Egenskaper hos och användning av kalciumkaseinat

Kalciumkaseinat är en mångsidig förening som kommer från mjölkprotein. I dagens artikel ska vi diskutera egenskaper hos och användning av kalciumkaseinat.
Egenskaper hos och användning av kalciumkaseinat
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du någonsin hört talas om kalciumkaseinat? Det är ett ämne som kommer från mjölkprotein från bland annat komjölk. Vill du veta mer om egenskaper och användning av kalciumkaseinat? Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta.

Kalciumkaseinat är en förening med kasein med högt biologiskt näringsvärde. I detta avseende har det blivit mycket populärt som ett kosttillskott inom idrottsvärlden, särskilt bland dem som försöker stimulera muskelsyntes.

Vad är egentligen kalciumkaseinat?

Som vi nämner ovan är denna produkt tillverkad av extraherat mjölkprotein. Slutresultatet är ett salt.

kalciumkaseinat

Denna process utförs vanligtvis genom att man tillsätter specialiserade enzymer eller sura ämnen, som vinäger och citronsaft. Detta eftersom dessa kan sänka pH-värdet hos mejeriprodukter vilket gör att kaseinet börjar koagulera.

I fallet med just kalciumkaseinat kommer det från att man behandlar kasein med kalciumhydroxid.

Egenskaperna hos kalciumkaseinat

Detta ämne innehåller cirka 90% av sin vikt i protein, och har dessutom alla för människor essentiella aminosyror. Det höga biologiska värdet beror faktiskt på detta, och det bidrar också till dess goda näringsegenskaper.

Dessutom innehåller den en betydande mängd kalcium och innehåller mindre än 1% fett. Det innehåller också fosfor och svavel i begränsade mängder. Inte bara det, utan det innehåller i princip ingen laktos.

I allmänhet är kaseinater värmebeständiga ämnen – i mycket högre grad än de flesta proteiner. Dessutom kan de enkelt interagera med vatten och fett, och det är just därför de är kraftfulla emulgeringsmedel.

Som du kan se är dessa egenskaper det som gör dessa salter mycket mångsidiga som tillsatser i olika ätbara produkter inom livsmedelsindustrin.

Du får inte missa den här artikeln: 7 viktiga kosttillskott veganer bör ta

Användning av kalciumkaseinat

Den mest kända användningen av denna förening är som ett kosttillskott för dem som utövar någon sport. Detta beror på att kasein, ett protein, har en antikatabol effekt. Detta innebär att det förhindrar muskelnedbrytning.

användning av kalciumkaseinat: person mäter upp pulver

Kroppen absorberar detta ämne långsamt efter intag och aktiverar metabolismen av aminosyror när den smälter det – tillsammans med en aktivering av proteinsyntesen. Detta är egenskaper som gör att du känner dig mätt efter att ha ätit det.

Olika studier har visat att bidraget från serumproteiner och kaseinater är användbart för att uppnå en känsla av mättnad hos överviktiga människor. Det är också bra för att tillgodose proteinbehovet hos patienter på sjukhus som behöver mer av detta näringsämne.

Eftersom det är ett kosttillskott finns det också en användning av kalciumkaseinat för personer som tränar styrketräning, intensiv träning eller som försöker öka sin muskeldefinition. Det rekommenderas i allmänhet att du tar det före sänggåendet eller efter träning.

Det är dock inte tillrådligt att ta kalciumkaseinat utan att först konsultera en läkare eller nutritionist. Detta eftersom att man också måste ta hänsyn till personens kost i helhet. Observera att du inte kommer att uppleva någon av de nämnda effekterna endast med genom användning av kalciumkaseinat, speciellt om du inte får den mängd protein som rekommenderas för dig.

Användning av kalciumkaseinat inom livsmedelsindustrin

Kaseinater används i livsmedel, samt i andra tillsatser och konserveringsmedel. Detta salt kan förlänga hållbarheten för olika produkter, samt ge dem högre näringsvärde och ändra deras konsistens. På grund av detta är några av de produkter som man kan hitta dem i följande:

 • Glass
 • Kex
 • Bröd
 • Pulversoppor
 • Gräddersättning
 • Flingor
 • Bakverk och kakor
användning av kalciumkaseinat i glass

Kalciumintag

Eftersom detta salt huvudsakligen består av kalcium och har en minimal mängd laktos, kan personer som är laktosintoleranta få i sig kalcium genom denna produkt. De kan faktiskt smälta det utan problem. Detta är en fördel eftersom det förhindrar avmineralisering och hjälper till att stärka ben och tänder.

Kontraindikationer

Flera studier tyder på att kasein har en betydande inflammatorisk verkan, vilket innebär att vissa människor kan vara allergiska mot det och dess derivat.

Kaseinallergi

Mer specifikt identifierar immunförsvaret hos allergiker detta protein som en främmande förening och släpper därför ut histamin för att neutralisera det. Följaktligen leder det till reaktioner som diarré, klåda i halsen, täppt näsa och svidande ögon.

Veganer och användning av kalciumkaseinat

Detta ämne kommer från komjölk, så det är inte lämpligt för personer som äter en vegansk eller växtbaserad kost eller som inte äter mejeriprodukter av andra skäl. Tillhör du denna grupp är det därför viktigt att du läser på innehållsförteckningen för att säkerställa att produkterna du äter, såsom gräddersättning, pulversoppor och kex, inte innehåller kalciumkaseinat.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Två veganska burgare du måste prova

Till sist…

Detta salt är populärt som tillsats i flera av de produkter du kan komma i kontakt med dagligen. Dessutom är det ett populärt kosttillskott inom träningsvärlden. Du kan göra det till en del av din kost om du vill öka din muskelmassa.

Kom ihåg att du bör konsultera en professionell dietist eller läkare för att se till att det inte finns några kontraindikationer för just dig, innan du gör det till en del av din dagliga kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
 • Armendariz-Anguiano, A. L., Jiménez-Cruz, A., Bacardí-Gascón, M., & Pérez-Morales, M. E. (2010). Efectividad del uso de suplementos de proteína en entrenamientos de fuerza: Revisión sistemática. Archivos Latinoamericanos de Nutrición60(2).
 • Reyna, N., Moreno-Rojas, R., Mendoza, L., Parra, K., Linares, S., Reyna, E., & Camara-Martos, F. (2016). Using whey proteins and caseins as dietetic supplements in regulation of satiating effect of overweight women. NUTRICION HOSPITALARIA33(1), 47-53.
 • Caseinato de calcio: estructura, propiedades, obtención y usos. Disponible en: Lifeder.com

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.