Vad står egentligen på en näringsdeklaration?

Om du kan lära dig att läsa på näringsdeklaration så kommer du kunna välja nyttigare livsmedel som innehåller ingredienser som ger näring till kroppen.
Vad står egentligen på en näringsdeklaration?
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det är väldigt viktigt att kunna förstå vad som står på en näringsdeklaration, men varför?

Vår kost har förändrats drastiskt på senare tid, och inte alltid för det bättre. Detta på grund av det faktum att mycket mat är berikad med mättade fetter och raffinerat socker, vilket leder till hälsoproblem.

Den avsevärda och oroväckande ökningen av kroniska sjukdomar som diabetes, fetma och dyslipidemi (alldeles för höga kolesterol- eller fettnivåer i blodet) i utvecklingsländer har orsakar ett globalt alarm.

Detta har fått många internationella organ, som WHO och FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), att mana regeringar att ta till åtgärder för att förbättra kunskaperna om näringslära i befolkningen.

Det är här förmågan att tyda en näringsdeklaration är ett vitalt verktyg eftersom det hjälper konsumenter att välja de nyttigaste livsmedlen.

Vad är en näringsdeklaration?

Näringsdeklaration är den ruta som sitter på förpackningar och deklarerar näringsvärdet. Målet med den är att man ska kunna ta informerade beslut.

Bra näringsintag kommer vara väldigt fördelaktigt för hälsan, och hjälper dig att förebygga samt kontrollera symptomen på tillstånd som högt blodtryck, osteoporos, hjärtproblem, cancer, typ 2-diabetes och fetma.

Av dessa anledningar bör du spendera några sekunder med att läsa näringsdeklaration , och på så sätt välja de nyttigaste alternativen.

Varför är en näringsdeklaration så viktig?

Par läser en näringsdeklaration

Det huvudsakliga syftet med dem är att informera konsumenten om de näringsmässiga egenskaperna hos livsmedel. Att läsa dem kan ha följande fördelar:

 • Informerar kunden om ingredienserna på ett tydligt sätt. Kunden kan därför ta beslut baserat på sin egen kost och sina egna behov.
 • Tillhandahåller ett effektivt sätt att visa näringsvärdet direkt på förpackningen.
 • Visar användbar information om du lider av allergier eller intoleranser mot specifika ingredienser. På så sätt kan du undvika komplikationer och negativa reaktioner.
 • Hjälper till att implementera solida näringsprinciper för allmänheten.
 • Främjar bättre livsmedelsproduktion. Eftersom tillverkarna måste redogöra vad som finns i produkterna och kunderna kan se ingredienserna, är chansen högre att de väljer mer högkvalitativa ingredienser.

Hur man läser en näringsdeklaration

Det är viktigt att lära sig att läsa näringsdeklarationen. Denna information kommer hjälpa dig att ta rätt matbeslut för din hälsa.

1. Näringsvärde per…

Matpyramiden

Mängden av livsmedlet som det angivna näringsvärdet kan skilja sig något, men vanligtvis är det per 100 g eller 100 ml.

 • Denna siffra indikerar portionen som näringsinformationen baseras på.
 • Äter du det dubbla som angivs så kommer du alltså få i dig dubbla mängden av de olika ämnena. Detta kan vara bra eller dåligt, beroende på vad det är för mat.

Det är därför det är viktigt att du känner till vilken mängd som informationen baseras på. Endast då kan du räkna ut hur många kalorier och näringsämnen du får i dig.

2. Hitta antalet kalorier

Kalorierna kan anges som “energivärde”, “energiinnehåll” eller “total energi” på näringsdeklarationen. Oavsett vad det kallas så är kalorierna den mängd energi som livsmedlet ger oss.

 • Det kan listas som kilokalorier (kcal) och i kilojoules (kJ), vilket är vad kalorier ofta kallas.

Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig från person till person, men ligger vanligtvis runt 2200 kcal för kvinnor och 2700 för män. Detta skiljer sig givetvis beroende på hur aktiv man är.

Det är därför bra att tala med en specialist för att slå fast vilken mängd kalorier som funkar bäst för just dig.

3. Lär dig att använda “rekommenderat dagligt intag”

Kvinna i matbutik

Denna data baseras på den mängd av ett näringsämne som vi behöver dagligen. Procentsatsen uppger hur stor del av detta behov som en portion av livsmedlet kommer tillföra. Det hjälper dig att bibehålla en hälsosam kost.

Denna del av deklarationen är bra för att hjälpa dig välja livsmedel som är rika i de näringsämnen som du bör konsumera mer av. Den hjälper dig även att undvika livsmedel du inte behöver.

Några av näringsämnena du bör konsumera dagligen i tillräckliga mängder är: kalcium, fibrer, vitamin A och C, såväl som kalium, men det är inte lika kritiskt.

Å andra sidan föreslår man att man minskar intaget av mättade fetter och transfetter, kolesterol samt natrium. Du bör dock komma ihåg att varje kropp har annorlunda behov.

En nutritionist kan hjälpa dig att ta reda på dina exakta näringsbehov såväl som vilka livsmedel du bör äta och hur mycket.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.
 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.