Enkla övningar mot ont i nacken: tips och kurer

De här övningarna mot ont i nacken kan du göra samtidigt som du kan ta till några naturliga behandlingar. De har nästan omedelbar verkan.
Enkla övningar mot ont i nacken: tips och kurer
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Om du ofta har ont i nacken vet du antagligen hur obekvämt det är. Men var inte orolig och fortsätt läsa, för vi har några enkla övningar mot ont i nacken som lättar smärtorna på bara några minuter. Du kommer att känna dig mycket bättre efteråt.

6 enkla övningar mot ont i nacken

Övning 1

Det finns enkla övningar mot ont i nacken som du kan göra tex på jobbet

Den första av våra övningar mot ont i nacken är en nackstretch där du börjar med att vrida huvudet åt höger och lutar det nedåt det tills du nuddar med hakan mot höger axel. Håll positionen i 2 sekunder.

Vrid sedan huvudet åt vänster och luta ner det mot vänster axel, håll i 2 sekunder. Vrid sedan åt vänster igen, och sträck ut nacken så mycket som möjligt. Rulla sedan huvudet nedåt och mot höger axel, och håll i 2 sekunder. Upprepa 10 gånger.

Övning 2

I den andra av våra övningar mot ont i nacken stöder du hakan mot händerna samtidigt som du lutar huvudet nedåt mot golvet. Lyft sedan (långsamt) huvudet bakåt, med ett tryck mot händerna. Upprepa 10 till 20 gånger.

Övning 3

Nackstretch kan bota nacksmärtor

Den tredje övningen består av att du knäpper händerna och lägger dem mot baksidan av huvudet. Du använder endast lite muskelkraft i nacken när du står emot trycket från händerna. Luta sedan huvudet så mycket framåt du kan med hjälp av trycket från händerna. Upprepa 10 till 20 gånger.

Övning 4

Den fjärde övningen gör du genom att lägga din högra hand mot din högra tinning. Tryck med huvudet mot handen och luta ner huvudet åt höger och upprepa sedan samma sak åt vänster. Gör övningen 10 till 20 gånger åt varje håll för att stretcha nacken.

Övning 5

Gör enkla stretchövningar för att lätta på dina nacksmärtor

Den femte av våra övningar mot ont i nacken är riktigt lätt. Placera din vänstra hand på huvudet och dra det neråt mot vänster så långt du kan. Håll i 20 till 30 sekunder och upprepa sedan mot höger. Upprepa 3 gånger. 

Övning 6

I den sjätte och sista av våra övningar mot ont i nacken går ut på att du masserar baksidan av huvudet i 3 till 5 minuter. Det löser upp spänningen och minskar smärtan i nackområdet.

Naturliga behandlingar för ont i nacken

Tänk på att också kombinera övningarna med några naturliga behandlingar som hjälper mot smärta:

1. Krossad is

Lägg krossad is i en plastpåse och lägg denna mot nacken. Har du en liten skada är is bra för att minska svullnad. När svullnaden har gått ner, lägg på en handduk som du blött i hett vatten och låt den ligga mot nacken i 10 minuter.

2. Apelsinskal

Något annat du kan göra hemma är att göra i ordning en infusion för ett nackbad med 3 apelsinskal, 4 salladsblad och 2 matskedar honung. Blanda ingredienserna i en halvliter vatten. Koka i 20 minuter och sedan är det klart.

Infusionen hjälper nacken att slappna av. Om orsaken till att du har ont i nacken är stress eller spänningar är det en perfekt lösning.

3. Nässelomslag

Nässlor är antiinflammatoriska

Nässlor har kraftiga antiinflammatoriska egenskaper som är perfekta för att behandla nacksmärta och huvudvärk. För att göra ett nässelomslag, häll i en matsked torkade nässelblad i 2,5 dl kokande vatten och låt koka i några minuter. Sila sedan.

Doppa en handduk i blandningen och lägg över området där du har ont. Du kommer känna att smärtan lättar inom några minuter.

4. Te på citrongräs

Citrongräs har också antiinflammatoriska egenskaper. En kopp te på citrongräs kan få dig att känna dig bättre.

Det är en enkel lösning om du behöver snabb smärtlindring. Om du jobbar på ett kontor eller spenderar långa stunder framför datorn, tveka inte att prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • J. Ylinen, H. Kautiainen, K. Wirén, A. Häkkinen. Streching exercises Vs. Manual therapy in treatment of Chronic Neck Pain: a randomized, controlled cross-over trial. (2007). ingentaconnect.com/contentone/mjl/sreh/2007/00000039/00000002/art00006?crawler=true
  • TM Kay, A. Gross, CH Goldsmith, JL Hoving, G. Brønfort. Exercises for mechanical neck disorders. (2005)cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004250.pub3/abstract
  • Spine-health. Morrison G. Neck Exercises for Neck Pain. (2017). spine-health.com/conditions/neck-pain/neck-exercises-neck-pain
  • The Chartered Society of Physiotherapy (CSP). Exercise advice: neck pain. (2017). csp.org.uk/public-patient/rehabilitation-exercises/neck-pain

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.