Fakta om aortadissektion: vad orsakar det?
Idag vill vi ge dig lite grundläggande fakta om aortadissektion, såsom vad det är och vad som orsakar det.
Aortadissektion anses vara en medicinsk nödsituation som kräver ett omedelbart kirurgiskt ingrepp. Anledningen till att det är så viktigt att behandla snabbt är dess dödlighet.
Om du vill veta mer om symptomen, orsakerna och förebyggande så ska du fortsätta läsa.
Du kanske även vill läsa: Ta hand om artärerna naturligt och effektivt
Fakta om aortadissektion
Du har förmodligen aldrig hört denna term tidigare, men aortadissektioner blir allt vanligare. Därför är det viktigt att veta vad det är, vad som orsakar det, vilka symptom det ger upphov till såväl som metoder för att undvika det.
Aortadissektion är en reva som uppstår i aortan. Detta exponerar det mellanliggande lagret i artärerna för blodflödet, vilket resulterar i minskat blodflöde eller att aortan spricker.
Båda dessa resultat riskerar att döda patienten. Om aortan går sönder är risken att dö speciellt hög, och därför är det viktigt att snabbt identifiera symptomen och ta sig till en läkare direkt.
Intensiv smärta i bröstet kan indikera att du har drabbats av aortadissektion.
Symptom
Att veta hur man känner igen symptomen på aortadissektion är viktigt eftersom du då kan ta dig till en läkare snabbt och få behandling. Nedan följer några symptom du bör vara speciellt uppmärksam på:
- Allvarlig, skarp och huggande smärta i bröstet under bröstbenet.
- Blek hy och svag puls.
- Andfåddhet.
- Yrsel tillsammans med illamående och svettningar.
Dessa symptom kan få dig att tro att du håller på att få en hjärtinfarkt. När du upplever dem är det väldigt viktigt att du åker till sjukhuset omedelbart. Stark bröstsmärta kan indikera att aortan spruckit.
Missa inte: Sex huskurer som rengör artärväggarna
Orsaker
Orsakerna som kan leda till att man drabbas av aortadissektion kan variera. Nedan kommer några av dem:
- Försämring av det mellanliggande lagret: i detta fall försvagas den vaskulära väggen. Detta kan orsakas av ateroskleros, bland annat. Aortaväggen blir därefter tunnare och vidgas, vilket ökar risken för dissektion.
- Arterit (artärinflammation): detta är en inflammation som får artärerna att dra ihop sig, vilket hindrar blodet från att flöda fritt.
- Klafftillstånd: i detta fall är klaffarna skadade på grund av ålder, trauma eller infektion, vilket får dem att försvagas och till och med gå sönder.
Dessa är några av anledningarna till att detta tillstånd utvecklas. Med det sagt, går det att förebygga att det inträffar?
Svaret är ja, och det är därför det är viktigt att veta hur man kan minska riskerna för att drabbas av detta tillstånd.
Hur man förebygger aortadissektion
Det finns bara en möjlig behandling för detta tillstånd, och det är kirurgi. Därför är det bästa man kan göra att förebygga detta tillstånd med preventiva åtgärder.
För att göra det är det bästa du kan göra om du lider av problem med klaffar, arterit eller relaterade problem att genomgå regelbundna undersökningar. Det är även viktigt att bibehålla blodtrycket.
Om du utvecklar ett tillstånd som försvagar artärerna eller på annat sätt ökar risken för aortadissektion så måste du fråga din läkare om vad du kan göra för att förebygga detta tillstånd.
Din läkare kan ge dig skräddarsydda alternativ som är av stor hjälp.
Som du ser måste alla känna till grundläggande fakta om aortadissektion, eftersom det kan vara dödligt. Det är även viktigt att vara medveten om vikten av regelbundna undersökningar.
Du och din läkare kan behöva ta striktare åtgärder om ni tror att du löper förhöjd risk.
Om du har drabbats av några av sjukdomarna eller tillstånden ovan, om ditt bröst gör ont eller om du har svårt att andas, sök sjukvård så snart som möjligt. Ett snabbt ingripande är viktigt för att överleva detta tillstånd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología, 11(1), 19-27.
- Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense, 16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
- Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna, 20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.