Lär dig hur du kan skapa och sköta bonsaiträd

Är du fascinerad av bonsaiträd? Vi berättar allt om deras historia och hur du kan göra och ta hand om dem i den här artikeln!
Lär dig hur du kan skapa och sköta bonsaiträd

Senaste uppdateringen: 01 september, 2022

Ursprungligen kommer bonsaiträd kommer från Fjärran Östern. Tekniken att skapa bonsaiträd, som först utvecklades i Kina, adopterades och döptes om av invånarna i Japan, där dessa vackra miniatyrträd fick det namn vi känner idag.

Ordet bon-sai, en tolkning av japanska ideogram, översätter man vanligtvis som “planterad i en liten kruka.” Detta begrepp syftar på miniatyrträd som man låter växa i grunda krukor och i komforten av våra hem genom att tillämpa lämpliga tekniker för att begränsa deras tillväxt.

Bonsaiens historia

Enligt artikeln publicerad av tidskriften Ciencias de la Universidad Nacional Autónoma de México uppstod bonsaikonsten i det antika Kina, där den kallades punsai, penjing eller pensai.

Taoistiska munkar som levde isolerade i kloster hade ett behov av att odla medicinalväxter. För att kunna göra detta med mindre ansträngning började de transplantera hela träd till små krukor och kärl. Dessa träd minskade i storlek under processen. Samtidigt försökte de efterlikna formerna hos den kinesiska kulturens djur i grenarna och stammarna på de nya små träden, som fåglar, leoparder och drakar.

Kinesiska missionärer exporterade tekniken till Japan under 900- och 1000-talen. De ansåg att odlingen och skötseln av dessa små träd kunde föra dem närmare gudarna. Japanerna anammade tekniken, förfinade den och döpte om den.

I västvärlden gjorde bonsaiträd sin debut i staden London. Detta hände vid Londonutställningen 1851, (The Great Exhibition of works of Industry of All Nations), som hölls under den viktorianska tiden. 1889 publicerade J. Vallot den första europeiska avhandlingen som behandlade ämnet, i bulletinen Det franska botaniska sällskapet.

Vilka växter kan jag använda för att skapa ett bonsaiträd?

Även om det inte finns några absoluta begränsningar när du väljer växter för att skapa bonsaiträd, rekommenderar de flesta att du använder sorter av växter som kan nå stora höjder, med en perenn stam täckt av en solid bark. Här är några rekommendationer.

bonsaiträd i vackert arrangemang
Du kan använda bonsaiträd för att skapa trädgårdslandskap som representerar komprimerade utrymmen.

Barrträd

Idag är bonsaier skapade av denna typ av växt bland de mest beundrade på stora utställningar. Faktum är också att man har använt barrträd för att skapa bonsaiträd i århundraden. Det beror kanske på att det är en av de äldsta typerna av växter på planeten som har överlevt till idag.

Buskar

Buskar är idealiska växter för att skapa ett bonsaiträd eftersom de vanligtvis har prydnadsblommor och vackra löv. Dessutom har de flesta av dem små blad och är mycket lätta att kontrollera tillväxten för.

Klätterväxter som bonsaiträd

De klätterväxter som man kan använda för att tillämpa denna teknik är de som har en vedartad stam. Du bör dock beskära dem regelbundet för att de ska kunna kondensera sin energi för att förtjocka stammen.

Skapa bonsaiträd med lövträd

Slutligen kan du använda flera arter av lövträd för att skapa ett bonsaiträd. Dessa är idealiska för denna teknik eftersom de flesta av dem tål beskärning bra och har vedartade stammar.

Det är dock viktigt att känna till att inte alla är lämpliga. Några av de mest rekommenderade för bonsaiträd är alm, lönn och småbladig fikus.

Hur gör jag för att skapa ett bonsaiträd?

Det första beslutet du bör fatta, om du vill skapa ditt eget bonsaiträd, är om du ska placera dem i din trädgård eller inomhus.

