Finns det bakterier i hjärnan?

Bakteriefloran är vanlig i många system i människokroppen, till exempel matsmältningssystemet. Detta kanske får dig att undra om det också finns bakterier i hjärnan.
Finns det bakterier i hjärnan?

Senaste uppdateringen: 01 juni, 2022

Bakterier är viktiga eftersom de hjälper kroppen att utföra många funktioner. De finns på många ställen i vår kropp: från munnen till könsorganen, matsmältningskanalen till huden. Men finns det bakterier i hjärnan?

Kroppens mikrobiella flora

Innan vi går in på detta måste vi förklara begreppet mikrobiell flora. Vad är det? Vad består den av? Var hittar vi den?

Denna flora, eller mikrobiota som den också kallas, består av ett flertal olika arter av mikroorganismer som finns på många olika platser i flercelliga organismers kroppar.

Mikrobiotans komponenter har normalt ett symbiotiskt förhållande med organismen de lever i. Båda har med andra ord nytta av varandra.

Nyckeln här är dock ordet “normal”. En bakterie som orsakar ett medicinskt tillstånd bör inte vara en del av personens typiska flora. Vore den det, skulle det inte orsaka ett medicinskt tillstånd.

Det är dock möjligt att en vanlig bakterie som börjar växa okontrollerat orsakar en sjukdom. En atypisk koncentration är alltid det som karakteriserar nämnda bakterie som onormal.

Nu när vi har förklarat skillnaden mellan normal och onormal bakterieflora, låt oss ta en närmare titt på huvudämnet för diskussionen.

Gröna bakterier på huden.
Bakteriefloran förekommer i många system i människokroppen, till exempel matsmältningssystemet och på huden.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 6 symptom på meningit som föräldrar inte bör förbise

Förekomsten av bakterier är inte alltid positiv

Eftersom bakterier lever i viktiga system, som det mänskliga matsmältningssystemet, är det vanligt att man undrar om andra system, som nervsystemet, har nytta av dessa mikroorganismer. Svaret är ett rungande nej. Faktum är att en person som har bakterier i hjärnan är i allvarlig fara.

Nedan ska vi berätta mer om ett tillstånd som är förknippat med närvaron av dessa mikroorganismer i nervsystemet, vilket är ett perfekt exempel på varför de inte borde vara där.

Bakterier i hjärnan kan leda till akut meningit

Hjärnan, som består av storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen, har tre lager av vävnad som kallas hjärnhinnorna:

  • Hårda hjärnhinnan eller dura mater, som är det yttersta lagret
  • Spindelvävshinnan, även kallad araknoidea eller arachnoidea, är den mellersta hjärnhinnan
  • Mjuka hjärnhinnan även kallad pia mater, eller trogna hjärnhinnan, är det innersta lagret

Mellan spindelvävshinnan och mjuka hjärnhinnan finns det subaraknoidala utrymmet genom vilken cerebrospinalvätskan strömmar. Akut bakteriell meningit är när vissa bakterier infekterar vävnaden och denna vätska, vilket orsakar svår svullnad hos patienten.

Immunsystemet upptäcker dessa främmande mikroorganismer och skickar antikroppar för att utrota dem, vilket orsakar allmän svullnad.

Enligt Merck Manuals kan symptomen på denna sjukdom visa sig på flera sätt:

  • Äldre barn och vuxna utvecklar en stel nacke som gör det svårt eller omöjligt att sänka hakan mot bröstet.
  • Detta karakteristiska symptom åtföljs av huvudvärk och hög feber.
  • Om kranialnerverna blir inflammerade på grund av infektionen kan patienten uppleva dubbelseende, dövhet och andra problem.

Men det finns även goda nyheter. Vacciner kan minska risken att få denna sjukdom. Dessutom, om det upptäcks tidigt, kan användningen av antibiotika ge en generellt positiv prognos.

En person som får ett meningitvaccin.
Det finns effektiva och säkra vacciner mot bakteriell meningit.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: År 2050 kan antalet personer med hörselproblem uppgå till 900 miljoner

Hur tar sig bakterier till hjärnan?

Bakterier kan komma in i hjärnan på olika sätt, som det också står i Merck Manuals som vi nämnde ovan:

  • Bakterierna kan spridas från blodet till hjärnan efter att de förökat sig i andra organ.
  • Penetrerande sår i huvudet kan också låta bakterier komma in i hjärnan.
  • Hjärn- eller ryggmärgskirurgi försvagar dessa system och underlättar även inträdet av patogener.

Som sådana är riskfaktorerna tydliga. Ju mer sårbart organet är, desto lättare är det för oönskade ämnen att penetrera det.

Bakterier i hjärnan: Ska vi vara oroliga?

Trots detta bör du inte vara alltför bekymrad över dessa tillstånd. De mest utsatta är vanligtvis nyfödda eller äldre, eftersom okontrollerad bakterietillväxt ofta är kopplad till ett försvagat immunförsvar.

Dessutom, som vi nämnde ovan, har effektiva antibiotikabehandlingar vanligtvis en positiv prognos. På samma sätt kan vacciner förhindra att dessa tillstånd uppstår i första hand, särskilt hos nyfödda.

Förebyggande och tidig diagnos är nyckeln. Om du tror att du har en bakteriell infektion, tveka inte att gå till din läkare, eftersom du då kan förhindra okontrollerad tillväxt av bakterier i oönskade områden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.