Det kinesiska apelsinträdet kumquat: Ett idealiskt träd för att dekorera ditt hem

Att ställa in fruktträd, med goda dofter eller vackra blommor, blir ett vackert inslag till dina rum hemma. Det kinesiska apelsinträdet utmärker sig för sin hållbarhet och att det är enkelt att sköta.
Det kinesiska apelsinträdet kumquat: Ett idealiskt träd för att dekorera ditt hem

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2023

Om du letar efter en fantastisk dekorativ växt med en trädliknande formation, en fräsch doft och ätbara frukter, är det kinesiska apelsinträdet eller kumquat en idealisk kandidat. Detta är en art som passar bra inomhus. Den kan också växa utomhus, men det beror på klimatförhållandena i området. Den skötsel som växten kräver är enkel, dock bör du vara uppmärksam på vissa detaljer.

Om du sköter den på rätt sätt kan du få ett blommande, aromatiskt och fruktigt exemplar året runt. De små frukterna av det kinesiska apelsinträdet passar dessutom i flera olika gastronomiska recept på grund av deras mineralsalter, eteriska oljor och vitaminerna C och E. I den här artikeln får du lära dig hur du tar hand om detta lilla och eleganta träd som är perfekt som ett dekorativt inslag i ditt hem.

Vilka egenskaper har det kinesiska apelsinträdet?

Namnet kinesiskt apelsinträd är egentligen faktiskt ett smeknamn – ett av många för Fortunella-växten. Det är också känt som “dvärgapelsinträd”, “kumquat”, “calamondin”, eller “naranjito de San José” på spanska. Detta är en art hemmahörande i Kina som fördes till Europa av botanikern Robert Fortune på 1800-talet.

För närvarande odlas den i många länder på denna kontinent, tillsammans med flera amerikanska nationer, som Mexiko, USA, Brasilien, Paraguay och Argentina. I de senare områdena förväxlas den ofta med quinoto på grund av likheten mellan deras frukter. Den har en robust stam som ger en stadig vertikal tillväxt utan behov av tillbehör för att hålla den uppe.

Växten har tätt sittande små, mörkgröna blad. Den får också vita blommor med en mycket behaglig arom. När det gäller frukterna är de kända som kumquats och är cirka 5 centimeter stora. De tillhör hesperidiumformatet – det vill säga en köttig frukt med citrussmak. Frukten är alltså ätbar, men är ganska sur.

Kinesiska apelsinträdsorter

kumquat träd
Det finns olika sorter av kinesiska apelsinträd, men alla ser bra ut som heminredning.

De olika sorterna av denna art är lämpliga för plantering i krukor, som styr deras tillväxt efter storlek. På så sätt är det ett idealiskt val som dekorativt element inomhus tack vare dess estetik och dess stora motståndskraft.

Om den odlas i trädgårdar eller utomhus, kan den nå en höjd på upp till 5 meter. Fortunella har några underarter med utmärkelser, inklusive följande:

  • Margarita: Detta är kanske det mest använda exemplaret. Den har en oval frukt som får en ljust orange färg.
  • Japonica: Frukterna har en intensivt gul färg. Den är särskilt känd för sitt lummiga lövverk.
  • Obovata: Denna variant har frukter med sötare skal.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Lär dig hur du kan skapa och sköta bonsaiträd

Rätt skötsel av det kinesiska apelsinträdet

Att ha dessa exemplar hemma är möjligt både inomhus och i trädgårdar, på balkonger och terrasser. Detta beror på att det kinesiska apelsinträdet har stor motståndskraft mot väderförhållanden, även om det föredrar tempererade klimat och inte tolererar frost.

Det har dock större motståndskraft jämfört med andra fruktträd, eftersom det tål temperaturer på ner till 0-10 °C. För att det ska bära frukt under en bra del av året är det viktigt att det får stå i en sval miljö och i ett fuktigt underlag. Dessutom är det nödvändigt att följa skötselråden för att optimera dess tillstånd.

Temperatur

Även om denna växt motstår olika klimatförhållanden och kan stödja temperaturer under noll, producerar den inte frukt när frosten faller. Därför är det ideala klimatet för det kinesiska apelsinträdet mellan 15 och 20 °C. När värmen är mer intensiv, är det lämpligt att undvika att den kommer i kontakt med direkt solljus. Du kan flytta krukan så att den står på en skuggig plats utomhus.

