En kost som hjälper dig att lindra ledvärk
Lider du av ledvärk och vet inte vad du ska göra? Din läkare är den enda som är kvalificerad att berätta vilken behandling du bör följa. När du väl har fått råd kan du rådfråga din läkare huruvida du kan följa följande näringstips för din kost att lindra ledvärk.
Vikten av din kost för att lindra ledvärk
Om du är en av de många som lider av ledvärk, vet du hur svårt det är. Ibland måste vi ta till antiinflammatoriska läkemedel, en medicin som inte alltid ger oss de förväntade resultaten.
Ledvärk kan bero på flera faktorer, såsom slitage, artrit eller reumatism. Vissa är sjukdomar som vanligtvis är livslånga och som vi måste vänja oss vid.
Vi kan dock lindra deras förekomst och få en bättre livskvalitet genom bättre livsstilsvanor och rätt kost.
Mat kan vara viktigt för att lindra smärta. Det kan hjälpa oss att ge näring till ben, brosk och senor genom tillräckliga mineraler för att ytterligare stärka lederna.
Vi måste också påpeka att om du tillhör den lyckliga andelen av befolkningen som ännu inte lider av ledvärk, kan det ändå vara tillrådligt att du också följer de riktlinjer som vi berättar om nedan för att förhindra eller senarelägga uppkomsten.
En kost för att lindra ledvärk
Naturligtvis är mat en aspekt som bör du bör diskutera med en dietist. Gör aldrig ändringar i din kost utan överseende från en yrkeskunnig. Ta heller aldrig till dessa livsmedel som vi ska berätta om nedan som ett substitut för den behandling som läkaren ordinerat; i bästa fall kan de vara komplement för att lindra symtomen.
1. Undvik bearbetade livsmedel
Om du tänker efter en stund, hur många bearbetade livsmedel konsumerar du per vecka? Hit räknas också sötad läsk och också de juicer som vi ibland köper och som är väldigt ohälsosamma, främst på grund av deras sockerinnehåll.
Var mer selektiv med vad du äter, ta lite tid när du handlar och välj vad du ska lägga på tallriken.
Det är tillrådligt att minska konsumtionen av raffinerat mjöl, socker, salt och liknande komponenter som våra organ inte smälter bra och som är skadliga, vilka orsakar viktökning och ytterligare skadar våra leder.
2. Akta dig för livsmedel med hög syra
Bland de livsmedel som vi vanligtvis konsumerar dagligen och som är mer skadliga än hälsosamma är: mjölk. Mjölk är ett livsmedel av animaliskt ursprung med försurande effekt som ändrar pH i vårt blod.
Mjölk gör blodet surare och det leder i sin tur till ledvärk. En annan dryck med hög syra är kaffe. Undvik därför att konsumera det i överskott.
3. Se upp för överskott av animaliskt protein
Animaliskt protein höjer syranivån i vår kropp, på samma sätt som mjölk. Vi vet att proteiner är nödvändiga för människor, men grönsaker och vegetabiliska proteiner som baljväxter eller nötter kan också ge oss en adekvat balans. Enligt studier innehåller de endast ett fåtal färre essentiella aminosyror än animaliska proteiner.
Om du äter animaliskt protein, undvik rött kött, eller åtminstone minska konsumtionen av det, vilket rekommenderas av specialiserade medicinska källor. Håll dig till exempel till kyckling- eller kalkonbröst, som är nyttigare.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Alternativ för att ersätta animaliskt protein i din kost
4. Livsmedel som ökar tillgången på kollagen
Kollagen är viktigt för att förstärka och återställa brosk, vilket hjälper till att minska ledvärk. Ett sätt att få det är genom gelatin, som är rikt på kollagen och C-vitamin, vilket är viktigt för broskets hälsa.
Livsmedel som är rika på svavel ger detta element som fungerar som ett stöd och förstärkning av brosk. Se därför till att under vecka äta till exempel lite lök, purjolök, sparris och brysselkål.
5. Få tillräckligt med kalcium och magnesium
Detta är två viktiga element för att stärka ben och leder. Därför rekommenderar vi att du inte glömmer bort att äta ordentligt med baljväxter såsom linser eller kikärter.
Pumpafrön, chiafrön och linfrön är också idealiska, eftersom de är rika på magnesium, ett mineral som också finns i alla gröna bladgrönsaker som sallad, spenat, vattenkrasse och persilja. Torkad frukt och tång kan också förse oss med dessa mineraler.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 typer av träning som inte påverkar lederna
6. Lindra ledvärk med omega-3 i din kost
Det kan förvåna dig, eftersom omega-3 är en typ av fettsyra. Det är dock ett hälsosamt fett och kan enligt vetenskapliga bevis hjälpa oss att minska inflammation och ledvärk i kroppen.
Du kan hitta det i bland annat lax och makrill. Om du vill kan du även ta till kosttillskott, men rådfråga alltid din läkare först.
7. Avslutningsvis: Några grundläggande näringsnycklar
Först och främst, försök att framför allt upprätthålla en balans och inte överdriva. Nyckeln är att äta små mängder flera gånger om dagen, utan att hoppa över måltider. Att minska övervikt har också visat sig vara en effektiv lindring mot inflammation och ledvärk.
Kom ihåg att dricka mycket vatten och även äta frukt och grönsaker. Det är viktigt att du rengör din kropp och eliminerar ansamlade gifter.
Som vi nämner ovan så är ledvärk inte lätt att bota, men vi kan minska den. Bli inte avskräckt och försumma inte din känslomässiga hälsa. Se också till att alltid följa instruktionerna från din betrodda läkare till punkt och pricka.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
- Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
- Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
- Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006