Ett enkelt recept på stekt ris med kål

Dagens recept på stekt ris med kål är nyttigt och enkelt att göra och ett bra sätt att njuta av det bästa av båda dessa ingredienser.
Ett enkelt recept på stekt ris med kål
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Det här receptet på stekt ris med kål innehåller två universella ingredienser som du kan använda på många, många sätt. Det bästa är att båda är lika hälsosamma, för att inte tala om välsmakande! Som du kan föreställa dig är detta väldigt värdefullt ur ett näringsperspektiv.

Denna maträtt kommer ursprungligen från Italien. Där kallar men det för Riso e Verza och det är typiskt för regionen Kampanien. Rätten innehåller i grunden dessa två vanliga ingredienser, även om rätten där oftast serveras som soppa. Du kommer definitivt att be om mer när du har provat denna goda rätt!

Stekt ris med kål är en rätt som passar hela familjen och som är lätt att anpassa

En av de bästa sakerna med den här rätten är att du kan göra den på nolltid. Detta recept kräver inte heller så mycket erfarenhet eftersom det är mycket lätt att följa.

Dessutom är rätten idealisk för en improviserad måltid, speciellt när du inte har så mycket tid att laga mat, men vill ha något som är mättande och gott. Det är inte bara ett bra sätt att inkludera grönsaker i din kost, utan det passar också bra för alla tillfällen.

Ät den som huvudrätt till lunch eller middag. Den passar bra till kött eller någon annan proteinkälla.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Ät fem frukter och grönsaker om dagen och lev längre

Recept på stekt ris med kål

Ingredienser

(4 portioner)

kålhuvuden
Kål bidrar med kostfiber som kan hjälpa till att förbättra tarmpassagen.

Hur man tillagar stekt ris med kål, steg för steg

  1. Skär kålen på mitten, ta sedan bort den tjockaste mittstjälken och skär bladen i tunna strimlor. Skölj dem under rinnande vatten och torka dem. Ställ åt sidan. Skala och hacka löken och skölj och skär tomaten i tärningar.
  2. Ställ en stor kastrull med vatten på spisen. Salta lite och koka kålen i 8 till 10 minuter.
  3. Koka under tiden riset i en annan kastrull med vatten och salt tills det är kokt som du föredrar.
  4. Häll 2 msk olja i en stor panna och fräs löken tills den är genomskinlig. Tillsätt nu tomaten och fräs det hela i några minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak.
  5. Ta bort kålen från värmen när den är klar och häll av vattnet. Tillsätt sedan kålen till pannan med lök och tomat och fräs upp. Upprepa processen med riset, rör om allt under några minuter så att det kan dra åt sig smak, cirka två till tre minuter räcker. Det är viktigt att inte steka kål och ris för länge.

Saker att tänka på när du gör stekt ris med kål

Skölj riset ordentligt och se till att dina redskap och arbetsytor är rena. Skölj löken och alla andra grönsaker du behöver skala innan du tar bort skalet.

Vi rekommenderar också att du försöker få tag på lokala produkter som är i säsong. Du får inte bara mer smak, utan även näringsämnen av god kvalitet.

Korsblommiga grönsaker

Kål och andra grönsaker i familjen korsblommiga växter, som broccoli, brysselkål och blomkål, är bra källor till viktiga näringsämnen. Därför bör du inkludera dem i din vardagliga kost. Det finns dock vissa kontraindikationer med dessa ingredienser.

En av dem handlar om innehållet av vitamin K, eftersom det kan störa blodförtunnande medicin. Enligt den spanska föreningen för endokrinologi och nutrition (Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición) bör personer som genomgår denna typ av behandling äta kål med måtta.

Dessutom kan vissa komponenter av korsblommiga grönsaker, som goitrogener, störa den normala funktionen av sköldkörteln. Men sjukvårdsprofessionella menar att dessa grönsaker bara är problematiska i extremt stora mängder.

På grund av detta är den bästa rekommendationen för personer med högt blodtryck att konsumera korsblommiga grönsaker i måttliga mängder. Kontakta din läkare för personlig rådgivning.

Sist men inte minst så ger kål upphov till gaser i magen, så minska portionerna och koka alla ingredienser ordentligt om du har detta problem. Dessutom hjälper vissa kryddor som lagerblad, spiskummin eller ingefära till att minska produktionen av luft i magen.

spiskummin
Spiskummin är en ingrediens som kan mildra kålens gasbildande effekt.

Stekt ris med kål är en nyttig rätt som man kan äta ofta

Du kan gärna laga den här rätten al dente om gillar lite mer tuggmotstånd. Om du har en tendens att få gaser i magen och andra matsmältningsproblem kan du testa att koka kålen lite längre.

Detta är en rätt som som helst bör serveras direkt. Ett bra sätt att spara tid är att koka riset i förväg och skölja och skära grönsakerna och ha dem klara och förberedda.

Stekt ris är en bra rätt att ta till när du har för mycket av någon grönsak. Du kan med andra ord faktiskt tillsätta i stort sett alla grönsaker du kan ha i ditt kylskåp, som paprika, zucchini, morötter etc.

Slutligen kan man med fördel servera denna rätt till kyckling, tofu, kikärter eller en omelett skuren i tunna strimlor för att få en hälsosam och mer komplett rätt som innehåller alla makronäringsämnen. Du kan avnjuta denna goda rätt var som helst och när som helst, året runt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • British Thyroid Foundation. Thyroid and diet factsheet.
  • Olveria G, Vallejo R. Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (Sintrom, Aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.