Fem råd för att hantera en partners död

Det första steget är att acceptera att din partners bortgång och att ge dig själv tid att sörja. I denna artikel ger vi dig fem råd för hur du gör för att hantera denna livshändelse.
Fem råd för att hantera en partners död

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När din partner dör säger du måste du inte bara ta farväl av en väldigt speciell person i ditt liv. Du måste också ta farväl av ert förflutna, er nutid och er framtid tillsammans. Du måste ta farväl av er livsplan, gemensamma projekt, fina upplevelser, speciella stunder och minnen, tillsammans med många andra saker. Att komma över allt detta är inte enkelt. Du behöver tid för att sörja och det kommer att vara smärtsamt. Det är dock viktigt att komma över din partners död eftersom ditt liv fortsätter.

Din partners död

Hur kan man komma över sin partners död? Hur kan man komma över sin partners, sin väns, sin älskares död? Trots att det verkar omöjligt så är det inte det.

Alla är olika och hanterar förlust och sorg på olika sätt. Sanningen är dock att vissa riktlinjer och tekniker kan hjälpa dig att komma över din partners död på ett hälsosammare sätt.

Du måste tänka på att du måste stänga såret. Du kommer inte kunna sörja rätt annars, vilket kan orsaka framtida problem som fobier, rädslor, osäkerheter; och du kommer annars inte att kunna kompromissa bland andra saker.

Att sörja: tid och tålamod

man sörjer

Alla sörjer på olika sätt. Vissa sörjer längre än andra.

Sorg är en fysisk, emotionell och social reaktion på en älskad människas bortgång. Beroende på personen kan reaktionen vara mer eller mindre intensiv, ha olika egenskaper och ta mer eller mindre tid.

Dock är tid alltid nödvändigt. Du måste alltså ge dig själv tid och förstå att det som hänt inte är enkelt. Du måste även förstå att du måste vara snäll mot dig själv.

Kom ihåg att sorg är en – även om det är svårt – nödvändig erfarenhet. Därför behöver du förstå att det kommer att göra ont och att det är ett sår som måste läka. Tänk på att vara snäll mot dig själv och ge dig själv tiden som behövs för att läka, och att det är nödvändigt att uppleva den smärta och sorg som kommer.

Gällande detta, är följande några av de olika sakerna du behöver göra för att läka:

  • Acceptera förlusten.
  • Lid för den.
  • Anpassa dig efter ditt nya liv utan personen som dött.
  • Lösgör dig själv från den avlidnes energi (prata om dem normalt, bibehåll hälsosamma vänskaper, lär dig att älska igen, relatera till andra osv.)

Experter säger dessutom att sorgen varar i ungefär 18 månader. Om din sorg och smärta fortfarande är svår att hantera efter denna tidsperiod kanske du behöver söka professionell hjälp. Som vi nämner ovan är dock alla olika.

Denna artikel kanske intresserar dig: Sorgens fem faser och hur man övervinner dem

Var inte rädd för att prata om honom eller henne

Du måste återgå till ditt normala liv. Du måste gå vidare från det som hänt och fokusera på det faktum att du har ett annat öde nu. Personen som har dött har dock fyllt ditt hjärta, dina dagar och timmar. På så sätt kommer han eller hon alltid att vara en del av dina minnen.

Trots att det är smärtsamt de första månaderna kommer du gradvis att behöva integrera minnena från din döda partner till din personliga historia. De kommer alltid att vara en del av ditt liv, av vem du är och hur du är.

Prata därför om dina känslor och om den speciella personen som inte längre finns kvar. Prata om hur de var, vad ni gjorde tillsammans och upplevelserna ni delade med varandra. Det kommer att hjälpa dig att läka.

Visualisera din nya framtid efter din partners död

hålla händerna

Möt detta steg i ditt liv genom att visualisera din framtid och dina mål och glöm inte att du gör det för dem du älskar.

Döden är oundviklig. Det finns inget du kan göra åt det. Det enda alternativet är därför att acceptera det förr eller senare.

Som vi nämner ovan brukar det tuffa med att hantera en partners död att, tillsammans med personen man älskat, har också drömmar, förväntningar, planer och år tillsammans, dött med den personen. Detta tvingar dig att behöva tänka om allt du tänkt om hur din framtid ska bli och visualisera den på ett helt annat sätt.

Du måste därför klara av att komma över din partners död och visualisera den nya framtiden. För att göra detta behöver du föreställa dig själv och resten av ditt liv på ett eller annat sätt. För att göra detta kan du börja med kortsiktiga mål och gradvis förflytta dig själv framåt i tiden.

Återgå gradvis till att göra saker du brukade tycka om att göra

Under de första månaderna av sörjandet är man inte så sugen på att göra saker som man tidigare gjort med sin partner som nu är borta. Självklart kommer sorgen att göra dessa aktiviteter smärtsamma.

Du måste dock gradvis börja göra de saker du brukade tycka om att göra. Du behöver kunna känna glädje igen när du gör saker som du alltid gillat och som får dig att må bra.

I det här sammanhanget måste du gradvis förstå att det inte kommer vara likadant utan din partner. Kom dock ihåg att du kan njuta av dessa aktiviteter återigen, och att de kan hjälpa dig att må bättre. Du bör också gradvis introducera minnena från din partners död i de aktiviteter du älskar.

Du har rätt till och är skyldig till att njuta av livet igen.

Sök professionell hjälp om det behövs

en psykolog kan hjälpa dig hantera din partners död

Psykoterapi kan hjälpa dig att hantera dina känslor under sorgeprocessen och guida dig för att enklare hitta rätt väg.

För trots att du försöker kan det fortfarande vara riktigt svårt för dig att på egen hand acceptera eller komma över din partners död. Tveka då inte att söka professionell hjälp för att hantera det. Sorgerådgivning kan hjälpa dig att komma över din förlust och återgå till ditt vardagliga liv.

Slutligen, kom ihåg att sorg är en normal och nödvändig process som är känd för att vara smärtsam och svår att komma över. Tänk på detta och ge dig själv tiden och tålamodet som behövs för att acceptera förlusten och sorgen, och gradvis integrera vad som hänt i din personliga berättelse för att försöka komma över förlusten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.