Eden Hazards lårskada: en analys av orsakerna

Eden Hazard, en världsberömd fotbollsspelare, har fått en ny skada på höger psoas. I dagens artikel analyserar vi hur det gick till.
Eden Hazards lårskada: en analys av orsakerna

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2022

Eden Hazard, en välkänd fotbollsspelare, figurerade än en gång i nyheterna under 2021 på grund av en skada på höger psoas. Denna kraftfulla, stora muskel har satt honom ur spel än en gång. Man kunde nyligen läsa om honom i nyheterna på grund av hans återkommande problem relaterade till träning och matchspel. Nedan berättar vi mer om Eden Hazards lårskada i höger psoasmuskeln.

Den nya skadan sades inte vara direkt relaterad till några tidigare skador, men idrottarens sjukdomshistoria berättar en annan historia. Sedan han blev en del av det spanska laget har han samlat på sig nio skador som har gjort att han inte har kunnat spela lika mycket. Med andra ord är det här är den tionde skadan.

Låt oss ta en titt på de tidigare muskel- och ledskadorna. Vad betyder de nu i och med Eden Hazards lårskada? Vilka är de anatomiska konsekvenserna av denna muskelskada?

Eden Hazards lårskada inträffade som ett resultat av andra problem

Eden Hazards senaste skada var en muskelförslitning eller bristning i hans vänstra m. rectus femoris. Detta är en av delarna som utgör lårmuskeln (quadriceps), på framsidan av låret. Dessa är kraftfulla och organiserade muskelfibrer i utrymmet mellan höfter och knän som gör att en person kan springa och spela till exempel fotboll.

En förslitning i vänster främre m. rectus femoris ser inte likadan ut hos alla människor. Idrottare löper större risk på grund av överansträngning under träning och ansträngande säsonger med matcher och tävlingar. I kliniska termer finns det fyra grader av svårighetsgrad av muskelförslitningar och bristningar:

 • Första graden. Högst 5% av muskeln i fråga påverkas här, och ibland är det till och med omöjligt att lokalisera det skadade området med en ultraljudsskanning.
 • Andra graden. Fibrerna särar på sig med upp till 4 cm.
 • Tredje graden. Bristningen är större än 4 cm och det finns skador på aponeurosen, det fibrösa skiktet som omger muskelvävnaden. Det är vanligtvis ett hematom, en blodansamling som tar upp plats och ger upphov till tryck och smärta.
 • Fjärde graden. Detta är den allvarligaste formen av alla, och innebär att muskeln är helt avsliten över hela sin bredd. Dessutom tenderar hematom att vara av betydande storlek. Det är handikappande och kräver operation.

Vi känner inte till omfattningen den skada i lårmuskeln som Eden Hazard hade sedan tidigare. Den nya skadan har han dock ådragit sig trots att han har uppfyllt de angivna vilo- och rehabiliteringsteknikerna. Den här gången är det psoasmuskeln som det gäller.

man med psoas skada
Låret har flera muskler, inklusive quadriceps, där Eden Hazard har en tidigare skada.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 7 lösningar att göra hemma för att minska muskelspasmer

Vad är psoasmuskeln? Var sitter den?

Psoas är i själva verket en del av en större sammansatt muskel som heter iliopsoas. Denna fibermassa sträcker sig mellan diafragman och ryggraden över till bäckenet och lårbenet och gör att vi kan böja höften.

Vi kan med detta säga att det är bäst att beskriva varje avsnitt av dessa muskler för sig själv, samtidigt som vi kommer ihåg att det var just psoasmuskeln där Hazard ådrig sig sin skada:

 • Musculus iliacus fäster vid höftens iliacaspets, vidrör korsbenet, fyller en del av den inre fossa iliaca och bildar iliolumbarligamentet. Den lämnar sedan bäckenet under inguinalbandet och når lårbenet.
 • Vidare har M. psoas major och M. psoas minor sitt ursprung i den sista bröstkotan och ländryggen, fäster vid ryggraden och sjunker sedan ner till fossa iliaca, där den ansluter sig till den del som vi beskriver ovan.

Det är logiskt att överväga interaktionen som iliopsoas har med olika andra strukturer i kroppen när man analyserar storleken. Den har en förbindelse med bukorganen och med en serie nerver och plexus som överför sensorisk information.

