De 7 vanligaste orsakerna till stress vid jul

I den här artikeln berättar vi om de vanligaste orsakerna till stress under julen och hur du hanterar dem på rätt sätt.
De 7 vanligaste orsakerna till stress vid jul
Maria Alejandra Morgado Cusati

Skriven och verifierad av filosofen och psykologen Maria Alejandra Morgado Cusati.

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Även om julen ofta förknippas med glädje, firande och familjesamvaro, är det också en realitet att många människor upplever mycket stress, ångest och sorg under denna tid. Vad beror detta på? De vanligaste orsakerna till stress vid jul är flera och varierar från person till person.

Nostalgin som genereras av festligheterna, liksom minskningen av vila och flera aktiviteter, har stor inverkan på detta problem. Det är dock viktigt att identifiera triggern, eftersom det är nödvändigt att implementera strategier för att hantera det innan det genererar hälsokomplikationer.

De 7 vanligaste orsakerna till stress vid jul

Orsakerna till stress vid jul varierar beroende på i vilket sammanhang personen befinner sig. Sanningen är att denna period tenderar att öka spänningar, ångest och andra obehagliga känslor.

Detta visar bland annat en studie publicerad i Innovations in Clinical Neuroscience, som drar slutsatsen att det under jullovet sker en ökning av dysforiska stämningar, det vill säga med en tendens till depression, irritabilitet och ångest.

Studier visar också att det vid den här tiden på året sker en ökning av fall av hjärtinfarkt, vilket är kopplat – bland annat – till känslomässig stress. Det är alltså en fråga som inte bör gå obemärkt förbi och som bör identifieras för att hitta de mest effektiva lösningarna. Låt oss titta i detalj på dess huvudsakliga orsaker.

1. Orealistiska förväntningar om semestern

De flesta människor har en traditionell representation av julen som är överdrivet optimistisk. Det är vanligtvis förknippat med ett mysigt, glatt hem, bebodd av en lycklig familj, som samlas för att ge presenter till varandra och äta en fantastisk middag lagad till perfektion.

Men livet är ofta så komplext och rörigt att det många gånger inte passar in i denna konventionella representation. Ändå förväntar sig många att denna idealbild ska överensstämma med den. Sedan, när orealistiska förväntningar inte blir förverkligade, upplever vi känslor av besvikelse och frustration.

Med framväxten av sociala medier blir detta dessutom mer uppenbart, särskilt när andra lägger upp bilder på sin “perfekta jul”. På sätt och vis skapar detta ytterligare tryck och en känsla av skyldighet att hålla ett firande som överensstämmer med sociala konventioner.

I det här fallet måste vi vara medvetna om att hur vi spenderar julen inte behöver överensstämma med sociala representationer. Det går bra att anpassa julens rutiner och traditioner för att spegla nya och annorlunda omständigheter.

Till exempel, om familjebesök skapar obehag på grund av ökade skyldigheter, hälsoproblem, konflikter mellan medlemmar eller någon annan anledning, går det bra att sätta stopp för dessa och i stället fira festligheterna med en närmare krets och utan så mycket pynt och arbete.

De vanligaste orsakerna till stress i jultider:
Att ha orealistiska förväntningar på hur julen ska vara kan vara en utlösande faktor för höga nivåer av stress under denna period.

Vi tror att du också kan njuta av att läsa den här artikeln: Traditioner kring nyår runt om i världen

2. Anordna festligheterna

Bakom det stora familjefirandet finns det någon som måste göra allt det förberedande arbetet med att organisera, dekorera, handla, laga mat osv. Vanligtvis är det familjemödrarna som i slutändan upplever mest stress.

Ofta bidrar också skolavslutningar och familjebesök till kraven. Så, istället för att njuta, blir vi bara överväldigade och stressade.

I dessa fall kan vi rekommendera följande:

 • Planera i förväg för helgfiranden och familjebesök.
 • Dela upp uppgifterna och be att alla familjemedlemmar samarbetar.
 • Sätt av lite tid varje dag för en avkopplande aktivitet.
 • Undvik att ta med för många besök och sociala evenemang på agendan.

3. Familjespänningar

I nästan alla familjer finns det konflikter som vanligtvis blir mer intensiva i juletid på grund av ökade familjesammankomster och samexistens.

Det är vanligt att man finner sig i skyldigheten att bjuda in en släkting som man inte har en så bra relation till. Det är också vanligt att det uppstår ideologiska sammandrabbningar mellan medlemmar på grund av generationsmässiga, geografiska eller personliga skillnader.

Faktum är att även om det inte finns någon uppenbar källa till oenighet eller konflikt, kan en långvarig period i nära relation med en stor del av familjen ändå vara stressande. För att klara det är det viktigt att försöka upprätthålla realistiska förväntningar.

Om släktingar tenderar att bråka under hela året, är chansen stor att de också kommer att bråka under julhelgerna. Så en lösning är att dela upp firandet för att hålla de “stridande parterna” åtskilda. Besök till exempel en grupp släktingar på julafton och en annan vid jul.

En annan rekommendation är att undvika kontroversiella ämnen under sammankomsterna. Istället kan man ägna sig åt lekfulla aktiviteter – som familjebrädspel – för att undvika att ta till obekväma samtal.

Slutligen, undvik överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker. Minskade hämningar kan bidra till onödiga argumentationer.

