De vanligaste behandlingarna av underarmsvårtor

Mjuka myom, så kallade underarmsvårtor, är godartade, icke-smittsamma utväxter, och behandlingen gör man främst av kosmetiska skäl. Läs mer om de tillgängliga terapeutiska alternativen i den här artikeln.
De vanligaste behandlingarna av underarmsvårtor

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2022

Mjuka myom på underarmarna förväxlas ofta med vårtor. Men de senare uppkommer i själva verket av papillomvirus och är därför smittsamma. Du måste känna till detta när du har underarmsvårtor eftersom de snabbt sprider sig om du råkar skära i dem eller röra vid dem.

De ovannämnda mjuka myomen är inte allvarliga men många vill ta bort dem ändå. Det finns olika sätt att göra det på. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om dem när vi nedan diskuterar olika behandlingsformer för dessa lesioner.

Hur uppträder myom på huden?

Myom är vanliga godartade hudutbuktningar och de uppträder vanligtvis i ljumskarna, armhålorna, magvecken, ögonlocken och halsområdena. De är vanligtvis asymptomatiska men kan orsaka obehag när de till exempel fastnar i kragen på en skjorta eller ett halsband.

Man säger att mjuka myom är filiforma när de förekommer som många små vårtor. Dessa lesioner har en pedikel av samma färg som huden och tenderar att vara hyperpigmenterade, det vill säga mörkare.

Enstaka är större och kan mäta upp till 5 centimeter eller mer. De har många veck och dyker upp på kroppens bål. De sväller ibland efter trauma och kan orsaka obehag och blödning, vilket är tillräcklig anledning att ta bort dem.

En persons hals.
Mjuka myom kan också dyka upp på halsen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vårtor som blöder: orsaker och behandlingar

Vissa människor är mer benägna att få underarmsvårtor

Vi vet ännu inte varför vissa får dessa hudlesioner. Men de är vanligare hos personer med en genetisk predisposition. Till exempel hos personer över 30 år och/eller med ett högt kroppsmasseindex (BMI).

Hormonella faktorer har också betydelse eftersom de ofta uppstår eller växer till sig hos gravida kvinnor och personer med akromegali. Detta är en systemisk störning kopplad till gigantism. Dessutom är underarmsvårtor vanligare hos män än hos kvinnor.

Det finns tillfällen då denna typ av lesioner är ett tecken på något underliggande tillstånd, som insulinresistens eller typ 2-diabetes. Därför måste en läkare göra en noggrann kontroll för att utesluta möjliga underliggande sjukdomsorsaker när man tar bort dem.

Diagnos

Korrekt diagnos av en hudläkare är viktig eftersom andra hudskador och tillstånd kan vara mycket lika underarmsvårtor. Dessa specialister bör kunna skilja mellan mjukdelstumörer, intradermal nevi, neurofibrom och basalcellscancer.

Som du ser är mjuka fibrom eller vårtor i armhålorna lätta att diagnostisera på en vanlig vårdcentral. En läkare kan enkelt klassificera dem genom att undersöka lesionen och ställa rätt frågor.

Dessa lesioner kan bli svartaktiga om du komprimerar deras bas, eftersom artären som står för deras blodförsörjning finns där. Alla färgförändringar kräver en mer detaljerad analys med en biopsi.

Vad gör man om man har underarmsvårtor?

En specialist kan behandla myom med olika metoder. Som nämnts ovan är dessa inte riktiga vårtor orsakade av HPV, och du bör inte försöka ta bort dem hemma. Använd inte heller vätskor mot vårtor som säljs på apotek eller andra populära mediciner och medel, som frätande eller irriterande ämnen.

Dessa metoder kan orsaka infektion, blödning och lämna oönskade ärr. Det är därför det är viktigt att en läkare undersöker lesionerna innan de tas bort. En vårta som tas bort av en läkare bör bilda en skorpa och sedan spontant falla av, vilket lämnar en rödaktig missfärgning som bleknar med tiden.

En närbild av vårtor.
Du bör inte försöka ta bort underarmsvårtor hemma. Låt i stället en professionell göra det.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Förebygga och behandla vårtor med hjälp av kosten

Behandlingsalternativ för underarmsvårtor

Några behandlingar som snabbt kan eliminera denna typ av lesion är:

  • Att en läkare klipper av dem med en kirurgisk sax eller skär av dem med en skalpell. Snittet ska gå jämnt med huden. Det kan kräva stygn eller inte, beroende på pedikelns storlek.
  • Elektrokoagulering med hjälp av en elektrisk ström bränner de ytligaste skikten av huden. Denna uppvärmningsmetod hjälper till att förhindra blödning.
  • Kryoterapi är en vätskefrysningsmetod med hjälp av en aerosol som man placerar på lesionen. Detta bildar en blåsa som kommer att falla av av sig själv efter att den blivit till en sårskorpa.
  • Högenergiljus, en laser, hjälper blodkärlen att koagulera, utan att skada den omgivande vävnaden.

Rådfråga alltid en specialist om du har underarmsvårtor

Sammanfattningsvis är närvaron av underarmsvårtor oftast bara en kosmetisk olägenhet. Lesionerna är inte maligna och många tror att de kan ta bort dem hemma. Men rådgör alltid med en hudläkare för lämplig behandling. Detta eftersom att dessa läkare kan säga vilken som är den bästa metoden för din hud och tillståndet för skadan i armhålan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Piqué Duran, E., and S. Palacios Llopis. “¿ Verruga?.” Canarias médica y quirúrgica (2008).
  • Jaled, Margarita, and Hugo César Moreno. “Virus papiloma humano (HPV) Parte II-clínica y terapéutica.” Dermatología Argentina 16.2 (2010): 102-109.
  • Concha, Marcela. “Diagnóstico y terapia del virus papiloma humano.” Revista chilena de infectología 24.3 (2007): 209-214.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.