Denna koppling med centrala nervsystemet har lett till hypoteser inom traditionell medicin om dessa musklers betydelse för meditation och energiflöden i kroppen. Teorierna handlar om att vi kan stimulera en kanalisering av energi mellan bukorganen, njursystemet och vår vitala balans. Dessa anekdotiska funktioner är baserade på muskelns viktiga position i kroppen.

Strängt taget är dock psoas funktion att:

 • Aktiveras när vi går. Den hjälper oss att gå upprätt på två ben, till skillnad från andra djur.
 • Stödja de normala krökningarna i ryggraden, särskilt den som går framåt i nedre delen av ryggen
 • Stabilisera korsbenet så att det inte tappar sin centrala axel

Kan Eden Hazards tidigare skador vara relaterade till hans senaste skada?

Vi kan också utgå från att Eden Hazards lårskada i höger psoasmuskeln beror på överanvändning. Eftersom sannolikeheten för muskeltrötthet eller upprepade mikroskador övervägdes under hans senaste avslitning, skulle det inte vara förvånande att denna nya skada beror på samma orsaker.

Skadan inträffade i alla fall på de kontralaterala sidorna. Skadan på lårmuskeln inträffade på vänster ben och psoasskadan på höger. Men detta innebär inte att det inte finns en koppling. Kroppen tenderar nämligen att kompensera med större ansträngning och belastning av den friska sidan när det finns ett problem på den andra sidan.

En hypotes är att Hazard kan ha skadat underbenet på den ena sidan och därför kan ha överbelastat den andra sidan för att kompensera under träning och fysisk rehabilitering. Extra muskelkontraktioner och överdriven ansträngning leder definitivt till en ökad risk.

Naturligtvis kan vi bara spekulera om det här. Det enda som är klart är att Eden Hazards skada i höger psoas betyder att han inte kan spela fotboll. Återigen är vila den föredragna behandlingen, tillsammans med antiinflammatoriska läkemedel och en rehabiliteringsprocess med kinesiologi och sjukgymnastik.

läkare undersöker ben
Vila och professionell rehabilitering är hörnstenarna för återhämtning hos patienter med denna sorts skador.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Lär dig att behandla muskelsträckningar

Kan man förebygga en skada som den som Eden Hazard fick?

Man kan förhindra överbelastning av psoas, som den som Eden Hazard eventuellt har, genom korrekt träning och korrekt utförande av rörelser och övningar. Man kan även göra det genom att reglera antalet övningar och låta muskelfibrerna vila mellan övningarna.

Ibland finns det tidiga tecken som varnar för det som kommer. Det kan finnas en vag smärta i låret eller nedre delen av ryggen, samt extrem trötthet i de nedre extremiteterna hos idrottare som inte brukar bli trötta i vanliga fall.

I fall när det förekommer en varning av detta slag rekommenderar läkare följande:

 • Minska intensiteten på övningarna.
 • Gör specifika stretchövningar för denna muskel oftare än vanligt.
 • Massera ländryggen och buken, uppifrån och ner, mot ljumsken.

Det finns tillfällen när förebyggande är nästan omöjligt, och det finns inget annat att göra än att vila och låta specialiserade proffs göra sitt jobb för att hjälpa dig att bli frisk igen. Dessa skador går att komma tillbaka ifrån, men det kräver tålamod.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Tudela Navarro, Antonio. “Como evitar lesiones en deportes repetitivos de alta competición y nuevas técnicas de entrenamiento repetitivo.” (2016).
 • Cabrera Vasquez, Judith Polonia. “Enfoque fisioterapéutico en el desgarro del músculo-esquelético.” (2018).
 • Staugaard-Jones, Jo Ann. El psoas: Músculo vital (Color). Paidotribo, 2019.
 • Díaz, Fernando Jiménez. “Lesiones musculares en el deporte.(Muscular injuries in sport).” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte. doi: 10.5232/ricyde 2.3 (2006): 55-67.
 • Rubio, Camilo Llorca, et al. “Espasmo del Psoas Iliaco, lesión adaptativa más frecuente en el atleta de alto rendimiento.” Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física 12.2 (2020).
 • Narváez Chicaiza, Joselyn Vanesa. Estudio y análisis de la influencia del psoas en las lumbalgias mecánicas. BS thesis. Quito: UCE, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.