4. Vanligaste orsakerna till stress vid jul: Att vara hemifrån

Många människor är ensamma på julen och orsakerna kan vara en flytt till en stad långt ifrån sina släktingar, en skilsmässa eller liknande.

I dessa fall kan betoningen på familj, samvaro och goda stunder under jullovet göra att de som är isolerade känner sig väldigt ensamma och deprimerade.

Om detta är ditt fall rekommenderar vi att du håller kontakten med dina nära och kära genom videosamtal eller meddelanden. Försök också att göra upp planer för juldagen; om du inte har någon att dela dagen med, kan du exempelvis volontärjobba för välgörenhet.

Om du bor utomlands är ett annat alternativ att ordna en träff med människor du känner som är i samma situation eller delta i samhällsfirande som julsånger på gemensamma platser.

5. Vanliga orsaker till stress stress vid jul: Ekonomiska problem

Att lägga ut pengar på presenter, mat och dekorationer kan också göra julen till en stressig säsong, särskilt för dem som har ekonomiska problem eller är arbetslösa.

Om så är fallet, kom ihåg vad vi sa om förväntningarna på säsongen; dessa kommer inte alltid att anpassa sig till verkligheten och det behöver inte vara en dålig sak. Julen är bara ytterligare ett datum i kalendern och det är okej om det i detta ögonblick inte finns förutsättningar för att ha ett drömfirande.

Med detta inbjuder vi dig att ge dig själv möjligheten att uppleva julen på ditt eget sätt, att anpassa den efter dina personliga behov och möjligheter. Du kan omsätta följande i praktiken:

 • Sätt upp en budget och håll dig till den för att undvika för stora utgifter.
 • Planera en enklare, mer ekonomisk version av firandet.
 • Tänk på att du inte behöver lägga ut dyra pengar för att ge julklappar, du kan också ge din tid och närvaro till andra eller ge en present som du har gjort själv (som ett julkort eller pyssel).

6. Separationer, skilsmässor eller nyliga förluster

Frånvaron av nära och kära är en av de vanligaste orsakerna till stress vid jul. Denna lediga tid kan vara mycket svår för en familj som nyligen har upplevt en separation, skilsmässa, flytt eller en närståendes död.

Att gå igenom en sorgeprocess under denna period kan fördjupar känslomässiga sår. Kom därför ihåg att olyckliga känslor är normala och att det är okej att känna sig ledsen eller ensam.

Det är okej att uttrycka känslor, och tänk på att även om det är en högtid så behöver du inte vara glad hela tiden.

Naturligtvis är det klokt att undvika isolering. Att vara med andra nära och kära och delta i olika aktiviteter kan förhindra känslan av ensamhet. Så kan också att delta i annan gemenskap eller välgörenhetsevenemang.

De vanligaste orsakerna till stress i jultider:
Frånvaro av nära och kära, skilsmässa och nyliga dödsfall skapar ofta stress, ångest och depression vid jul.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Tre julrätter och desserter från olika delar av världen

7. Vanligaste orsakerna till stress vid jul: Ohälsosamma matvanor

Matvanor under julen har också inverkan på uppkomsten av stress. Det är faktiskt inte ovanligt att vissa människor tar sin tillflykt till kaloririk mat och alkohol för att försöka lugna stress och ångest.

Och även om dessa livsmedel tillfälligt minskar känslan av stress, uppstår senare en reaktiv effekt där negativa känslor tenderar att intensifieras.

Faktum är att alkoholkonsumtion kan gå över gränsen från “trevlig” till “obehaglig” och leda till baksmälla, uttorkning och känslomässigt obehag.

I allmänhet är det bäst att vara mer medveten om vad du konsumerar vid den här tiden på året. En hälsosam kost, fri från överskott, är nyckeln till att upprätthålla ett allmänt välbefinnande.

Det går att klara julstressen

Även om det finns flera vanliga orsaker till stress i juletid betyder det inte att man måste må dåligt under denna tid. Tvärtom finns det många möjligheter att skapa trevliga och oförglömliga stunder oavsett omständigheterna.

Utgångspunkten är att inse att detta inte är givet eller automatiskt. Allt kräver tid, ansträngning och investeringar. Att blunda för denna verklighet kommer bara att göra det mer stressande i det långa loppet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sansone RA, Sansone LA. The christmas effect on psychopathology. Innov Clin Neurosci. 2011 Dec;8(12):10-3. PMID: 22247812; PMCID: PMC3257984.
 • Kloner R. The “Merry Christmas Coronary” and “Happy New Year Heart Attack” Phenomenon. Circulation [Internet]. 2004 [consultado 8 dic 2022]; 110:3744–3745. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.0000151786.03797.18
 • Barker P. The gift of less Christmas stress. Vet Record [Internet]. 2019 [consultado 8 dic 2022]; 185(23): 736-737. Disponible en: https://bvajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1136/vr.l6952
 • Reichenberger J, Schnepper R, Arend AK, Blechert J. Emotional eating in healthy individuals and patients with an eating disorder: evidence from psychometric, experimental and naturalistic studies. Proc Nutr Soc. 2020 Aug;79(3):290-299. doi: 10.1017/S0029665120007004. Epub 2020 May 13. PMID: 32398186; PMCID: PMC7663318.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.