Vattna din kumquat

Denna växt behöver ofta vattnas, särskilt på sommaren. Under den varma årstiden är det lämpligt att vattna lite grann varje dag eller varannan dag. Frekvensen bör dock minskas till veckovis på vintern.

En annan viktig aspekt är bra dränering i krukan för att undvika pölar som påverkar växtens utveckling. För att kontrollera behovet av vatten, känn efter om jorden är torr.

Gödsling

En annan viktig detalj för att garantera optimal utveckling av dess blommor och frukter är att ge den gödsel. Du bör gödsla två gånger i månaden, med komponenter rika på järn, zink och, under varma månader, kväve. Det idealiska substratet för denna art ska ha ett pH mellan 5 och 6.

Beskärning

Under vårmånaderna är det viktigt att beskära ditt kinesiska apelsinträd, särskilt om det står inomhus, eftersom du bör kontrollera den vertikala tillväxten. Du måste vara mycket försiktig när du beskär denna växt: det räcker att ta bort några blad och blommor. Huvudsyftet är att ge den en prydnadsform, utan överdriven beskärning som kan störa dess tillväxt.

Solljus

Även om detta är en art som kräver flera timmars ljus, behöver inte alla vara under direkt exponering för solen. Det är viktigt att trädet är i kontakt med direkt ljus endast under vissa stunder på dagen, medan indirekt belysning är det bästa alternativet för denna växt.

Behållare och omplantering

I inomhusutrymmen är det lämpligt att placera växten i en stor kruka som åtföljer växtens dekorativa karaktär. Detta är en art som kräver utrymme, men du behöver inte överdriva.

Höjden under dessa förhållanden blir mellan en och två meter. Å andra sidan är det en bra idé att plantera om den varje eller vartannat år, alltid under vårsäsongen, och speciellt när växten är ung.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: De bästa träden och buskarna för avskildhet i trädgården

Skadedjur och sjukdomar

kumquats och mjöliga maskar
Tidig upptäckt av skadedjur, som mjölmaskar, förbättrar växtens prognos.

Som alla växter utsätts denna växt ofta för vissa skadedjur. Om detta problem uppstår är det viktigt att identifiera vilket djuret är genom att observera symptomen noga.

  • Mjöllöss: Dessa är små och irriterande flugor som svävar runt växten för att absorbera dess sav. Applicera en lämplig insekticid för att behandla problemet.
  • Svamp: Svampar uppstår på grund av överskott av vatten. Var därför noga med att inte skapa vattensjuka. Om växtens blad är ruttna, applicera ett svampdödande medel.
  • Ullsköldlöss: Dessa är parasiter som ofta dyker upp när växten är under stressiga förhållanden. Till exempel vid dålig omplantering eller beskärning. Det finns flera sätt att bekämpa dem, till exempel en lösning av hett vatten, tvättsprit och diskmedel.
  • Spinnkvalster: Dessa skadedjur kan vara orsaken till att löven börjar bli gula. För att undvika att få dem, undvik torra miljöer och ge viss ventilation.

Det kinesiska apelsinträdets blommor och frukter

En av anledningarna till att denna växt är perfekt för prydnadsbruk har att göra med dess estetiska, många och aromatiska blommor. De dyker vanligtvis upp under våren men sitter vanligen kvar under hela året.

Dessutom, tillsammans med dess frukter, har de komponenter som används inom naturmedicin och gastronomi, såsom vitamin C och E, salter och eteriska oljor. Det är vanligt att man tillverkar likörer och godis med dessa komponenter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hyang-Sook Choi. Characteristic Odor Components of Kumquat (Fortunella japonica Swingle) Peel Oil. J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 5, 1642–1647. Publication Date:February 12, 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1021/jf040324x
  • Mercedes Pérez-Macias, Rommel Igor León-Pacheco, Gustavo Adolfo Rodríguez, Yzquierdo y Edwin Andrés Villagrán-Munar. Injertos de naranja (Citrus sinensis) y mandarina (Citrus reticulata) en fase de producción. Agronomía Mesoamericana, Universidad de Costa Rica, vol. 33, núm. 1, pp. 1-17, 2022. Disponible en: https://doi.org/10.15517/am.v33i1.45264
  • COSCOLLÁ. Incidencia de los factores climatológicos en la evolución de las plagas y enfermedades de las plantas. Bol. Serv. Plagas, 6: 123-139. 1980. Disponible en: https://www.miteco.gob.es/ministerio/pags/Biblioteca/Revistas/pdf_plagas%2FBSVP-06-02-123-139.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.