Epigastralgi: den där irriterande smärtan i magen

Epigastralgi kan vara en varning om andra komplikationer. Det är därför du aldrig ska låta denna ihållande smärta i bukregionen och naveln bli värre.
Epigastralgi: den där irriterande smärtan i magen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Epigastralgi är inte bara en vanlig magsmärta. Detta tillstånd drabbar flera områden i buken. Patienter som upplever denna typ av matsmältningssjukdom drabbas av smärta i epigastriet.

Personen känner som om ett rep drar i hela buken – en tryckande sveda som resulterar i illamående och stort obehag. Lidandet är så intensivt att det är vanligt att folk blir rädda och åker till akuten eftersom de inte vet vad som sker. Det kan i själva verket vara ett symptom på en underliggande sjukdom. Även om denna smärta i majoriteten av fallen orsakas av dålig matsmältning, kan epigastralgi vara associerad med en annan serie av åkommor eller sjukdomar som kräver en korrekt diagnos.

Idag ska vi lära oss mer om detta ämne.

Vad är epigastralgi?

Vad-är-epigastralgi?

Epigastralgi är i grund och botten en smärta i epigastriet – en zon som löper från den övre delen av buken till naveln. Som vi redan vet finns det många organ och strukturer i denna region. Det gör det svårt att inledningsvis veta varifrån smärtan kommer.

Patienten kan lida av kontinuerlig smärta från dag till dag, eller så kan den dyka upp plötsligt. Symptomen är som följer:

 • Intensiv smärta i epigastriet
 • Illamående
 • Kräkningar
 • En brännande känsla i magen
 • Mätthet trots att man ätit väldigt lite
 • Kramper i buken
 • Kallsvettningar
 • Gaser
 • Episoder av diarré eller förstoppning

Vad orsakar epigastralgi?

Kvinna-med-buksmärta

Epigastralgi orsakas av problem i matstrupen

 • Esofagit och diafragmabråck är två av de vanligaste orsakerna efter dålig matsmältning.

Esofagit orsakas av esofageal reflux, vilket bör behandlas så snart som möjligt. Ett diafragmabråck är vanligt efter 50 års ålder. Det orsakar halsbränna och problem med att svälja, matsmältningen, dålig andedräkt etc.

Problem i magen

Epigastralgi kan komma helt och hållet från magen. En av de möjliga orsakerna är ett magsår. Smärtan dyker upp på hösten och vintern, blir mer intensiv på natten och lindras vanligtvis när man äter. Som vi dock påpekat orsakas ett stort antal fall av epigastralgi av akut gastrit. Denna kan vara infektiös, toxisk eller näringsmässig. I detta fall är smärtan väldigt intensiv och kommer vanligtvis med kräkningar och stort obehag.

Epigastralgi orsakad av tarmproblem

Detta faktum är viktigt: ibland kan smärtan i den övre delen av buken orsakas av blindtarmsinflammation. På grund av det känner vi en stark smärta i den övre delen av magen, och det är viktigt att vi inte tvekar att tala med en läkare eller går till akuten om lidandet är stort.

Crohns sjukdom kan i dess första skeden också orsaka smärta i epigastriet. När din epigastralgi finns på den vänstra sidan av buken kan det röra sig om ett grovtarmsproblem (till exempel divertikulit, svulster etc.).

Irriterad tarm är också en av källorna till epigastralgi. I det fallet är det vanligt att uppleva smärtan i form av kolik och gaser.

Problem med bukspottkörteln

Akut bukspottkörtelinflammation börjar vanligtvis med epigastrisk smärta. Det är viktigt att vara medveten om dessa symptom om de förekommer i den övre delen av magen, speciellt om de kommer med kräkningar eller bukspänning.

Försiktig, det kan vara en varning för hjärtproblem

En-varning-om-hjärtproblem

Denna information är väldigt viktig. En akut hjärtinfarkt kan producera epigastralgi, vilket betyder att du kommer uppleva smärta i övre buken. Denna typ av symptom är dessutom väldigt vanligt hos diabetiska patienter strax innan de drabbas av en hjärtinfarkt.

Smärtan kan vara plötslig, tryckande och komma tillsammans med kräkningar. Det är alltid bra att ta sig till akuten för att få en diagnos och undanröja alla tvivel så fort du märker av något obehag.

Vad kan jag göra för att förebygga problem associerade med epigastralgi?

Som du sett är epigastralgi bara ett av symptomen som associeras med olika medicinska tillstånd. Oavsett de många olika typerna (matsmältningsproblem, magsår, irriterad tarm, hjärtproblem…) har de alla en gemensam nämnare som kan hjälpa oss att minska risken för att drabbas av dessa typer av sjukdomar.

Faktorn ifråga är din kost. Om vi håller koll på vad vi äter så minskar vi risken för att drabbas av eller förvärra dessa sjukdomar. Notera därför följande råd:

 • Minska din konsumtion av fetter.
 • Välj alkaliska livsmedel.
 • Ät mindre måltider oftare under dagen. På så sätt kommer matsmältningssystemet inte överbelastas.
 • Ät färska frukter och grönsaker, undvik mat med konserveringsmedel eller mat som har mycket kemikalier.
 • Minska din socker- och saltkonsumtion.
 • Var försiktig med läkemedel såsom ibuprofen och andra icke-steroida antiinflammatoriska medel.
Ha-en-nyttig-kost

Du ska inte tveka att tala med en läkare om alla problem, smärtor eller förändringar i koppling till ditt matsmältningssystem. Förebyggande och att ta hand om sig är synonymt med hälsa och välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Latarjet, Michel (2013). «Músculos, fascias y aponeurosis del abdomen». Anatomía humana. Buenos Aires: Médica Panamericana. p. 1328. ISBN 978-950-06-1369-9.
 • Rodríguez-Lago, I., & Cabriada, J. L. (2016). Protocolo diagnóstico de la epigastralgia aguda. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.014
 • Boscá, A. (2014). Epigastralgia. Medicina Interna.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.