Dessa små träd ser väldigt fina ut inomhus om de är en del av inredningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att de är krävande växter som tenderar att växa och trivas bättre utomhus.

När du väl har fattat beslutet ovan behöver du krukor med dräneringshål, vatten, naturligt solljus och, naturligtvis, gigantiska mängder kärlek till dina växter.

Hur lång tid tar det att skapa ett bonsaiträd?

Något av det roligaste och mest utmanade med att ta hand om bonsaiträd är att beskära dem. Det är något du måste göra ofta. Du gör detta för att ge dem den form och storlek du vill ha.

Denna process kan ta flera år, så det är viktigt att beväpna dig med mycket tålamod!

Material

Som vi redan har nämnt, för att göra bonsaiträd som ett proffs, är det viktigt att vara noga med vilken typ av kruka som trädet ska planteras i och kvaliteten på jorden. Naturligtvis är dessa parametrar beroende av vilken typ av träd eller växt du har valt.

Låt oss titta på följande rekommendationer:

  • Att välja träd för att göra bonsai: Det finns olika sorters träd som du kan välja för att göra bonsaiträd. De kan vara fikus, lönn eller olivträd. Den vård du måste ge varje växt beror på vilken typ du väljer.
  • Krukor: För att ytterst begränsa tillväxten av trädets rötter bör du välja en kruka som har hål för dränering i botten. Dessutom är det lämpligt att välja en kruka som är bred och grund.
  • Jordkvalitet: Jorden ska vara granulär, ha god dränering och inte vara för kondenserad. Annars kan det medföra att bonsaiträden inte trivs och dör.

Steg för steg hur du kan skapa bonsaiträd

Med dessa instruktioner nedan kommer du att kunna skapa en mycket välmående mikroträdgård av bonsaiträd. Den kommer att vara en juvel i grannskapet och alla dina vänner kommer att beundra den. Kom ihåg att du måste använda vissa tekniker för att undertrycka tillväxten. Dessa tekniker är beskärning, ett minimum av gödselmedel samt gallring och undertryckande av skotten.

  1. Förbered krukan: Du bör placera ett galler eller lätt nät över dräneringshålen för att förhindra att överflödigt vatten som rinner ur krukan tar med sig jorden ut.
  2. Rengör och konditionera rötterna: Med en borste bör du ta bort alla spår av den ursprungliga jorden från trädets rötter, eftersom den inte är av samma typ som vi kommer att använda för att göra bonsaiträden. Du kan dock behöva skära bort några rötter för att låta växten passa in i krukan mer bekvämt.
  3. Plantera trädet: Placera slutligen plantan i krukan du har förberett och fyll på med granulerad jord av hög kvalitet. Var noga med att den inte har för många klumpar.
bonsaiträd på bord
Bonsaitekniken är tusenårig och kräver tålamod för sin tillämpning i hemmet.

Bonsaiträd inom konsten

Sammanfattningsvis råder det ingen tvekan om att det att skapa och sköta om bonsaiträd är en konst i sig. Detta beskrivs också i en artikel publicerad i tidningen Agro Productividad. Artikelförfattaren, E. Trujillo-Sánchez, menar att dessa träd är ett uttryck skönhet och majestätisk konstnärlighet.

Han höjer också ribban för konsten att skapa bonsaiträd. Han nämner att ett sätt att göra dem mer intressanta är att skapa miniatyrlandskap och använda trädet i fråga som utgångspunkt. Bland landskapsalternativen finns exempelvis bergskedjor, ett brant stup eller klippor.

Så vad väntar du på? Prova att skapa din egen bonsai!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Universidad Nacional Autónoma de México.  Ciencias, Núm. 101. Castilla-Valdés, Yanelis. La Gardenia: características, usos, plagas y enfermedades y aspectos básicos de su cultivo.
  • Agro Productividad, Núm. 2, Vol. 2. Trujillo-Sánchez, E. El bonsái: arte milenario. México 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.