Ett läckert recept på munkar med apelsin

Det här receptet på munkar med apelsin är ett ganska lätt att göra och passar därför alla erfarenhetsnivåer. Du kommer att älska den underbara konsistensen, doften och smaken av detta läckra bakverk!
Ett läckert recept på munkar med apelsin
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dessa munkar med apelsin är en anpassning av ett bakverk som man gärna kan njuta av året runt. De kommer definitivt att flyga snabbare från tallriken än du kan säga “munk!”

Den finns många versioner runt om i världen, som franska beignet, spanska dona, italienska ciambella eller holländska olieboll. Den version vi presenterar här idag är en av versionerna från Medelhavet.

Munkar med apelsin är en klassiker

Den här munken skiljer sig lite från det traditionella receptet. Man gör den med en bas av mjöl, socker och ägg och med den omisskännliga citrussmaken av apelsin, och man friterar den.

Kom ihåg att detta läckra bakverk är rikt på kalorier och innehåller en stor mängd socker. Så gör dem inte till en del av din vanliga kost.

Även om hemlagade godsaker oftast är tillverkade med ingredienser av högre kvalitet, så bör man inte äta för många av dem. Dessutom bör du särskilt begränsa ditt intag om du följer en diet eller har en obalans av kolesterol och triglycerider.

Det här receptet är bra för speciella tillfällen, så du kan gärna tillaga dessa om du ska ha gäster. Följ bara stegen nedan och snabbt har du ett välsmakande fikabröd.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Drick din C-vitamin: hälsofördelar med apelsinjuice

Recept på munkar med apelsin

Ingredienser

Detta recept ger munkar för cirka åtta personer. Justera mängderna för att passa dina behov.

 • 6 ägg
 • 2 apelsiner
 • En nypa salt
 • Olja för fritering
 • 300 gram socker
 • 320 gram mjöl
 • 1 paket jäst
 • 115 ml mild olivolja

Du behöver följande redskap för att göra dessa munkar med apelsin: En skål, stavmixer eller elvisp, juicepress, sked eller spatel, en stor panna att fritera i, en plåt och bakplåtspapper.

apelsin
Faktum är att frukten i dessa munkar gör dem lite mer näringsrika än andra godsaker. Du bör dock begränsa ditt intag av dem på grund av deras höga innehåll av socker och kalorier.

Så här gör du

 1. Börja med att lägga socker och ägg i en stor skål och vispa. Tillsätt sedan saften från de två apelsinerna, apelsinskal, olivolja och en nypa salt. Vispa igen så du får en smidig smet.
 2. Tillsätt sedan jästen och hälften av mjölet. Blanda snabbt ihop med en sked eller spatel och tillsätt mer mjöl, lite i taget, tills det är lite svårt att blanda det med skeden. Degen ska vara homogen och ganska tjock.
 3. Sedan är det dags att mjöla en arbetsyta och stjälpa ut degen på den. Tillsätt sedan resten av mjölet och knåda degen med händerna – det är mycket lättare. Smörj in händerna med lite olja då det annars kan bli kladdigt. Slutresultatet ska vara en slät och mjuk deg.
 4. Täck degen med en plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.
 5. Nu är det dags att forma din munkar. Ta tillräckligt med deg för att göra en boll som är ca 5 cm i diameter, och tryck ihop pekfingret och tummen i mitten för att göra det klassiska munkhålet. Sträck sedan ut degen och förstora försiktigt hålet för att få en ring. Gör likadant med resten av degen.
 6. Ställ nu en panna på spisen med tillräckligt med olivolja för att fritera din munk i den. Se till att det inte blir för varmt och börja fritera dina munkar i omgångar om tre i taget när oljan är tillräckligt varm. Vänd dem så att de blir jämnt tillagade.
 7. Ta ur dem när de är gyllenbruna och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt dem vila några minuter och sedan är de redo att serveras.

Det finns många typer av munkar med apelsin

Det här receptet är bara ett grundläggande recept, så du kan gärna variera en eller flera av ingredienserna. Speciellt de som rör smaker, topping/glasyr men även tillagningsmetoden.

Som vi nämnde ovan är munkarna färdiga att äta så fort de har blivit friterade. Som en extra touch kan du strö över socker och/eller lite krossad kanel. Dessutom kan du alltid glasera dem.

Du kan också baka dem med minskad fetthalt. Följ bara samma procedur, men ugnsgrädda dem istället, i 13 till 15 minuter i 190 °C.

För att göra detta, lägg munkarna på en plåt täckt med bakplåtspapper innan du sätter in dem i ugnen, eller i en speciell munkform för att få en bättre slutlig form på dina bakverk.

Oavsett vilket så blir de läckra till eftermiddagsfika, efterrätt eller varför inte till en helgbrunch. De smakar kanske särskilt gott till ett iste, en hemgjord fruktjuice eller en chokladmilkshake.

mängder av munkar
Det finns många varianter av munkar och du kan själv bestämma smak och glasyr och även välja mellan olika tillagningsmetoder.

Ta också en titt på det här receptet: Baka en utsökt chokladkaka med apelsin

Saker att tänka på för att få bästa resultat

Det här receptet är ganska enkelt, men följ det noggrant. Dessutom finns det några sätt att förhindra att du råkar förstöra slutresultatet.

Den viktigaste delen av processen är att ha tålamod när du blandar ingredienserna. En smidig, väl blandad deg är nyckeln till detta söta bakverk, så se till att knåda den ordentligt.

Dessutom, låt inte formen avskräcka dig. Det ska inte vara för komplicerat. Som alternativ till metoden vi nämner ovan kan du bara göra en remsa med samma mängd deg och sedan binda ihop de två ändarna för att få formen.

Oljan ska vara varm när du börjar fritera och du måste hålla temperaturen varm, men inte för hög under hela proceduren. Om temperaturen är för hög kommer munken inte hinna bli färdig i mitten innan utsidan är klar, eller till och med brännas.

Dessa bakverk kan inte frysas in. Men de håller sig bra i en glasbehållare eller burk i cirka två veckor. Förvara dem på en sval, torr plats och ta dig en munk till kaffet emellanåt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • DiNicolantonio J.J, et al. The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Progress in Cardiovascular Disease. Abril 2016. 58(5): 464-472.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.