Undvik dessa 7 livsmedel om du lider av gikt

Om du lider av gikt är det speciellt viktigt att du tänker på vad du äter. Undvik dessa 7 livsmedel för att dina symptom inte ska bli värre.
Undvik dessa 7 livsmedel om du lider av gikt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gikt är en av de mest smärtsamma formerna av artrit och orsakas av en ackumulering av mikroskopiska urinsyrakristaller i kroppen. Om du lider av gikt så vet du precis hur handikappande och jobbigt det kan vara.

Det tenderar även att påverka knän, handleder och andra delar av kroppen som har en tendens att samla på sig denna substans. Det påverkar ofta lederna, men har även negativa effekter på den mjuka vävnaden i kroppen och på njurarna. På natten känner man ofta intensiv smärta och stortån kan bli röd.

Man uppskattar att 20% av alla patienter med gikt utvecklar problem med njurarna och njursten. Eftersom detta tillstånd ofta leder till en inflammatoriska reaktion, uppstår vanligtvis ihållande smärta, rörelsesvårigheter och nedbrytningen av de drabbade områdena.

Specialister har inte slagit fast den exakta orsaken, men åkomman har kopplats till:

Dåliga kostvanor och att vara överviktig kan också orsaka gikt.

Därför är det viktigt att man är medveten om de livsmedel som kan förvärra symptomen så att man undviker dem så mycket som möjligt.

Rött kött kan förvärra gikt

Undvik rött kött

Att äta för mycket rött kött höjer inte bara risken för gikt, utan orsakar även många komplikationer för patienter som redan har det. Anledningen är att det innehåller mycket puriner, samt komponenter som ökar kolesterolnivåerna och risken för övervikt.

Att inta rött kött kan leda till problem i de inflammatoriska processerna i kroppen och öka retentionen av urinsyra och smärta.

Skaldjur

Skaldjur bör uteslutas från kosten hos dem som lider av gikt. Även om många komponenter i skaldjur är hälsosamma innehåller de också mycket puriner, en substans som bryts ned till urinsyra i kroppen.

Det innebär att skaldjur kan öka nivåerna av denna substans och förvärra inflammation och smärta.

Öl

Drick inte öl om du har gikt

Det går inte att förneka att många av ingredienserna i öl är nyttiga för kroppen, men de kan ge problem för patienter med gikt. De ökar mängden urinsyra i kroppen, och för att göra saken värre stör de även processer som tar bort urinsyra.

Beståndsdelarna påverkar även direkt de inflammatoriska processerna i lederna, vilket förvärrar stelhet och rörelsesvårigheter.

Undvik söta drycker om du lider av gikt

Läsk och söta drycker innehåller majssirap och fruktos, och dessutom konstgjorda sötningsmedel som ökar produktionen av urinsyra.  Att dricka dem dagligen ökar risken för utvecklingen av metaboliska problem och även inflammatoriska sjukdomar som artrit och gikt.

Faktum är att intaget av kolsyredrycker är länkat till en ökad tendens att lida av bensvårigheter i vuxenlivet.

Vit fisk

Hoppa över vit fisk

Vissa typer av fisk kan hjälpa till att kontrollera inflammation och smärta, men vit fisk är dåligt för patienter med ackumulerad urinsyra. Det innehåller mellan 50 till 150 mg puriner, vilket försvårar behandlingen av gikt.

Dessa fiskar inkluderar:

Svamp

Skuren champinjon

Goda, exotiska och med få kalorier. Svampar är en bra näringskälla som många tycker om att ha i olika recept. Men de som lider av gikt bör begränsa sitt intag av det. Anledningen är att svampar ökar koncentrationen av urinsyrakristaller i lederna.

Lever

Lever rekommenderas för dem som har anemi, vilket beror på en brist på järn. Men det är inte det bästa för dem som lider av gikt.

Som med andra animaliska livsmedel innehåller lever en hög koncentration av puriner, vilket är skadligt.

Att undvika de livsmedel vi har nämnt ovan är nyckeln till att minimera och överkomma dina symptom. Vi rekommenderar istället att du äter mat med antiinflammatoriska, smärtlindrande och avgiftande egenskaper som direkt bidrar till borttagandet av urinsyrakristaller.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
  • Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.