Ett läckert recept på kubanskt ris med kokbanan

Har du provat kubanskt ris någon gång? Det är relativt enkelt att skapa denna unika och överraskande kombination av smaker. I dagens artikel får du ytterligare ett sätt att njuta av denna näringsrika rätt.
Ett läckert recept på kubanskt ris med kokbanan
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kubanskt ris är en vardagsrätt inom gastronomin i den spansktalande världen. Även om namnet får dig att tänka på de karibiska öarna, har den faktiskt sitt ursprung på Kanarieöarna.

Denna maträtt är populär över hela världen men vi ser Kubas inflytande just i kombinationen med kokbanan och ris, två väldigt vanliga ingredienser i detta kök.

Kubanskt ris är en enkel maträtt med en speciell smak

Rundkornigt, fullkorn, vilt, jasmin, carnaroli, arborio, råris… Ris av någon sort finns i nästan samtliga kök världen över. Faktum är att folk använder det för att tillaga alla möjliga läckra rätter, till exempel paella, risotto, wokat, och så ris i kubansk stil, förstås.

Den senare varianten är ganska enkel att göra, men det är viktigt att hitta rätt sätt att tillaga riset. Dessutom är det väl värt att lägga lite extra på att få ett ris av bra kvalitet, för jämfört med andra ingredienser får man då väldigt mycket för pengarna.

Den intressanta delen med receptet är att du kan skapa en exceptionell kombination av smaker och texturer, genom fyra ödmjuka, prisvärda och numera vanligen förekommande ingredienser.

Prova gärna tillaga detta recept! Nedan hittar du stegen, tipsen och annan information för att förbereda rätten framgångsrikt.

Kubanskt ris med kokbanan

Ingredienser

Detta är för fyra portioner, men du kan såklart ändra mängden enligt dina preferenser:

 • 4 dl rundkornigt klibbfritt ris av paella-typ
 • 2 vitlöksklyftor
 • 4 kokbananer
 • 1 lagerblad
 • 4 ägg
 • 1 dl hemlagad tomatsås eller passerade tomater
 • Olivolja
 • En persiljekvist
 • Salt
 • 1 l vatten (eller i enlighet med instruktionerna på förpackningen), använd gärna grönsaks- eller kycklingbuljong för en mer fyllig smak
Några gröna kokbananer.
Kokbananer är vanliga inom kubansk gastronomi.

Tillredning

 • Ställ först en panna på spisen med lite olivolja i; lägg i två skalade vitlöksklyftor och låt dem steka tills de är gyllene. Tillsätt sedan ris, lagerblad och salt efter smak.
 • Tillsätt nu vattnet och låt det koka på hög värme de första tre minuterna, täck pannan och koka på låg värme i ytterligare 17 minuter. Efter denna tid, stäng av värmen och låt riset vila i ytterligare fem minuter.
 • Tillsätt sedan en generös mängd olja i en liten panna och ställ den på medelvärme. Knäck ett ägg i sänder i en kopp och häll över i pannan, ett i taget, när oljan är ordentligt varm, nära punkten då det börjar ryka. Stek i 20 till 30 sekunder medan du föser olja ovanpå äggulan med en sked. Ta sedan upp ägget och lägg åt sidan och upprepa sedan processen med de återstående äggen, vart och ett.
 • Skala kokbananerna och skär dem på i skivor på längden (se den översta bilden). Stek skivorna i samma stekpanna där du tillagade äggen. Du kan mjöla dem lätt först om du vill. De ska bli väl brynta och klara på cirka tre till fyra minuter.
 • Hetta upp tomatsåsen och hacka persiljan.
 • Servera riset med tomatsås vid sidan.
 • Lägg till några skivor kokbanan, ett ägg och garnera med hackad persilja.

Denna måltid måste ätas omedelbart efter tillagning. Så, när du förbereder rätten kan du laga ris och tomatsås och ha dem redo och sedan avsluta resten när du är redo att servera den.

Smaktips

Ris är rikt på näringsämnen, så inkludera det gärna som en del av en välbalanserad hälsosam kost. Fullkornsris är särskilt rikt på fibrer, vitamin B, kolhydrater och mineraler som kalium, fosfor och magnesium.

Detta recept passar bra som huvudrätt och är i princip en fullgod lunch. Det bästa sättet att komplettera det är att äta en frukt till efterrätt.

Både ris och banan bidrar med mycket energi och kombinationen är idealisk för personer med hög fysisk och intellektuell aktivitet, som aktiva barn, idrottare eller de med fysiskt aktivt arbete. Av denna anledning är det också bättre att äta det till lunch, före fortsatt aktivitet, och inte till middag.

Fibern i riset hjälper till att reglera tarmen och är ganska mättande. Vissa människor äter det med korv eller kött, även om ägget redan ger en viss mängd protein.

Ett lyckligt ansikte skapat av ägg i stekpanna.
Stekt ägg i kubanskt ris ger en del av det protein din kropp behöver, men du kan även lägga till kött vid behov.

Några användbara tips för ett perfekt kubanskt ris

Detta recept är billigt och ganska enkelt att göra så att alla med en grundläggande erfarenhet i köket kan klara det. Det finns bara några få saker att ta hänsyn till för att få det helt rätt.

Att använda rundkorniga risvarianter är vanligt vid tillagning av rätter som paella, risotto, eller grytor. Andra typer av långkornigt ris som basmati eller jasmin är perfekt för rätter med riset vid sidan om.

När det gäller tomatsåsen kommer en hemlagad sådan förstås att göra din maträtt godare. Det tar säkert lite mer tid, men du kan alltid göra stora omgångar av den och förvara den i frysen.

De bästa kokbananerna för kubanskt ris är de som är mogna. De är inte lika söta annars. Men se till att de inte är för övermogna eftersom de då går sönder när du försöker steka dem!

Slutligen är det bästa sättet att äta denna rätt genom att ta lite av varje ingrediens för att skapa den perfekta smakupplevelsen. Förhoppningsvis kommer du att njuta av denna exceptionella kombination av smaker och texturer med vårt kubanska ris med kokbanan och ägg. Smaklig måltid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Álvarez-Falcón, Ana-Luisa, and Lluis Serra Majem. “Nutrición y gastronomía en Canarias.” Nutricion Hospitalaria 36 (2019).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.