Fördelarna med att äta frukt till frukost

Fördelarna med att äta frukt till frukost
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Vad tar du vanligtvis till frukost? En kopp kaffe? Du kanske är en av de som lämnar huset utan någonting i magen? Det är mest troligt att du då inom kort känner dig trött och utan energi. En effektiv bot mot detta är att äta frukt till frukost!

Att inte äta tillräckligt mycket till frukost eller inte äta frukost alls är en dålig vana hos många som känner att de inte har tillräckligt med tid. Vi kan dock försäkra dig om att det bästa sättet att lämna hemmet på stressiga morgnar är efter att ha ätit frukt. Det ger dig alla de vitaminer du behöver och låter dig även få din frukost på bara några minuter.

De stora fördelarna med att äta frukt till frukost

Att äta frukt till frukost rekommenderas till alla, även äldre och barn. Många kan se det som ganska tråkigt med ett äpple, en banan eller en klase med druvor. Du skulle kanske hellre vilja äta något med choklad på morgonen!

Men om du äter dessa typer av sötsaker på morgonen kan du skada din hälsa. Varför? För att du inte får i dig näringsämnen, bara kalorier. Du blir inte mätt och då behöver du snart äta igen eftersom dina energinivåer snabbt sjunker.

 • Tänk dig in i situationen när du har varit utan mat i 6 till 8 timmar och magen är tom. Du kan inte fylla magen med vad som helst, och allra minst med kalorier och fett som exempelvis kakor. Det tar för lång tid för kroppen att smälta, du får inte i dig speciellt mycket näring och du blir dessutom hungrig ganska snart igen.
 • Frukt är å andra sidan rikt på socker som kroppen kan bryta ner utan större problem, och är även väldigt fördelaktigt för hjärnan under de första timmarna på dagen. Tänk på att detta organ behöver 20% av din totala energi och att glukos är viktigt för många av de grundläggande funktionerna. Frukt är ett mirakellivsmedel för att du ska klara av dagen.
 • Frukt är även rikt på fibrer, vatten, vitaminer och mineraler som hjälper dig att bibehålla vätskebalansen och motverka förstoppning. Kom dock ihåg att du också bör äta något med protein och långsamma kolhydrater. På det sättet får du en hälsosam kosthållning, som även är balanserad och varierad.

Vilka är de bästa frukterna till frukost?

Ät frukt till frukost

Att äta frukt till frukost är bland det bästa som du kan göra för att börja dagen… men vilka frukter passar bäst?

Hälsosamma och originella sätt att äta frukt till frukost

Ibland hinner man inte laga frukost
 • En skål havre med 5 jordgubbar och en halv kiwi.
 • Naturlig papayayoghurt och ett halvt äpple med 3 nötter.
 • En naturlig grekisk yoghurt med persikoskivor, samt lite grapefruktjuice.
 • Sallad med spenat, ananasbitar och nötter. Ett glas apelsinjuice till det.
 • Naturlig päronjuice. En skål med vattenmelon och mandlar.
 • Ananasbitar med två matskedar havre. En kopp grönt te.
 • En skål med två matskedar grekisk yoghurt och ett plommon i bitar, plus naturlig apelsinjuice.
 • En banan i bitar med honung, samt naturlig apelsinjuice med en matsked öljäst.
 • En mandarin, en tortilla med spenat och granatäpplejuice.

Som avslutning vill vi säga att vi vet att det inte alltid finns tid på morgonen att laga frukost. De flesta av dessa frukostar behöver dock inte ta så lång tid. Du behöver bara skära frukterna i bitar och använda en mixer.

Med lite vilja och ansträngning kommer det vara värt besväret. Att äta frukt på morgonen hjälper din matsmältning, du kommer känna dig mättare och du kommer bli på bättre humör. Om du också lägger till lite protein, som exempelvis ägg eller skinka, får du i dig ett komplett set med näringsämnen. Varför inte testa?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Organización Mundial de la Salud. Contabilizar el costo de las calorías. [Internet] (Consultado el 22/10/2018). Disponible en: http://www.who.int/bulletin/volumes/90/8/12-040812/es/
 •  Asociación Mexicana de Educación Deportiva. 5 beneficios de comer frutas y verduras. [Internet] (Consultado el 22/10/2018). Disponible en: https://amedweb.com/5-beneficios-comer-frutas-verduras/
 • Better Health Chanel. Breakfast. Victoria State Government. Marzo 2020.
 • Cabezas Zabala C. C, Hernández-Torres B. C, et al. Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura. Revista de la Facultad de Medicina. 2016. 64 (2): 319-29.
 • Frank Suárez. El poder del metabolismo. Metabolic Press, 2008.
 • Harvard T- H. Chan. Obesity Prevention Source. Food and diet. Harvard School of Public Health.
 • Harvard T- H. Chan. The Nutrition Source.Vitamin C. Harvard School of Public Health.
 • Moreno-Aznar L. A, Vidal Carou C, et al. Role of breakfast and its quality in the health of children and adolescents in Spain. Nutrición Hospitalaria. Abril 2021. 38 (2): 396-409.
 • Rampersaud G. C, Pereira M. A, et al. Habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association. Mayo 2005. 105 (5): 743-60.
 • Uauy R. Importancia de las frutas y verduras en la prevención de enfermedades crónicas. Revista Chilena de Nutrición. Octubre 2006. 33 (1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.