Behandling av skador på mjuk vävnad

Mjuk vävnad inkluderar senor, ligament och muskler. De akuta skador de främst drabbas av är stukningar och blåmärken. Men man kan även drabbas av tendinit eller bursit. Upptäck hur man kan behandla skador på mjuk vävnad här!
Behandling av skador på mjuk vävnad

Senaste uppdateringen: 24 november, 2020

Skador på mjuk vävnad inträffar i de mjuka delarna av det muskuloskeletala systemet. Detta system består av senor, ligament och muskler.

Muskler består av en sammansättning av fibrer som kan ändra storlek tack vare sin elasticitet.

Senor är å andra sidan de delar av musklerna som förenar muskeln med benet. De kan överföra energi till benet för att orsaka rörelser.

Vidare är ligament liknande senor i sin struktur. Deras jobb är dock att binda och stabilisera komponenterna som utgör leden. Skador på mjuk vävnad klassificeras i två kategorier: akut och överansträngning.

Akuta skador på mjuk vävnad

Ett kylande omslag

Dessa typer av skador orsakas av plötsligt trauma, så som ett fall eller slag. Stukningar, bristningar och blåmärken tillhör denna kategori.

Stukning

En stukning är ett ligament som sträckts ut och/eller gått sönder. Den kroppsdel som löper högst risk att drabbas av stukningar är fotleden, knäna och handlederna. De klassificeras enligt sin allvarlighetsgrad:

  • Grad 1, eller lindrig: en mindre utsträckning inträffar såväl som lätt skada på ligamentfibrerna.
  • Grad 2, eller måttlig: en inkomplett slitning av ligamentet.
  • Grad 3, eller allvarlig: Total ligamentslitning som orsakar instabilitet.

Även om allvarligheten varierar så är smärta, blåmärken, svullnad och inflammation gemensamma för alla tre.

Bristning

En bristning är en skada på mjuk vävnad som ofta orsakas av överanvändning, uttänjning eller extrem ansträngning. Bristningar kan inkludera en enkel utsträckning till en komplett bristning i muskel och sena.

Dessa är de viktiga symptomen på en bristning:

  • Muskelspasmer
  • Kramper
  • Muskelsvaghet
  • Inflammation

Blåmärke

En kontusion, eller ett blåmärke, är resultatet av ett externt slag eller liknande. På grund av att blodkärl gått sönder sker en färgskiftning. Det kan även begränsa ens rörelseförmåga.

Behandling av skador på mjuk vävnad

Behandlingen varierar beroende på typen och allvarlighetsgraden. När akuta skador på mjuk vävnad inträffar bör den inledande behandlingen inkludera: vila, is, tryck och upphöjning.

Att ta en paus från aktiviteten som ledde till skadan är viktigt såväl som att applicera is eller ett kallt omslag i 20 minuter flera gånger om dagen.

För att motverka inflammation rekommenderar experter att man bär ett elastiskt kompressionsbandage och höjer upp den skadade lemmen över hjärtats nivå.

Behandlingen av lindriga stukningar följer samma procedur, men måttliga stukningar kräver att lemmen hålls orörlig under en period medan allvarliga fall kan kräva kirurgi för att reparera skadan.

När det kommer till bristningar rekommenderar experter också att man vilar och applicerar is samt tryck innan man höjer upp skadan. Följ detta protokoll tillsammans med enkla övningar för att lindra smärtan.

De flesta lindriga bristningar svarar väl på detta protokoll.

Överansträngningsskador på mjuk vävnad

Tendinit i musklerna

Dessa skador uppstår gradvis över tid. De visar sig hos personer som ägnar sig åt en fysisk aktivitet så ofta att kroppen inte får tillräckligt med tid för att läka. Tendinit och bursit är de vanligaste skadorna i denna kategori.

Tendinit

Denna skada orsakar inflammation eller irritation i senan. Vanligtvis uppstår tendinit efter en serie upprepade ansträngningar som påverkar senan.

Typiska symptom på tendinit är svullnad och smärta som blir värre vid aktivitet.

Denna artikel kanske intresserar dig: 5 övningar som kan förebygga tendinit

Bursorna är små geléaktiga säckar som finns runt axlarna, armbågarna, höfterna, knäna och fotlederna. De innehåller en liten mängd vätska och hittas mellan benen och den mjuka vävnaden.

Där agerar de som kuddar för att minska friktionen. Bursit är inflammation av bursorna. Detta tillstånd uppstår som ett resultat av små, upprepade ansträngningar.

Behandlingar av överansträngningsskador

Experter rekommenderar vila, antiinflammatoriska läkemedel och övningar för att förbättra flexibilitet för att behandla tendinit.

Om svullnaden inte lägger sig kan den orsaka skada på senan, vilket kan kräva kirurgiska ingrepp.

Du kan lindra bursit genom att ändra dina aktiviteter. Du kan behöva ta antiinflammatoriska läkemedel. Om du inte blir bättre kan det vara nödvändigt att dränera vätska från bursan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Saavedra Lozano, J., Santos Sebastián, M., González, F., Hernández Sampelayo Matos, T., & Navarro Gómez, M. . (2011). Infecciones bacterianas de la piel y tejidos blandos. In Protocolos de la AEP: Protocolos de Infectología.

  • C.L Rodrígues Pérez, D.J. Fernández Gutiérrez, J.A. Ruiz Caballero, J.F. Jiménez Díaz, M. E. B. O. (2005). Tratamiento del esguince de tobillo. XIX JORNADAS CANARIAS DE TRAUMATOLOGIA Y CIRUGIA ORTOPEDICA. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(04)73454-4

  • Parker, R. H. (2015). Bursitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.079


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.