En brännande känsla i fötterna: Varför händer det?

En brännande känsla i fötterna är ett relativt vanligt tillstånd. Ibland åtföljs det av stickningar, domningar och även smärta i området.
En brännande känsla i fötterna: Varför händer det?

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

En brännande känsla i fötterna kan bero på många olika orsaker. I vissa fall är det bara olämpliga skor, men andra gånger är det förknippat med hälsoproblem som kan vara allvarliga.

Att känna av en brännande känsla i fötterna är ett relativt vanligt tillstånd. Ibland kommer det tillsammans med andra symptom som stickningar, domningar och även smärta i området. Det är dock ett symptom som du bör vara lite uppmärksam på. Det är inte alltid ett tecken på något allvarligt hälsoproblem, men du bör inte förbise det heller.

Anledningarna till varför man kan uppleva denna känsla är olika. I många fall beror det på problem i fötternas nerver. Du bör dock inte utesluta andra bakomliggande orsaker. Det är hur som helst inte normalt att känna av en brännande känsla i fötterna.

Om du känner av denna typ av känsla i fötterna, tala med din läkare. Den första rekommendationen kan vara ett enkelt byte av skor i milda fall, eller så kommer läkaren att begära undersökningar av nervsystemet eller cirkulationssystemet om man misstänker mer allvarliga störningar.

En brännande känsla i fötterna

De som känner en brännande känsla i fötterna upplever i allmänhet denna känsla i fotsulan, men det kan också kännas på ovansidan av foten och även på anklarna. Ibland når den brännande känslan så långt som upp på benen.

Oftast förekommer det också en stickande känsla, eller så känns det som ett nålstick i samma område där man upplever värmen. Känslan blir så outhärdlig att man känner ett behov av att placera fötterna på en kall yta.

I vissa fall är denna känsla sporadisk och övergående, men vissa upplever detta frekvent. Det senare scenariot är ett symptom på det som man kallar Grierson-Gopalans syndrom. En av de karakteristiska egenskaperna är att obehaget är mycket värre på natten och blir mildare under dagen.

Kvinna tar till fots på grund av en brännande känsla i fötterna
De som känner en brännande känsla i fötterna upplever i allmänhet denna känsla på fotsulan, men det kan också kännas på ovansidan av foten och upp mot anklarna.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Svidande fötter? Vi har tips och kurer som hjälper dig

De främsta orsakerna till en brännande känsla i fötterna

De vanligaste orsakerna till brännande känsla i fötterna är följande:

 • Perifer neuropati: Detta är ett tillstånd där det finns skadade nervfibrer, vilket gör att mer intensiv aktivitet orsakar värme och smärta. Detta åtföljs oftast av domningar och en stickande känsla.
 • Cirkulationsproblem: Den brännande känslan i fötterna uppstår när produktionen av röda blodkroppar ökar. Detta gör att blodet tjocknar, vilket genererar värme, särskilt när du går och lägger dig.
 • Hudproblem: Ibland kommer den brännande känslan inte inifrån kroppen utan härrör från ett hudproblem som t.ex. dermatit, svamp eller allergier. Detta kommer inte sällan med blåsor, sår, utslag eller andra hudmanifestationer.
 • Brist på vitamin B: Läkare tror att brist på vitamin B12, B3, B1 och B6 är en av de vanligaste orsakerna till den brännande känslan i fötterna på grund av den förändring i ämnesomsättningen som den orsakar.

Alla dessa orsaker kan vara primära eller sekundära. Med andra ord, de kan vara den direkta orsaken till problemet, eller så kan de vara resultatet av en underliggande sjukdom. Vi kan till exempel nämna att diabetes ofta ligger bakom perifer neuropati.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Symptom, orsaker och rekommendationer för kliande hud

Spegel används för att analysera en brännande känsla i fötterna
Det viktigt att konsultera en läkare för att ta reda på orsaken till detta irriterande symptom.

Flera anledningar

Det finns även andra orsaker till varför denna brännande känsla uppstår i detta område av kroppen, även om de är mindre vanliga än de som nämns ovan. Några av dem är följande:

 • Hormonella förändringar: Dagarna före och under menstruationen kan kvinnor uppleva en temperaturhöjning i fötterna.
 • Neurologiska problem: Sjukdomar i ryggraden eller ryggmärgen kan orsaka en brännande känsla i fötterna. Det åtföljs vanligtvis av smärta i huden.
 • Plantar fasciit: Fasciit är en inflammation i fascia, som är en vävnad som sträcker sig från hälen till tårna, på fotsulan. Detta tillstånd orsakar sveda och obehag när du går eller springer.
 • Infektioner: Invasiva mikroorganismer som orsakar inflammation i de perifera nerverna, orsakar smärta, stickningar och värme i området. Detta inträffar i fall av herpes zoster, mononukleos och Guillain-Barrés syndrom.
 • Tarsaltunnelsyndrom: Detta inträffar när tibialisnerven blir komprimerad i tarsaltunnelområdet på fotsulan.
 • Gitelmans syndrom: Detta beror på en låg nivå av magnesium och kalium.

Olika orsaker till en brännande känsla i fötterna kräver medicinsk konsultation

Som du kan se kan många orsaker ge upphov till denna brännande känsla. Därför är det viktigt att konsultera en läkare för att undersöka orsaken till detta irriterande symptom.

Läkaren kan begära nödvändiga ytterligare undersökningar och initiera en lämplig behandling. Om orsaken är mindre allvarlig kan det räcka med en liten förändring i dina vanor för att lösa problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ibarra, C. T., Rocha, J. D. J., Hernández, R., Nieves, R. E., & Leyva, R. (2012). Prevalencia de neuropatía periférica en diabéticos tipo 2 en el primer nivel de atención. Revista médica de Chile, 140(9), 1126-1131.
 • Arasanz, M. B., Armant, F. B., Buil, A. A., & Muñoz, G. T. (2009). Vitamina B12 y dieta vegetariana. SEMERGEN-Medicina de Familia, 35(8), 412-414.
 • Batista Moliner, R., & Serrano Verdura, C. (1997). Atención al paciente con neuropatía epidémica: Consideraciones sobre el diagnóstico y el seguimiento. Revista Cubana de Medicina General Integral, 13(3), 238-248.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.