRA%20GAYOSO%2c%20Jose%20Luis.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). (2019, 15 agosto). Canker sores (mouth ulcers): Overview. InformedHealth.org – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). (2019b, agosto 15). Mouth sores – What can you do yourself? InformedHealth.org – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546249/
- Mount Sinai South Nassau. (2020, 15 enero). Can spicy foods cause ulcers? | Mount Sinai South Nassau. https://www.truthinmedicine.org/can-spicy-foods-cause-ulcers/
- Pacho J, Piñol F. (2005). Estomatitis aftosa recurrente: Actualización. Revista Cubana de Estomatología, 42(1). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072005000100006&lng=es&tlng=es.
- Rioboo C, Bascones A. (2011). Aftas de la mucosa oral. Avances en odontoestomatología, 27, 2. https://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v27n2/original1.pdf.
- Rodríguez M. (2012). Factores alimentarios y riesgo de aftas bucales: un estudio de cohortes en adolescentes gallegos. Universidade de Santiago de Compostela. https://minerva.usc.es/xmlui/bitstream/handle/10347/3702/AlmudenaRodriguez.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
- Salinas M, Yuni J, Millán I, Ronald E, & León M, Juan C. (2008). Estomatitis aftosa recidivante: Conducta odontológica. Acta Odontológica Venezolana, 46(2), 209-218. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-63652008000200021&lng=es&tlng=es.
- Weber P, Pascal F. (2017). Aftas y aftosis. EMC – Tratado de Medicina, 21, 4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541017869324.